İsrail'de siyasi deprem: Netanyahu Gallant'ı görevden almayı düşünüyor

İsrail medyası Başbakan Netanyahu'nun Lübnan'a yönelik askeri saldırıyı engellediği gerekçesiyle Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almayı düşündüğünü yazdı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.09.2024 18:33 GÜNCELLEME 16.09.2024 18:34 DÜNYA
İsrail'de siyasi deprem: Netanyahu Gallant'ı görevden almayı düşünüyor
İsrail'de siyasi deprem: Netanyahu Gallant'ı görevden almayı düşünüyor

Gazze Şeridi'nde 41 binden fazla Filistinliyi katleden İsrail, savaşın başında ilan ettiği hiçbir hedefe ulaşamadığı gibi çatışmayı başka ülkelere taşımayı deniyor. Gazze Şeridi'ne götürülen rehineleri kurtaramayan İsrail ordusu, Hamas'ı yok etme hedefinden de aylar öncesinde vazgeçti.

Lübnan sınırında da Hizbullah'la çatışan İsrail'deki aşırı sağcılarla dolu koalisyon hükümeti, çatırdıyor. İktidarda kalmak için sonsuz bir savaş isteyen Başbakan Binyamin Netanyahu, Lübnan'a geniş çaplı bir saldırıya karşı çıkan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı kovmaya hazırlanıyor.

Yoav Gallant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'le yaptığı telefon görüşmesinde Hizbullah ile bir anlaşmaya varma şansının tükenmekte olduğunu söyledi. Ancak gün içinde kamu yayıncısı KAN televizyonu ile Haaretz gazetesinin yayınladığı haberler, Tel Aviv'i sarsmaya yetti.

KAN'ın haberine göre, Netanyahu Savunma Bakanı Gallant'ın yerine Yeni Umut Partisi'nin lideri Gideon Sa'ar'ı getirmeyi planlıyor.

Pazar akşamı ilk görüşmelerin gerçekleştiğini bildiren İsrail basınına yansıyan detaylarda, Sa'ar'ın Dışişleri Bakanı olması, mevcut Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın ise Yoav Gallant'ın yerine geçmesi gibi ihtimaller dile getiriliyor. KAN televizyonuna göre, konuşulan tüm ihtimaller Netanyahu'nun Yoav Gallant'ı kovmaya kararlı olduğunu gösteriyor.

Sa'ar, Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud'dan ayrılarak dört yıl önce Yeni Umut Partisi'ni kurdu. Savaşın başlamasıyla kurulan acil durum hükümetinde yer alan Gideon Sa'ar, Mart ayında savaş kabinesinde yer almamasını gerekçe göstererek istifa etti.

Yaz mevsimi ortasında da benzer dedikodular çıktı, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gallant'ı görevden alacağı haberleri üzerine Gideon Sa'ar koalisyona geri dönmesini sağlayacak bir teklifi yalanladı.

YALANLADILAR

Bugün ise yeni Savunma Bakanı atanacağı yönündeki haberlerin gündemi değiştirmesiyle, Netanyahu'nun ofisi ve Sa'ar haberleri yalanlayan açıklamalar yaptı.

BEN-GVIR: DERHAL KOVULSUN

Kabinede değişiklik haberlerine en çok sevinen isim, faşist bakan Itamar Ben-Gvir oldu. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda Netanyahu'dan Yoav Gallant'ı kovmasını istedi ve bu hamlenin derhal yapılmasını talep etti. Ben-Gvir, "Kuzeyde bir karar verilmesi gerekiyor ve Gallant buna liderlik edecek doğru adam değil" dedi.

Yoav Gallant'a göre fazlasıyla şahin olan Yeni Umut Partisi lideri Sa'ar, Gazze Şeridi'nde yürütülen savaşı sert şekilde eleştirmesiyle biliniyor.

'NETANYAHU'NUN REZİL SİYASİ PLANLARI'

Savaş kabinesinden geçtiğimi aylarda istifa eden Benny Gantz ise, Netanyahu'ya ateş püskürdü ve başbakanın savaşın ortasında 'rezil siyasi planlar'la meşgul olduğunu söyledi.

Neredeyse her gün gösteri yapan rehine yakınları da Gideon Sa'ar'ın Savunma Bakanlığı koltuğuna getirileceği haberlerine tepki gösterdi. Yeni Umut Partisi lideri Sa'ar, Hamas'la bir rehine takası anlaşmasına karşı olduğunu defalarca dile getirdi.

İPLER ÇOKTAN KOPTU

Binyamin Netanyahu ile Gallant arasındaki ilişkilerin bozulması ise, Mart 2023'e, savaştan yedi ay öncesine kadar uzanıyor. İsrail tarihindeki en büyük gösterilere yol açan yargı düzenlemesini eleştiren Gallant, Başbakan Netanyahu tarafından kovuldu. İki hafta sonra yoğun kamuoyu baskısıyla geri adım atıldı.

Gazze Şeridi'ndeki savaş devam ederken ise Yoav Gallant bir rehine takası anlaşmasının gerekli olduğunu açık şekilde dile getirdi, İsrail'in Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nu kontrol etmemesini istedi. Bu çıkışlar, Gallant ve Netanyahu ile arasındaki iplerin açık şekilde kopmasına yol açtı.

İsrail'de şimdiye kadar kurulmuş en sağcı hükümete liderlik eden Binyamin Netanyahu'nun kabine üyeleri, aylardır Savunma Bakanı Gallant'ın görevden alınması için çağrıda bulunuyor. Bu çağrıların liderliği ise, elbette Itamar Ben-Gvir'e ait.

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 20 TÜMÜ
  • Ahmet ağa 1 gün önce Şikayet Et
    Allah belasını versin Allah kahretsin Allah'tan perişanlısın ama ateşli sporcuların ailelerdir Ya Rabbi am in amin inşallah amin
    Cevapla
  • Deniz 2 gün önce Şikayet Et
    Ben bir türk olarak bunlara cok üzülüyorom sadece cocuklara kim bu hale getirdi bunlari tabiki araplarin para sevdasi kim dedi bunlara topraklarinizi satin diye kendileri satti tarihi araştırın ben sadece mahsum cocuklara üzülürüm
    Cevapla
  • demirhan 2 gün önce Şikayet Et
    görevden alınmadan gebertilip bu dünyadan canı cehenneme gitse ni güzel olur bu siyonistlerin....
    Cevapla
  • Aşık dermani 2 gün önce Şikayet Et
    İsrailli katiller birbirinizi yiyin şehitlerin kanı yerde kalmayacakdaha kötü günler sizi bekliyor
    Cevapla
  • insanlık 2 gün önce Şikayet Et
    Birbirlerine düşüp birbirini yok etsinler inşaallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR