ABD'nin Lübnan planı ortaya çıktı! Katar ve Mısır planı beğenmedi

ABD, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırıları Hizbullah'ı siyaset dışına itmek için bir fırsat olarak görüyor. Mısır ve Katar ise, Washington'ın planının "gerçekçi olmadığını ve tehlike teşkil ettiğini" düşünüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 10.10.2024 13:21 GÜNCELLEME 10.10.2024 15:28 DÜNYA
ABD'nin Lübnan planı ortaya çıktı! Katar ve Mısır planı beğenmedi
ABD'nin Lübnan planı ortaya çıktı! Katar ve Mısır planı beğenmedi

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), ABD Başkanı Joe Biden'ın, Hizbullah'ın Lübnan siyasetindeki etkisini azaltmak istediğini yazdı. Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen Amerikan ve Arap yetkililere göre, Washington, İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırılarını fırsat bilerek yeni bir Lübnan cumhurbaşkanı seçtirip Şii grubun etkisini azaltmayı hedefliyor. Kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Lübnan'da yeni bir cumhurbaşkanı seçilmesi için Katar, Mısır ve Suudi Arabistan'la yakın zamanda iletişime geçtiğini öne sürdü. Haberde, Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein'ın da Arap yetkililerle temasa geçerek, Hizbullah'ın zayıflamasını ülkedeki siyasi açmazı aşmak için bir fırsat olarak görmelerini söylediği savunuldu.

Lübnan'daki karmaşık seçim sistemi ve meclisteki sandalye dağılımı düzeni nedeniyle cumhurbaşkanının seçilmesi genelde zor oluyor. 2022'de Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın görev süresi dolmuştu. Bu tarihten beri yeni bir cumhurbaşkanı seçilemedi. Lübnan Anayasası, cumhurbaşkanının mecliste gizli oyla seçilmesini öngörüyor. Meclis, Müslüman ve Hristiyan mezhepler arasında eşit olarak bölünmüş 128 sandalyeden oluşuyor. Cumhurbaşkanının Maruni Hristiyan, başbakanın Sünni, meclis başkanınınsa Şii olması gerekiyor. Hizbullah'ın 128 koltuklu mecliste 15 sandalyesi var.

"ABD'NİN POLİTİKASINDA SAPMA VAR"

ABD ve Fransa'nın başını çektiği 10 devlet, 25 Eylül'de İsrail ve Hizbullah arasında 21 günlük ateşkes önerisinde bulunmuştu. Ancak İsrail buna kulak asmayarak Lübnan'a kara harekatı başlatmıştı. WSJ, bu gelişmeleri hatırlatarak Washington'ın izlediği politikada bir "sapma" yaşandığını yazıyor. 

ABD'nin bu planlarda başarılı olması için Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve Meclis Başkanı Nebih Berri'ye ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi. Şii Emel Hareketi'nden Berri ve Sünni Mikati, geçen haftaki açıklamalarında yeni cumhurbaşkanının seçilmesini istediklerini belirtmişti.

"MISIR VE KATAR ABD'NİN PLANINI GERÇEKÇİ BULMUYOR"

Diğer yandan hem Gazze hem de Lübnan'daki ateşkes görüşmelerinde kilit rol oynayan Mısır ve Katar'dan yetkililer, Washington'ın planının "gerçekçi olmadığını ve tehlike teşkil ettiğini" söylüyor. Yetkililer ayrıca böyle bir kriz döneminde Lübnan'ın iç işlerine karışmanın ülkeyi iç savaşa sürükleyebileceği uyarısını yapıyor.

Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 27 TÜMÜ
  • Vatandaş 1 saat önce Şikayet Et
    İşiniz gücünüz Amerika'nın İsrail'in planını tartışmak Sizin bir planınız var mı onu söyleyin hepiniz birer Uşak olmuşsunuz
    Cevapla
  • Salih 2 saat önce Şikayet Et
    Şeytan yok eder.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 saat önce Şikayet Et
    İtrail halkıyla ya da ordusuyla değil, işin başındaki itrail'in bu vahşeti yöneten ve yönlendirenlere yönelik imha planlarının vakti geldi, geçiyor.. itraili bu vahşeti sergilemesi ön ayak olar siyasi, ekonomik, Dini ve küresel kılavuzların icabına bakacak Yalnız Kurtlar göreve çıkmalı
    Cevapla
  • Ayaz 2 saat önce Şikayet Et
    Korkak Arap ülkeleri. Sıra kendinize de gelecek. Uyumaya devam edin siz
    Cevapla
  • Hadi oradan 2 saat önce Şikayet Et
    Lübnanda şiilerin gücünü kırmak !!! isteyenler acaba neden Irakta sıfır olan şii etkisini zirveye taşıdılar? Suriyede neden sunni katliamında şilerle, kürtlerle beraber çalıştılar?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR