120 binden fazla silah dağıtıldığını açıklamıştı... BM’den Ben-Gvir tepkisi!

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, "İsraillilere 120 binden fazla silah dağıtıldığı" açıklamasına ilişkin konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Laurence, söylemin endişeleri artırdığını vurguladı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.10.2024 12:11 GÜNCELLEME 09.10.2024 12:11 DÜNYA
120 binden fazla silah dağıtıldığını açıklamıştı... BM’den Ben-Gvir tepkisi!
120 binden fazla silah dağıtıldığını açıklamıştı... BM’den Ben-Gvir tepkisi!

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, "7 Ekim 2023'ten bu yana İsraillilere 120 binden fazla silah dağıtıldığı ve silahlanmanın devam edeceği" yönündeki açıklamasının endişeleri daha da artırmaya hizmet ettiğini belirtti.

Laurence, AA muhabirinin, "İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsraillilere 120 binden fazla silah dağıtıldığını ve silahlanmanın devam edeceğini belirtti. Sivil halkın bu derece silahlandırılması sizce neye işaret ediyor? Bunu endişe verici buluyor musunuz?" sorusunu yazılı yanıtladı.

ENDİŞELERİ TIRMANDIRMAYA HİZMET EDİYOR

Öncelikli olarak endişe duydukları durumun bölgede yaşanan şiddetteki "keskin artış" olduğunu kaydeden Laurence, "(Ben-Gvir) Bakan'ın çok sayıda silahın dağıtımıyla ilgili yorumları sadece duyulan endişeleri daha da artırmaya hizmet ediyor." ifadesini kullandı.

BM İnsan Hakları Ofisinin geçen yıl aralıkta yayımladığı raporda, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da silah dağıtmasından "ciddi endişe duyulduğunun" kaydedildiğini hatırlatan Laurence, "Bu durum, yerleşimci şiddetinde keskin bir artışla aynı zamana denk geldi. Kaydedilen olayların 3'te 1'inden fazlası silahlı tehditleri ve saldırıları içeriyordu." ifadesine yer verdi.

55'İ SİLAHLI 1350 SALDIRI!

Laurence, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in eylül raporunda, işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, Filistinlilere karşı 1350 saldırı gerçekleştirdiğinin ve bunların 55'inin silahlı saldırılar olduğunun da yer aldığını anımsattı.

Raporda, 12 Filistinlinin, Batı Şeria’daki Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler tarafından öldürüldüğünün de vurgulandığını belirten Laurence, İsrailli askerlerin de desteğiyle bu saldırıların tamamının 7 Ekim 2023'ten sonra yaşandığının belgelendiğini kaydetti.

Laurence, "İşgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimci şiddeti göz önüne alındığında İsrail vatandaşlarına silah temin edilmesi, Filistinlilere yönelik silahlı yerleşimci saldırılarının artması konusunda ciddi endişeler doğuruyor." ifadesine yer verdi.

KIŞKIRTICI DİL ENDİŞE UYANDIRIYOR

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'ün, şubatta BM İnsan Hakları Konseyine sunduğu yıllık raporda, kışkırtıcı dilin sürekli kullanımından da derin endişe duyulduğunun belirtildiğini hatırlatan Laurence, "Üst düzey İsrailli politikacılar ve askeri yetkililer, Filistinlileri insanlıktan çıkaran ve uluslararası insancıl hukukun saygı görmemesi gerektiğini ima eden açıklamalar yaptı." ifadesinin de raporda yer aldığına işaret etti.

Laurence, Türk'ün, yetkili isimlere nefret söylemini ve şiddet kullanmaya yönelik her türlü kışkırtmayı önleme çağrısında bulunduğunu da aktardı.

Ben-Gvir, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsraillilere 120 binden fazla silah dağıtıldığını ve silahlanmanın devam edeceğini açıklamıştı.

KAYNAK : AA
Fatih Yoncalık Haber7.com - Haber editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR