İnsan vücudunda 3 bin 600 gıda ambalajı kimyasalı bulundu!

Bilim adamları, gıda ambalajı veya gıda hazırlığı sürecinde kullanılan 3 bin 600'den fazla kimyasalın insan vücudunda tespit edildiğini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2024 08:29 GÜNCELLEME 18.09.2024 09:05 DÜNYA
İnsan vücudunda 3 bin 600 gıda ambalajı kimyasalı bulundu!
İnsan vücudunda 3 bin 600 gıda ambalajı kimyasalı bulundu!

Zürih merkezli Gıda Ambalajı Forumu Vakfı'ndan Dr. Birgit Geueke, bu kimyasallardan yaklaşık 100 tanesinin insan sağlığı için "yüksek risk" oluşturduğunu belirtti. Bilinen zararlı kimyasallar arasında PFAS ve bisfenol A bulunuyor; her iki kimyasal da yasaklanma sürecinde.

TRT Haber'in AFP'den aktardığı habere göre, gıda ambalajında kullanılan bazı kimyasalların insan vücuduna gıdayla birlikte nasıl geçtiği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Geueke, bu kimyasalların ambalajdan yiyeceğe geçebildiğini, ayrıca üretim süreçlerinden de kaynaklanabileceğini ifade etti.

Daha önce 14 bin gıda temaslı kimyasal (FCC) kaydeden araştırmacılar, biyomonitoring veritabanlarında yaptıkları incelemeler sonucunda 3 bin 601 kimyasalın insan vücudunda tespit edildiğini buldu.

Geueke, bu kimyasalların sadece gıda ambalajından geçmediğini, farklı maruziyet kaynaklarının da mümkün olabileceğini dile getirdi.

PFAS ve bisfenol A gibi kimyasallar, son yıllarda insan vücudunun çeşitli bölgelerinde tespit edilmiş ve sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmişti.

Ayrıca hormon bozucu etkileri olduğu bilinen ftalatlar ve daha az bilinen oligomerler de bu kimyasallar arasında yer alıyor.

Geueke, bu kimyasalların sağlık üzerindeki etkilerinin hala belirsiz olduğunu, özellikle plastik üretimi yan ürünleri olan oligomerler hakkında çok az kanıt bulunduğunu ifade etti.

Ancak, kimyasalların birbirleriyle etkileşime girerek daha büyük riskler oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Çalışma, Avrupa Birliği'nin PFAS ve bisfenol A'nın gıda ambalajında kullanımını yasaklamaya yönelik son aşamalarda olduğunu belirtti.

Araştırma, "Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology" dergisinde yayımlandı.

KAYNAK : TRT Haber
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Mizah 1 gün önce Şikayet Et
    Bir evde ortalama her gün bir poşet ambalaj atığı atılıyor. Tam bir israf. Her şey plastiğin içine girdi.
    Cevapla
  • Ev Sahibi 1 gün önce Şikayet Et
    Hazır gıdaya devam edelim.Evde yapsan 3 gün de bozuluyor.Markette 1 sene son kullanma tarihi var.Ondan sonra ani ölümler,kalp yetmezliğ,felç vs vs .
    Cevapla
  • Trr 1 gün önce Şikayet Et
    20 önce şişe sütler vardı meşur şimdi karton kapiş
    Cevapla
  • talha 1 gün önce Şikayet Et
    Deneyim sıfır. Türkiyede gidadan dolayı ileride korkunç şekilde hastalık çıkar. Vatandaşlarımızın kırılması çok acı verici. Ben şunada inanıyorum bu üreticilerin biliçsiz bir şekilde ilaçmala yaptıkları, tam bu konuda denetim bilgilendirme gelmezse çok zor olacak
    Cevapla
  • vatandaş. 1 gün önce Şikayet Et
    Eskiden herşey açıkta satılırdı. "Sağlıklı" "Hijyen" diye diye milleti hasta ediyorlar. ambalajsız hem daha sağlıklı hem daha ekonomik hem daha çevreci ama televizyon reklamlarında hijyen algısı ile insanların beyni yıkanıyor çevremde o kadar çok temizlik hijyen hastası varki üzülüyorum. sanki evinde ameliyat yapacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR