İran’dan nükleer müzakere çıkışı! “Başlaması için çaba gösteriyoruz”

Tahran, Trump'un 2028'te çekilerek tek taraflı feshettiği anlaşmayı yeniden canlandırmak istediklerini duyurdu. Konuya ilişkin konuşan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, müzakerelerin yeniden başlamasını istediklerini ifade etti.

ABONE OL
GİRİŞ 23.09.2024 16:50 GÜNCELLEME 23.09.2024 16:50 DÜNYA
İran’dan nükleer müzakere çıkışı! “Başlaması için çaba gösteriyoruz”
İran’dan nükleer müzakere çıkışı! “Başlaması için çaba gösteriyoruz”

Entekhab haber sitesine göre, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu toplantısı kapsamında çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD'nin New York şehrinde bulunan Arakçi gündeme dair soruları yanıtladı.

"ESKİYE GÖRE DAHA ZOR VE KARMAŞIK"

Arakçi, "Yabancı dışişleri bakanlarıyla görüşmeler yapıyoruz. Çabamız, nükleer müzakerelerin yeniden başlaması yönünde." dedi.

Tarafların hazır olması durumunda söz konusu görüşmeleri bulunduğu New York'ta başlatabileceklerini dile getiren Arakçi, nükleer müzakerelerin yeniden başlatılmasının Ukrayna ve Gazze gibi uluslararası konular nedeniyle eskiye göre daha zor ve karmaşık olduğunu, buna rağmen müzakerelerin yeniden başlayabileceğini umduklarını kaydetti.

İRAN İLE NÜKLEER ANLAŞMA VE MÜZAKERE SÜRECİ

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

TRUMP ANLAŞMADAN TEK TARAFLI ÇEKİLMİŞTİ

Washington, eski Başkan Donald Trump döneminde, 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlayınca Tahran da anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmuş ve yeniden yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme dahil bir dizi adım atmıştı.

KAYNAK : AA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Haber editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR