Eski İsrailli askerden kan donduran Sde Teiman itirafları

İsmini vermek istemeyen eski bir İsrailli asker, 'İsrail'in Guantanamo'su' olarak anılan Sde Teiman Hapishanesi'ndeki 'devasa kafesleri' ve mahkumlara yönelik 'tecavüz' başta olmak üzere sistematik şiddeti anlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 23.11.2025 19:24 GÜNCELLEME 23.11.2025 19:37 DÜNYA
Eski İsrailli askerden kan donduran Sde Teiman itirafları
Eski İsrailli askerden kan donduran Sde Teiman itirafları

Alman Morgenpost gazetesine konuşan ve ismini açıklamayan eski bir İsrailli asker, Sde Teiman Hapishanesi'nde "insanlarla dolu devasa kafesler", "24 saat bağlı tutulan tutuklular" ve sistematik şiddetin günlük rutin olduğunu kaydetti.

İnsan hakları savunucuları tarafından "İsrail’in Guantanamo’su" olarak anılan Sde Teiman'daki koşulların abartı olmadığını aktaran eski asker, görev yaptığı dönemde intikam atmosferinin hakim olduğunu söyledi. Komutanların tutuklulara karşı ağır fiziksel şiddeti teşvik ettiğini vurgulayan eski asker, göz bağının altından bakmaya çalışan bir Filistinlinin metal duvara yaslanarak dövüldüğünü ve daha sonra açık yaralarla hücreye götürüldüğünü anlattı.

CİNSEL ŞİDDET VE İŞKENCE İDDİALARI

Haberde açıklamalarına yer verilen Kudüs İbrani Üniversitesinden Anesteziyoloji Profesörü Yoel Donchin, sahra hastanesinde tedavi ettiği bir Filistinli tutuklunun tecavüz sonucu ağır yaralandığını aktardı.

Ayrıca, İnsan Hakları İçin Doktorlar Örgütünden (PHRI) Oneg Ben Dror ise takip edilmemiş çok sayıda cinsel şiddet vakasının bulunduğunu belirtti. Gazetenin haberinde, kronik hastalığı bulunan tutukluların ilaçlarına erişememesi nedeniyle geçen hafta bir Filistinlinin hayatını kaybettiği ve tutuklu bulunan kişilere işkence amaçlı gıda kısıtlamasında bulunulduğu da vurgulandı.

KIZILHAÇ'A ERİŞİM ENGELİ

İsrail'in Uluslararası Kızılhaç Komitesinin tutuklanan Filistinlileri ziyaret etmesine izin vermediği belirtilen haberde, duruşmaların video bağlantısıyla yapılması nedeniyle mahkumların fiziksel durumlarının yargıçlar tarafından görülmediği kaydedildi.

Haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hapishanelerdeki sistematik kötü muamele iddialarına yanıt vermediği hatırlatıldı.

BM İşkenceye Karşı Komitesi ise geçen hafta, Filistinlilere çocuklar da dahil olmak üzere sistematik işkence ve kötü muamele uygulandığına dair bilgilerden derin dehşet duyulduğunu açıklamıştı.

İsrail tarafından kaçırılmışlardı... O çocuklar ilk kez konuştu! İsrail tarafından kaçırılmışlardı... O çocuklar ilk kez konuştu!

KAYNAK : AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • Hudaibia 3 hafta önce Şikayet Et
    Şeytanın milleti. Lanetullahi aleyhim ecmain.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 hafta önce Şikayet Et
    Biz müslümanlar olarak nasıl olduda Filistinlileri yanlız bıraktık
    Cevapla
  • selim 3 hafta önce Şikayet Et
    Elimden gelen sadece lanet okumak ve olumune Boykot. Cevreme boykotun muthis onemini anlatmak ve ornek olmaya calismak. malesef insanlarda boykot bilinci bir turlu gelismiyor, degismiyor buda gercekten cok uzuyor. Bu konu artik sadece Filistin davasi degil, fitnenin sonsuza kadar biririlmesi ile ilgilidir.
    Cevapla
  • yalçın 3 hafta önce Şikayet Et
    yakında Türkiye de olacaklar ABD İLE SAVAŞACAĞIZ
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    lanet olsun ısrail
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR