Trump'ın Özel Temsilcisi Barrack: İsrail henüz Suriye'ye güvenmiyor

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail'in Suriye'ye güvenmediğini belirterek, mevcut durum nedeniyle iki ülke arasındaki sürecin yavaş ilerlediğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 06.12.2025 19:32 GÜNCELLEME 06.12.2025 20:03 DÜNYA
Trump'ın Özel Temsilcisi Barrack: İsrail henüz Suriye'ye güvenmiyor
Trump'ın Özel Temsilcisi Barrack: İsrail henüz Suriye'ye güvenmiyor

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Milken Enstitüsü tarafından Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) düzenlenen bir konferans marjında "The National" gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

IRAK'IN KANLI DÜZENİ

ABD'nin 2003 yılında işgal ettiği Irak'ta kurduğu kanlı düzen sonrası durum için "3 trilyon civarında yatırım, 20 yıllık felaket dolu bir tarih, hayatını kaybeden birkaç yüz bin kişi" değerlendirmesini yapan Barrack, "elde hiçbir şey kalmadı" sözlerini sarf etti.

ABD'NİN BÖL-YÖNET POLİTİKASI ÜZERİNDEN "TERÖR DEVLETİ" HAYALİ

Irak'ta kuzeydeki grupların yeni devlet yapılanmasına dahil olmak istemedikleri için federal sistem getirildiğini kaydeden Barrack, şunları söyledi:

"Aynı şeyi Suriye'de de yaptık. Yani SDG bir tür YPG ya da PKK, bırakalım birbirleriyle baş etsinler. Neden? Çünkü daha kolay ve iyi görünüyor. Özerk olabilirler. Kendi kültürleri var, kendi dilleri olabilir, kendi okulları olabilir, hatta kendi yerel orduları bile olabilir. Sorun şu ki bu durum, Yugoslavya'da olduğu gibi Balkanlaşıyor. Orada da aynı şeyi yaptık. 'Yani tek bir federal model üzerinde anlaşamıyoruz, o halde yediye bölelim.' Bu da yaklaşık bir nanosaniye sürüyor ve birbirleriyle savaşmaya başlıyorlar. Irak’ta olan buydu."

ABD'nin Ortadoğu'da "insani çıkarları ve denge arayışı" içinde olduğunu savunan Barrack, "Ancak son yüz yılda işe yaramayan bir formül uğruna Amerikalıların hayatını riske atmayacağız." dedi.

Barrack, "Irak'ın kaos içinde olduğunu ve İran'ın, Irak için çok büyük mücadele verdiğini" dile getirerek, "Hatırlarsanız aslında Sünni kontrolü altındaydı. Yani Saddam Hüseyin senaryosu Libya'dan farklı değil. Kaddafi ve Libya'da aynı şeyi yaptık. Hadi ikiye bölelim, hadi federalizm uygulayalım. Bu hiç bir zaman işe yaramadı." şeklinde konuştu.

"BÜYÜK İSRAİL KOMPLOSUNA İNANMIYORUM"

İsrail ile ilişkiler konusunda Suriye'nin "doğru yolda olduğu ve işbirliğinden yana" davrandığını aktaran Barrack, "Onları İsrail'e doğru itmemiz dahil onlardan yapmalarını istediğimiz her şeyi yerine getiriyorlar." ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsrail'in, Suriye'ye "henüz güvenmediğini" belirten Barrack, bu nedenle sürecin yavaş ilerlediğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın isteğinin, Güvenlik ve Sınır Anlaşması'yla başlayarak bir normalleşmeye gitme konusunda anlaşmaya varmak olduğunu dile getiren Barrack, "Bence İsrail de bunu istiyor. Büyük İsrail komplosuna inanmıyorum." diye konuştu.

"REJİM DEĞİŞİKLİĞİ HİÇBİR ZAMAN İŞE YARAMADI"

İsrail'in neden Hizbullah'ı bitirmediğine dair soruya ise Barrack, şu yanıtı verdi:

"Rejim değişikliği aslında hiçbir zaman işe yaramadı. 1946 sonrasına bakarsanız, ABD'nin müdahil olduğu her durumda yaklaşık 93 darbe veya rejim değişikliği yaşandı. Hepsi başarısız oldu. Bu yüzden (ABD Dışişleri Bakanı Marco) Rubio ve Trump, rejim değişikliğinden yana değiller, bölgenin kendisine bırakılan bölgesel çözümlerden yanalar. Yani bu sorun İsrail'in Amerika'nın değil. Trump'ın 12 günlük savaşı durdurmak için devreye girmesi tarihi bir durumdu ve harikaydı. İran'da zaten 2 rejim değişikliği gördük, ikisi de işe yaramadı. Peki neden İsrail işi bitirmek istemedi? Bence hikaye daha sona ermedi. Şu an 5. bölümdesiniz, önümüzde daha 5 bölüm var."

İki yıl boyunca Gazze'de soykırım yürüten İsrail ordusu, aynı zamanda Filistin, Lübnan ve Suriye topraklarını işgal altında tutmaya devam ediyor.

KAYNAK : AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • m.cihat 3 dakika önce Şikayet Et
    kendisi de bölünmenin ve sömürülmenin meyvesi o bir Arap Hristiyanı yaşadıkları kaosu yine yaşayacaklarına inanıyor. bu korku hali Osmanlı gibi yeni büyük Türk devletinin ayak seslerini duyuyor olmaları.
    Cevapla
  • misafir 9 dakika önce Şikayet Et
    Siyonist e kim, güvenir, güvenilir ki, ben bu keltoş cömiye hiç ama hiç güvenmiyorum
    Cevapla
  • Misafir 13 dakika önce Şikayet Et
    Allah bildiği gibi yapsın sizi zalimler
    Cevapla
  • Asım 13 dakika önce Şikayet Et
    Güvenmiyor demek = Çantada Keklik değil.
    Cevapla
  • misafir 15 dakika önce Şikayet Et
    Allah'ın laneti bütün kafirlerin ve kafir şeytan uşaklarının üzerine olsun. Biz müslümanlara da birlik ve saf iman versin Amin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR