Lübnan'da patlatılan cihazlarla ilgili ilk bilgiler: Eski teknoloji ölüm tuzağına dönüştü!

SON DAKİKA HABERİ... Lübnan'da eş zamanlı patlamalar... Lübnan Hizbullahı mensuplarının izlenme riskini en aza indirme amacıyla kullandıkları eski model çağrı cihazlarının İsrail'in siber saldırısıyla patlatıldığı öğrenildi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.09.2024 19:10 GÜNCELLEME 18.09.2024 00:49 DÜNYA
Lübnan'da patlatılan cihazlarla ilgili ilk bilgiler: Eski teknoloji ölüm tuzağına dönüştü!
Lübnan'da patlatılan cihazlarla ilgili ilk bilgiler: Eski teknoloji ölüm tuzağına dönüştü!

Patlamaların nedeni ve nasıl meydana geldiği büyük merak konusu olurken ilk bilgiler, karmaşık bir siber saldırıyı işaret etti.

PAGER'LAR PATLADI

Modern cep telefonlarının GPS yoluyla oluşturduğu güvenlik açığı sebebiyle Hizbullah mensuplarının “Pager” ve "Gold Apollo" olarak bilinen eski model iletişim araçlarını kullandığı öğrenildi. Hizbullah mensuplarının izlenme riskini en aza indirmek amacıyla bu cihazları tercih ettiği kaydedildi.

İsrail ve Lübnan basını, Pager çağrı cihazlarının içerisindeki lityum pil mekanizmasının aşırı derecede ısınması dolayısıyla patladığını iddia etti.

Lübnan El Manar TV ve İsrail merkezli Haaretz gazetesi, Pager cihazlarına sinyal gönderilmesi üzerine ısınan lityum pilin infilak ettiğini öne sürdü.

Genellikle kısa komutların iletildiği Pager telsiz cihazlarının bele bağlama veya cepte taşıma şeklinde kullanıldığı biliniyor.

Ancak olayın yaşandığı günün akşamına kadar, Hizbullah mensuplarının üzerinde patladığı veya hasar aldığı teyit edilmiş, doğrudan Motorola markası görünen çağrı cihazlarının görselleri sosyal medyada dolaşıma girmedi.

Yine Motorola'ya bağlı "Teletrim" markalı cihaz paylaşımları yapılmasına karşın bu görsellerin sağlam cihazlara ait olduğu fark edildi.

Sosyal medyada paylaşılan son cihaz ise Tayvan menşeli "Apollo Gold" şirketi tarafından üretilen ve Hong Kong menşeli "Apollo Systems HK" şirketi tarafından satılan "Gold Apollo Rugged Pager AR924" model ürün.

Lübnan resmi ajansı NNA, İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızması sonucu patlamaların yaşandığını teyit etti.

NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi." ifadeleri kullanıldı.

BELİNDE TAŞIYANLARA ÖLÜMCÜL ETKİ

Hizbullah mensuplarının taşıdığı telsiz cihazlarının infilak ettirilmesi sonucu feci görüntüler meydana geldi. Cihazı elinde taşıyanların parmakları parçalandı. Çağrı cihazını belinde taşıyanların vücudunda hayati hasarlar oluştu. Cebinde taşıdığı esnada patlamaya maruz kalanlar ise bacaklarından ciddi derecede yaralandı.

Lübnan’daki feci saldırı, taşınabilir cihazların sadece iletişim aracı olarak değil, aynı zamanda birer ölüm tuzağına dönüştüğünü ortaya koydu.

LİTYUM PİLLERE DİKKAT

Lityum piller, modern cihazlarda yaygın olarak kullanılsa da aşırı ısındığında veya kısa devre yaptığında büyük patlamalara yol açıyor. Özellikle dışarıdan gelen güçlü sinyaller, pilin içindeki kimyasal reaksiyonları tetikleyebiliyor. Pager cihazlarının da bu tür güvenlik açığı taşıdığı, Lübnan’daki siber saldırıyla ortaya çıktı.

 

KAYNAK : Haber7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 96 TÜMÜ
  • ahmet 22 saat önce Şikayet Et
    Bu cihazlar o şekilde durup dururken LiION batarya ile patlamaz. Hele içinde özel yazılım olmadan cihazın pilini ısıtamazsınız. Elektronik dizaynı bilenler bunu iyi bilirler. Cihazlara adrese teslim içinde patlayıcı ve aktif olması için de özel bağlantı yapılmıştır. Başka türlü mümkün değil. Bunun olabilmesi için de ya taklit yolu ile cihazlar yapılmış ya da direkt üretici yolu ile.
    Cevapla
  • Münadii 23 saat önce Şikayet Et
    Bir dünya yahudi dell marka bilgisayar resmi kurumda...
    Cevapla
  • Müslim. 23 saat önce Şikayet Et
    Bu boyuttaki lityum pil çok kez patladı. Sonuç böyle olmadı. Üstelik ısınması bile dakikalar alır ve cepte farkedllirdi. Bunlar patlayıcı konmuş ürünler. Belki fabrikadaki hain çalışanlar aracılığı ile, belki satış sonrası konmuş... Terör saldırısıdır. Masumlar yaralandı. Hepsine dava açılmalı. İşgalciler yine yanlış ata oynadı.
    Cevapla
  • Mehmet 1 gün önce Şikayet Et
    Lityum pili kısa devre edersen patlar. Hepinizin cep telefonunda aynısından var.
    Cevapla
  • misafir 1 gün önce Şikayet Et
    İsrail'in yüksek teknoloji falan kullandığı yok. Düpedüz Hizbullah içinden, İran içinden ve cihazların temin edildiği şirketin içinden adam satın almışlar. Yani yüzyıllar önce de yapılan rüşvet ile adam devşirme işini yapmışlar. Uzaktan kumandalı bomba düzeneği kurmuşlar. Cihazların pillerine imalat esnasında radyo frekansla patlayan küçük fünye yerleştirmişler. Olay bundan ibaret...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR