Arnavutluk'ta Vatikan modeli "Bektaşi Devleti" kurulacak

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran'da, Bektaşilere "Vatikan tarzı" bir anklav vermek istediklerini açıkladı. Başbakan Rama, konuyla alakalı planlarını yakın gelecekte açıklayacaklarını da sözlerine ekledi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.09.2024 08:51 GÜNCELLEME 22.09.2024 17:07 DÜNYA
Arnavutluk'ta Vatikan modeli "Bektaşi Devleti" kurulacak
Arnavutluk'ta Vatikan modeli "Bektaşi Devleti" kurulacak

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran'da "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" olarak adlandırılacak bir oluşum kuracaklarını, bu yapının planlarını yakın gelecekte açıklayacağını bildirdi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından The New York Times (NYT) gazetesinin sorularını yanıtladı.

Haberde, "Başbakan Edi Rama, dini hoşgörüyü teşvik etmek için Bektaşilere, 'Vatikan tarzı' bir anklav vermek istiyor." ifadesi kullanıldı.

"İSLAM'IN HOŞGÖRÜSÜNE SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Habere göre, yeni devletin amacının Arnavutluk'un gurur duyduğu hoşgörülü bir İslam anlayışını teşvik etmek olduğunu belirten Rama, "Bu hazineye, yani dini hoşgörüye sahip çıkmalıyız ve bunu asla hafife almamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

"ABD VE NATO'YU BİLGİLENDİRMEDİK"

Rama, planı sadece en yakın yardımcılarından birkaçının bildiğini ve ABD gibi NATO müttefiklerinin bilgilendirilmediğini belirtti.

"ORDUSU, SINIR MUHAFIZLARI VE MAHKEMELERİ OLMAYACAK"

Başkent Tiran'da kurulacak ve "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" olarak adlandırılacak bir oluşumun planlarını yakın gelecekte açıklayacağını ifade eden Rama, söz konusu yapının kurulmasının zaman alacağını ifade etti.

Yeni kurulacak devletin ordu, sınır muhafızları ve mahkemeye sahip olmayacağını kaydeden Rama, pasaport renginin yeşil olacağını ancak pasaport almaya kimin uygun olacağı gibi detayların üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti.

"MESELE MÜLKİYET DEĞİL, MANEVİ"

Rama, bunun bir mülkiyet meselesi olmadığını, manevi bir mesele olduğunu söyledi.

ARNAVUTLUK'TA 115 BİN BEKTAŞİ VAR

Kurulması planlanan yeni devletin, dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan'ın sadece dörtte biri büyüklüğünde olacağı belirtiliyor.

Arnavutluk'ta yapılan son nüfus sayımı verilerine göre, yaklaşık 2 milyon 400 bin olan toplam nüfusun yaklaşık 115 binini Bektaşiler oluşturuyor.

KAYNAK : AA
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 42 TÜMÜ
  • Hasan elçin 7 saat önce Şikayet Et
    Vay be helal olsun. Meydan okuma diye buna derim
    Cevapla
  • Laf olsun 8 saat önce Şikayet Et
    Haydaaa´Bekta$i iyi birde "erzurum ta$i" diyede Türkiyede kolu kurulsun..
    Cevapla
  • SELAM18 8 saat önce Şikayet Et
    Derdiniz İslam'ı baltalamak fitne çıkartmak sapık mezhepleri destek vermek
    Cevapla
  • Nail öz 9 saat önce Şikayet Et
    Sn editör ,bu çok enterasan bir haber.Fakat detaylı bilgi vermek gerekiyor.Bu bektaşiler , bizim müslüman bektaşilermidir?
    Cevapla
  • seyid 9 saat önce Şikayet Et
    Bektaşiliğin İslamla alakası yok ki..Allahı ve Muhammedi,namazı,orucu terk edip saz çalıp oynuyorlar..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR