Çin, Sabina Sığı'ndaki gemisini çekmesi için Filipinler'i uyardı

Çin, Filipinler'e Güney Çin Denizi'nde iki ülke arasındaki ihtilaflı bölgelerden Sabina Sığı'nda bulunan Sahil Güvenlik gemisini çekmesi uyarısında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 30.08.2024 12:46 GÜNCELLEME 30.08.2024 12:46 DÜNYA
Çin, Sabina Sığı'ndaki gemisini çekmesi için Filipinler'i uyardı
Çin, Sabina Sığı'ndaki gemisini çekmesi için Filipinler'i uyardı

Çin, Filipinler'e Güney Çin Denizi'nde iki ülke arasındaki ihtilaflı bölgelerden Sabina Sığı'nda bulunan Sahil Güvenlik gemisini çekmesi uyarısında bulundu.

Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Gan Yü, Filipinlerin bölgede demirli bulunan sahil güvenlik gemisine havadan helikopterle yaptığı ikmal seferini eleştirdi.

Filipinler tarafının denizde ve havada kazaya yol açabilecek "riskli bir eylemde" bulunduğunu savunan Sözcü Gan, "Filipinler tarafına, riskli eylemlerine ve propaganda nümayişine derhal son vermeye, gemiyi kendi başına bölgeden çekmeye çağırıyoruz." dedi.

Gan, "Filipinler tarafı durumu yanlış değerlendirmekten ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmalıdır, aksi halde doğacak sonuçlardan tamamen sorumlu olacaktır." ifadesini kulandı.

"SABRIMIZIN DA SINIRI VAR"

Çin Savunma Bakanlığı Sözcü Vu Çien de yaptığı açıklamada, Filipinler'in gemisini ve personelini derhal Sabina Sığı'ndan çekmesi ve yerleşim ile yapılaşmanın olmadığı bir bölge haline getirmesi gerektiğini vurguladı.

Çin'in anlaşmazlıkları diyalog ve istişare ile çözme tavrını sürdürdüğünü belirten Sözcü Vu, "Ama sabrımızın da sınırı var." diye konuştu.

Vu, açıklamasında bölgedeki gerilimde Filipinler'e destek açıklamaları yapan ABD'yi de eleştirerek Washington'ı Güney Çin Denizi'nde "barışın ve istikrarın en büyük yok edicisi" ve "kargaşa yaratan en büyük kara el" olduğunu ileri sürdü.

SABİNA SIĞI'NDAKİ GERİLİM

Spratly Adaları'nın güneyindeki Sabina Sığı çevresinde son günde Çin ve Filipinler sahil güvenlik gemileri arasında çarpışmalara varan sürtüşmeler yaşanıyor.

Filipinlerin "Buhanginan", Çinlilerin "Şienbin" adını verdiği Sabina Sığı'nda, Filipinler Sahil Güvenliğine ait BRG Teresa Magbanua gemisi demirli halde bulunuyor.

Filipin gemileri, söz konusu gemiye ikmal sağlamak üzere aralıklarla bölgeyi ziyaret etmesi, bölgede hak iddia eden Çin ile gerilime yol açıyor.

Çin gemilerinin Filipin gemisine yapılan ikmal seferlerini engellemesi üzerine, gemiye dün helikopterle ikmal malzemeleri atılmıştı.

KAYNAK : AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR