Avrupa'da telefon mesajlaşmaları devletin elinde olacak

Avrupa ülkeleri, çocuk istismarını engelleyebilmek amacıyla mesajlaşma uygulamalarını tarayabileceği yasa için geri sayıma başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.09.2025 13:24 GÜNCELLEME 06.09.2025 13:35 DÜNYA
Avrupa'da telefon mesajlaşmaları devletin elinde olacak
Avrupa'da telefon mesajlaşmaları devletin elinde olacak

Sosyal medya sitelerine yönelik sıkı bir denetim uygulayan Avrupa ülkeleri son düzenleme ile hedefine bu kez cep telefonlarındaki tüm mesajları aldı. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin uzun süredir gündeminde olan Chat Control / Sohbet Kontrolü'nün oylanması için geri sayıma geçildi. 12 Eylül'de AB Konseyi'nde yeni düzenleme oylanacak. Düzenlemenin onaylanması halinde mesajlaşma uygulamalarında (WhatsApp, Signal, Telegram gibi) Çocuk Cinsel İstismarı Materyali'nin (CSAM) taranmasını zorunlu kılınacak.

ÇOCUK İSTİSMARI TESPİT EDİLECEK

Uygulamanın oylanmasında AB ülkeleri üçe bölünmüş durumda. Bir grup yasanın onaylanmasını isterken karşı çıkanlar ve kararsızların sayısı da az değil. Karşı çıkan ülkeler ise denetlemenin ünlü yazar George Orwell'ın "Büyük Birader" gözetimiyle benzerlik gösterdiğini dile getiriyor.

Euronews'teki habere göre, yasa teklifi özel şifreli yazılım sağlayıcılarına, saldırgan ve yasa dışı çocuk cinsel istismarı materyallerini taramalarını zorunlu kılıyor. Denetleme, içeriğin bir cihazdan hedeflenen alıcıya teslim edilmeden önce, saldırgan veya yasa dışı materyal taraması için başka bir veritabanına yükleneceği anlamına geliyor. Yani mesajlaşma uygulamalarında çocuk istismarı içeren verilerin tespiti için mesajlar taranacak. Dolayısıyla denetlemenin hayata geçmesiyle AB'de telefonlardaki mesajlar, paylaşılan görseller, yapılan tüm şakalar, ayrılık mesajları, özel iletiler ve daha birçok kişisel veri taranacak.

Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Çolpan Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • ferff 4 ay önce Şikayet Et
    zaten bu yillarca var idi her sey kayit altinda idi simdi cep de girip her seyi bakacaklar bir kac yil ønce norvec de benzeri haber var idi herkesi takip etmisler bilgi toplamislar siyasetcileri bakti norvec kokusu cikacak hemen konuyu kapatti kisaca butun msj e post nett de girdigin yer kayit altinda bazen gizli girilen sayfa yeri var o da yalanmis
    Cevapla
  • Misafir5 4 ay önce Şikayet Et
    Cocuk istismari isin yalani.
    Cevapla
  • Ali ihsan 4 ay önce Şikayet Et
    Bence bu bir bahane. Bunu öne sürerek bütün insanların yazışmalarının içeriğini görmek istiyorlar. Devletlerin taktikleri hep aynıdır. Halk için yapıyoruz. Ama şu unutulmamalıdır halkın çıkarına olan hep bir fayda vardır ama asıl gaye o söyledikleri fayda değil söylemedikleri gizli ajandalarında sakladıklarıdır.
    Cevapla
  • Yağmur 4 ay önce Şikayet Et
    HÇok komik .Filistinli bebekler ,cinsiyetsizlestirilen çocuklar. Bunlar çocuk değilmi?
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    yılda 10 milyon çocuk kayboluyor hiç bir ülkede doğru dürüst gündeme bile gelmiyor. milleti izlemek için yalandan bahaneler. önce kaybolan 10 milyon çocuğun peşine düşün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR