İran'ın dini inancı ne? İran'ın dini lideri kim?

Dün akşam yaşanan İran-İsrail gerginliğinin ardından İran devleti merak konusu oldu. Vatandaşlar arama motorlarında, 'İran'ın dini inancı ne? İran'ın dini lideri kim?' sorularına yanıt arıyor. Peki İran Şii mi, dini inançları ne?

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2024 09:55 GÜNCELLEME 02.10.2024 09:55 DÜNYA
İran'ın dini inancı ne? İran'ın dini lideri kim?
İran'ın dini inancı ne? İran'ın dini lideri kim?

Dün akşam yaşanan İran-İsrail geriliminin ardından vatandaşlar İran devletini araştırmaya başladı. İran'ın dün akşam İsrail topraklarına gönderdiği balistik ve seyir füzelerinin ardından gözler İran'a çevrildi.

Vatandaşlar arama motorlarında 'İran'ın dini inancı ne? İran'ın dini lideri kim?' sorularına yanıt arıyor. İşte merak edilenler...

İRAN'IN DİNİ İNANCI NEDİR?

CIA World Factbook'ta yer alan bir yazıya göre İranlıların yaklaşık yüzde 90-95'i kendisini resmi devlet mezhebi olan Şiilik ile, yaklaşık yüzde 5-10'luk kısmı ise Sünnilik ile tanımlıyor.

İran hükümeti, dini olmayan İranlıların varlığını resmi olarak tanımıyor. Moğol istilalarından önce İran'da Sünnilik baskın bir mezhep olarak biliniyordu fakat daha sonra Safevilerin ortaya çıkışı ile Şiilik İran'da hakim oldu.

İRAN'IN DİNİ LİDERİ KİM?

İran'In dini lideri Seyyid Ali Hüseyni Hamenel'dir.

Hamaney, İran'ın devlet başkanı, silahlı kuvvetlerinin başkomutanı olarak bilinir. Bunlara ek olarak Hamaney, ekonomi, çevre, dış politika ve İran'daki ulusal planlama gibi birçok alanda hükümetin ana politikaları hakkında kararnameler çıkartabilir ve nihai kararlar verebilir.

Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR