Blinken'den kongreye rezalet rapor!

Blinken, ABD kurumlarının aksine Kongreye "İsrail Gazze'ye yardımları engellemiyor" raporu verdiği ve İsrail'in askeri yardım almaya devam etmesini sağladığı ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.09.2024 00:53 GÜNCELLEME 25.09.2024 00:54 DÜNYA
Blinken'den kongreye rezalet rapor!
Blinken'den kongreye rezalet rapor!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu dolayısıyla Gazze'deki insani kriz yeniden dünya gündeminde tartışılırken, ProPublica adlı bağımsız araştırmacı gazetecilik organizasyonu, ABD'nin İsrail'e askeri yardımlarını nasıl devam ettirdiğine ilişkin önemli bir haber yayımladı.

ABD Dışişleri Baknı Antonio Blinken

ProPublica'nın ulaştığı USAID'in 17 sayfalık raporunda İsrail'in insani yardım çabalarını nasıl engellediği, insani yardım çalışanlarını nasıl öldürdüğü, tarım alanlarını nasıl harap ettiği, hastane ve ambulansları nasıl bombaladığı, gıda ve ilaç taşıyan yardım kamyonlarını nasıl geri çevirdiğine ilişkin örneklere tek tek yer verildi.

Haberde detaylarına yer verilen raporda, USAID Başkanı Samantha Power'ın İsrail'e tepki göstererek, "Gazze'de yaklaşan açlık, İsrail'in ABD insani yardımlarını kasıtlı olarak reddetmesi ve engellemesinin sonucudur." ifadesini kullandığı kaydedildi.

USAID Başkanı Samantha Power

Gazze'deki krizde Hamas'ın da sorumluluğunun olduğu belirtilen raporun sonuç bölümünde ise "Gazze'deki durum, dünyadaki en kötü insani felaketlerden biridir." değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, İsrail'in ABD'nin gönderdiği insani yardımları bazen gerekçe göstermeden, bazen de bürokratik yöntemlerle oyalayarak sistemli şekilde engellediği vurgulandı ve bundan dolayı İsrail'e askeri yardımların durdurulması gerektiği belirtildi.

BAKANLIĞIN KENDİ BİRİMİ "İSRAİL ENGELLİYOR" DEDİ

Öte yandan aynı dönemde İsrail'e yapılacak 830 milyon dolarlık askeri yardımla ilgili çalışan ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu da, Blinken'a gönderdiği raporda, "İsrail'in Gazze'ye giden insani yardımları kasıtlı olarak engellediği" ve dolayısıyla "ilgili yasa çerçevesinde bu paranın dondurulması gerektiği" yönünde bildirimde bulundu.

ProPublica, söz konusu iç yazışmaların içeriğini haberinde yayımlayarak, ABD Dışişleri Bakanlığının kendi biriminin söz konusu askeri yardımın İsrail'e gönderilmesine karşı çıktığını kaydetti.

Haberde, Dışişleri Bakanlığı Başmüfettişinin, İsrail'e 830 milyon dolarlık askeri yardımın gönderilebilmesi için bakanlığın ilgili tüm bürolarının onayını istediği, ancak Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosunun bu onayı bir süre vermediği belirtildi.

Ancak bakanlık içindeki bazı görüşmelerin ardından büronun müsteşarlığını yürüten Julieta Valls Noyes'ın geri adım attığı ve söz konusu yardımın İsrail'e gönderilmesine onay verdiği kaydedildi.

Büronun müsteşarlığını yürüten Julieta Valls Noyes

Haberde, söz konusu raporlara rağmen ABD'nin İsrail'e askeri yardımlarının aralıksız şekilde sürdürülmesinde ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew'in önemli rol oynadığı vurgulandı.

Biden yönetimini ve özellikle Blinken'ı "İsrail yardımları engellemiyor" diyerek ikna eden Lew'in, bu süreçte İsrail lehine yoğun şekilde çaba gösterdiği ifade edildi.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew

ABD Başkanı Joe Biden, şubat ayında, bazı Demokrat Kongre üyelerinin "İsrail, ABD yardımlarını engelliyorsa Dış Yardımlar Yasası uyarınca askeri yardım alamaz" şeklinde çıkışı yapmaları üzerine bir memorandum yayınlamıştı.

Buna göre ABD Dışişleri Bakanlığının, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engelleyip engellemediğine ilişkin bir rapor sunması gerekiyordu. Blinken, 10 Mayıs'ta Kongreye ilgili raporu göndermiş ve İsrail'in insani yardımları engellemediği sonucuna ulaştıklarını ve dolayısıyla bu ülkeye askeri yardımlara devam edilebileceğini belirtmişti.

ABD Senatosu'nda Blinken'a soğuk duş: Sen Gazze kasabı olarak hatırlanacaksın!ABD Senatosu'nda Blinken'a soğuk duş: Sen Gazze kasabı olarak hatırlanacaksın!

"BİR YAHUDİ OLARAK DA BURADAYIM"

Öte yandan Ekim 2023'te İsrail'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Bir Yahudi olarak da buradayım." ifadesini kullanarak, ABD'nin İsrail'e güçlü desteğini dile getirmişti.

Söz konusu ziyaretinde Blinken İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştüktün sonra düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bugün sadece ABD Dışişleri Bakanı olarak değil, bir Yahudi olarak da buradayım." ifadelerini kullanan Blinken, İsrail'e yardım etmek için binlerce yedek askerin seferber edildiğini dile getirmişti.

Ayrıca Blinken, İsrail'e kendilerini savunabilecek kadar güçlü olabileceklerini, ancak ABD var oldukça hiçbir zaman bunu yapmak zorunda kalmayacaklarını, çünkü ABD'nin her zaman İsrail'in yanında olacağını ifade etmişti.

Blinken'dan Netanyahu'ya: Bir Yahudi olarak buradayımBlinken'dan Netanyahu'ya: Bir Yahudi olarak buradayım

Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 4
  • mehmet 1 saat önce Şikayet Et
    dünyada en pis ırk yahudiler hepsini allah yok etsin
    Cevapla
  • GÖZLEMCİ 1 saat önce Şikayet Et
    En kısa zamanda Cehennemi boylayın.
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK. 1 saat önce Şikayet Et
    siyonist köpekler yarın mahşerde cayır cayır yanacaksınız inşaAllah...KATİL ABD..
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 saat önce Şikayet Et
    Ahhh "fırıldak ALİ" tiplemesindeki Blinken Ahhh. "--Ben Türkiye ye MÜSLÜMAN olarak geldimm bile " desennn deee Türk milleti sizin ciğerinizin rontgenini çektiii. İnsanlığın yüzkarası durumundasınız.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR