AİHM'den Almanya ve Yunanistan'a "Suriyeli" cezası

Suriyeli bir sığınmacıyı Almanya'ya ayak bastığı gün Yunanistan'a geri gönderen Almanya, AİHM tarafından tazminat ödemeye mahkum edildi. Aynı şekilde Yunanistan da sığınmacının maruz kaldığı kötü muameleden dolayı tazminata mahkum edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.10.2024 08:14 GÜNCELLEME 16.10.2024 09:40 DÜNYA
AİHM'den Almanya ve Yunanistan'a "Suriyeli" cezası
AİHM'den Almanya ve Yunanistan'a "Suriyeli" cezası

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Almanya'yı Suriyeli bir sığınmacıyı Yunanistan'a geri gönderdiği gerekçesiyle mahkum etti. Mahkemenin kararında, Almanya'nın iltica başvurucusunu sınır dışı etmeden önce söz konusu kişinin ne iltica başvurusunu değerlendirdiği ne hukuki danışmanlık hakkı tanıdığı ne de Yunanistan'da uygun bir sığınma prosedürüne erişimini güvence altına aldığı belirtildi. Böylece Almanya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin hiçbir devletin bir kimseyi işkence ya da insanlık dışı muameleye maruz kalma riski olan bir ülkeye geri gönderemeyeceği yönündeki 3. maddesini ihlal ettiği ifade edildi. Mahkeme, Berlin'in sığınmacıya 8 bin euro tazminat ödemesine hükmetti.

1993 doğumlu Suriyeli davacının, 2018'de önce Yunanistan'a kaçtığı ve iki aydan uzun bir süre buradaki bir karakolda tutulduğu belirtildi. Daha sonra Almanya'ya gelerek burada sığınma başvurusunda bulunmak istediğini beyan eden davacının ülkeye ayak bastığı gün Yunanistan'a geri gönderildiği kaydedildi.

Yunanistan'ı da sığınmacının maruz kaldığı kötü muameleden dolayı mahkum eden AİHM, Atina'nın da davacıya 6 bin 500 euro tazminat ödemesine hükmetti. Avrupa Konseyi de son yıllarda Yunanistan'ı göçmenlere yönelik tutumu nedeniyle sık sık eleştiriyor. Geçen Temmuz ayında yayımlanan İşkenceyi Önleme Komitesi'nin raporunda Atina'nın mülteci barınaklarındaki koşulları önemli ölçüde iyileştirmesi gerektiği belirtilmişti. Avrupa Birliği'nden bağımsız olan Avrupa Konseyi ve AİHM, 47 üye devlette insan haklarının korunması yönünde çalışmalar yürütüyor.

Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 1
  • German 50 7 saat önce Şikayet Et
    Dogruya Tazminat Böyök....
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR