Sigaranın bu zararı tiryakiyi bile soğutur! Araştırma sonuçları tüyler ürpertti

Sigaranın pek çok sağlık problemine neden olduğu biliniyor. Fakat son araştırmalar, sigaranın yalnızca dişleri değil, kemikleri de etkileyebileceğini gösteriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 17.10.2024 11:42 GÜNCELLEME 17.10.2024 11:47 DÜNYA
Sigaranın bu zararı tiryakiyi bile soğutur! Araştırma sonuçları tüyler ürpertti
Sigaranın bu zararı tiryakiyi bile soğutur! Araştırma sonuçları tüyler ürpertti

Sigara içmenin akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve kronik bronşit gibi birçok sağlık soruna yol açtığı uzun zamandır biliniyor.

Ancak İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, sigaranın etkilerinin ölümünüzden yüzyıllar sonra bile kemiklerinizde iz bırakabileceğini ortaya koydu.

Mail Online'daki habere göre Leicester Üniversitesi'nden araştırmacılar, İngiltere'de MS 1150 ile 1855 yılları arasında gömülmüş insan kalıntılarını inceledi. Bu dönem, tütünün Batı Avrupa'ya 16. yüzyılda gelişiyle örtüşüyor. Tütünün Avrupa'ya getirilmesi genellikle 1586'da Sir Walter Raleigh'e atfedilir.

Araştırmada, sigaranın sadece dişlerde leke ve çukurlar oluşturmadığı, aynı zamanda diş etlerinde kalıcı kimyasal moleküller bıraktığı tespit edildi. Araştırmacılar, bu moleküllerin sağlık üzerindeki etkilerini daha iyi anlamaya çalışıyorlar.

Çalışmayı yürüten biyoarkeolog Dr. Sarah Inskip, "Araştırmamız, geçmişte tütün kullananlar ile kullanmayanlar arasında kemiklerde önemli moleküler farklılıklar olduğunu gösteriyor" dedi. Bu bulgu, sigara kullanımının iskelet yapısı üzerinde bile etkili olabileceğine işaret ediyor.

Genellikle bilim insanları, yüzlerce yıl önce yaşamış bir kişinin sigara içip içmediğini dişlerindeki izlerden anlayabiliyor. Örneğin, 'pipo çentiği' adı verilen küçük oyuklar, zamanla bir tütün piposunun ağızlığı tarafından oluşturuluyor.

Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi, “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Gündem, siyaset, yaşam, magazin, spor ve SEO editörlüğü yaptı. Meslek hayatına Ocak 2024’ten beri Haber7’de devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR