Fransız basınından itiraf gibi analiz: Türkiye Avrupa savunmasının vazgeçilmez ortağı!

Fransız Les Echos gazetesi, Ankara'nın savaş sonrası Ukrayna'da kurulacak bir güvence gücüne katılarak hem Avrupa ile stratejik ortaklığını pekiştirmeyi hem de ülkedeki devasa ekonomik çıkarlarını korumayı hedeflediğini yazdı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.11.2025 15:11 GÜNCELLEME 30.11.2025 18:04 DÜNYA
Fransız basınından itiraf gibi analiz: Türkiye Avrupa savunmasının vazgeçilmez ortağı!
Fransız basınından itiraf gibi analiz: Türkiye Avrupa savunmasının vazgeçilmez ortağı!

Fransız ekonomi gazetesi Les Echos'da yer alan bir analize göre Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşının ardından kurulacak yeni düzende kilit bir aktör olarak konumlanmaya çalışıyor. Haberde, Ankara'nın Ukrayna'da Fransa ve İngiltere ile birlikte olası bir "güvence gücüne" katılma iradesini yinelediği belirtilerek, bu hamlenin Avrupa savunma mimarisine entegre olma ve savaş sonrası dönemde ekonomik varlığını pekiştirme amacı taşıdığı yorumu yapıldı.

Ankara'nın 2022'de savaşın başlamasından bu yana Moskova ve Kiev arasında hassas bir denge politikası yürüttüğüne dikkat çekilen analizde, Türkiye'nin böyle bir güce katılım için kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve muharip operasyonları dışarıda bırakan net bir görev tanımının olması şartlarını koştuğu hatırlatıldı.

Çeviri: AB ile ortaklık, Moskova ile işbirliği... Türkiye, savaş sonrası Ukrayna'da kendini konumlandırmaya çalışıyor

AVRUPA BİRLİĞİ İLE STRATEJİK ORTAKLIK

Les Echos'a göre, Türkiye'nin böyle bir misyonda yer alması, uluslararası arenadaki etkinliğini artırmasının yanı sıra, ABD'nin kıtadan giderek uzaklaştığı ve Avrupa'nın yeniden silahlandığı bir dönemde kendisini Avrupalı ülkeler için "vazgeçilmez bir güvenlik ortağı" olarak konumlandırmasını sağlayacak.

Ankara'nın Avrupa Birliği ile savunma alanındaki işbirliğini güçlendirme arayışında olduğu vurgulanan haberde, bu sayede Avrupa'nın savunma sanayisini destekleme girişimlerinden faydalanabileceği ifade edildi. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından Türkiye'nin yakın zamanda "aynı değerleri paylaşan AB dışı ortak ülke" olarak tanındığı ve bu statünün, ortak savunma yatırımlarını güçlendirmeyi amaçlayan Avrupa SAFE mekanizmasına erişim sağladığı belirtildi. Gazete, Türkiye'nin Avrupa tedarik programlarına daha fazla dahil olmasının, hassas bileşenlere yönelik çeşitli Avrupa ambargolarının kaldırılması yoluyla da önemli kazanımlar getireceğini öne sürdü.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

UKRAYNA'DAKİ DERİN EKONOMİK ÇIKARLAR

Analizde, Ankara'nın olası bir "güvence gücüne" katılımının Ukrayna'daki doğrudan ekonomik çıkarlarına da hizmet edeceği değerlendirmesinde bulunuldu. Türkiye'nin son beş yıldır Ukrayna'daki en büyük yabancı yatırımcı konumuna yükseldiğinin altı çizilirken, ülkede halihazırda 1200'den fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiği ve toplam yatırımların 5 milyar doları aştığı kaydedildi.

İki ülke arasında savunma sanayisinde de sıkı bir işbirliği bulunduğu, Ukrayna'nın Türk kara, hava ve deniz sistemleri için önemli bir pazar olduğu ifade edildiği ve Baykar firmasına ait bir drone üretim tesisi inşa edildiği bilgisi paylaşıldı.

MOSKOVA İLE SÜREN İŞBİRLİĞİ

Türk inşaat firmalarının da savaş sonrası dönemde ülkenin yeniden inşasında rol kapmak için pozisyon aldığına işaret edilen haberde, Ankara'nın Moskova ile samimi ilişkilerini ve işbirliğini sürdürmesine rağmen Ukrayna'ya asker konuşlandırmasının kendi çıkarlarına hizmet ettiği savunuldu. Bu durumun, Türkiye'nin deniz üstünlüğüne dayanarak bölgesel liderliğini pekiştirmeye çalıştığı Karadeniz'deki rakibi Rusya'yı çevrelemeye katkı sağladığı belirtildi.

Gazete, Ankara'nın Ukrayna stratejisinin ideolojik mülahazalardan çok kendi çıkarlarını gözeten bir yaklaşımla şekillendiğini vurguladı. Haberde, Türkiye'nin Batı'dan gelen yaptırım tehditleri altında son zamanlarda tedarikçilerini çeşitlendirmeye çalışsa da, Moskova ile doğal gaz ve petrol ithalatı gibi ekonomik ve enerji işbirliğini sürdürdüğü ifade edildi.

KAYNAK : Haber7
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • HIDIR BUDUR 1 hafta önce Şikayet Et
    Macron Aga ; Ülkende sarı yeleklilerin isyanını bastırmak için ABD ikiz kuleler yalanına benzer ülkende NOTR DOME KİLİSESİNİ YAKIP önünde konuşmalar yaparak Fransızları dizginlemeye çalıştın, Afrikadaki her ülkeden şamar yiyorsun. Ortadoğu da " La FRANGE çimento fabrikalarınla teröristleri destekledin ama filmin sonunu bekle
    Cevapla
  • Gerçeğin Sesi 2 hafta önce Şikayet Et
    Güzel ülkemizi korumak için onbinlerce sayıda uzun menzilli ultra hipersonik füzeler, kamikaze TİHA'lar, seyir füzeleri, hava yer, hava hava, hava deniz füzeleri ile binlerce sayıda füze rampası üretmek zorundayız
    Cevapla
  • Vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Nükleer silah yapmak çok önemli. Çünkü nükleer bir devirde nükleer güce karşı top tüfek tank tesirsiz kalır. Ancak nükleerin varsa diğerlerinin bir anlamı olur.
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    neden gazzenin güvenliğinden bahsetmez sömürgeci Fransız
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Bunlarin analizinde hep turkiye cikarlari icin biryerlerde hic kendileride kendi cikarlari icin bunun bir firsat oldugunu yazmazlar
    Cevapla
  • Vatandas 2 hafta önce Şikayet Et
    Tabi tabi eskiden olsa ancak bize yapılan ambargolari konusurlardi şimdi savunma sanayi yükselen bir güç haline gelen Türkiye var karşılarında eee kendilerinde bir numara yok sarilin Türkiye ye ... öyle bedava ekmek yok karşılığını verirseniz güvenlik gücü veririz yok öyle gelcek bizim askerimiz bedava koruyacak sizi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR