İsrail'in "askerlerinizi çekin" talebine İrlanda'dan ret: Hiçbir yere gitmiyoruz

Filistin'e desteğiyle bilinen İrlanda, Lübnan sınırındaki askerlerini çekmesini isteyen İsrail'in talebini reddederek, birliklerinin yerinde kalacağı yanıtını verdi. İrlanda askerleri, BM Barış Gücü kapsamında Lübnan'da görev yapıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.10.2024 11:56 GÜNCELLEME 05.10.2024 13:26 DÜNYA
İsrail'in "askerlerinizi çekin" talebine İrlanda'dan ret: Hiçbir yere gitmiyoruz
İsrail'in "askerlerinizi çekin" talebine İrlanda'dan ret: Hiçbir yere gitmiyoruz

İrlanda, İsrail'in, Lübnan'da Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'nde (UNIFIL) görev yapan birliklerini çekmesi yönündeki talebini geri çevirdi. "The Irish Times" gazetesinin İrlandalı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İsrail ordusu, İrlanda ve UNIFIL'den Lübnan sınır karakolundaki barış güçlerini çekmeleri talebinde bulundu. İrlandalı kaynaklar, bu talebin reddedildiğini ve İsrail'e birliklerin yerinde kalacağının söylendiğini aktardı. Ayrıca kaynaklar, talebin Lübnan'daki UNIFIL karargahına ve aralarında İrlanda'nın da bulunduğu UNIFIL'e askeri katkı sağlayan ülkelere yapıldığını belirtti. Haberde, barış güçlerinin sınırdan çekilmesi yönündeki uyarının, İsrail'in sınır boyunca geniş çaplı saldırı başlatması ihtimalini arttırdığı şeklinde yorumlandı.

Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat'ta bir İrlanda karakolu bulunuyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Öte yandan UNIFIL Sözcüsü Andrea Tenenti, İsrail saldırıları altındaki Lübnan'daki mevzilerinde kalmaya devam edeceklerini ve gerektiğinde devreye sokmak üzere hazır "acil durum" planları olduğunu söyledi. Tenenti, 30 Eylül'de İsrail ordusunun Lübnan'a sınırlı kara saldırıları düzenleme niyetini kendilerine bildirdiğini ve bazı mevzilerin yerini değiştirmelerini talep ettiğini aktardı. "Barış gücü askerlerimiz Lübnan'daki tüm mevkilerde kalmaya devam ediyor, duruşumuzu ve faaliyetlerimizi düzenli olarak ayarlıyoruz ve gerektiğinde devreye sokulmaya hazır acil durum planlarımız var" diyen Tenenti, bu planlar hakkında ayrıntılı bilgi vermezken tüm aktörleri Barış Gücü'nün emniyet ve güvenliğine saygı göstermeye davet etti. Tenenti, "Lübnan ve İsrail'i, sadece sözde değil eylemde de bölgede istikrarı geri getirecek tek geçerli çözüm olan 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına bağlı kalmaya çağırıyoruz." dedi.

KAYNAK : AA
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    helal olsun tam bi dik duruş
    Cevapla
  • Celtic 1 saat önce Şikayet Et
    İrlanda candır can
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    İnşallah avrupa ülkeleri de çıkar ilişkisi içinde zıt kutuplara ayrılıp , israil yüxünden savaşa girer
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    neden Türkiye asker göndermedi ki
    Cevapla
  • atilla 1 saat önce Şikayet Et
    Elin İrlandası nı övmek, taktir etmek Biz Müslüman ülkesi için ne büyük bir ayıp. Biz nerdeyiz bu arada. Yazık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR