Fransa'dan tarihi itiraf: Erdoğan kazandı!

Cezayir, Fransız sömürgeciliğini 'devlet suçu' ilan eden yasayı kabul ederek tarihi bir adım attı. Fransa merkezli Le Point dergisi ise, Macron'un bu hezimetini 'Erdoğan Kazandı' başlığıyla yayımladı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.01.2026 19:51 GÜNCELLEME 01.01.2026 20:38 DÜNYA
Fransa'dan tarihi itiraf: Erdoğan kazandı!
Fransa'dan tarihi itiraf: Erdoğan kazandı!

Fransa merkezli Le Point dergisi, Cezayir’in Fransız sömürgeciliğini 'devlet suçu' olarak tanımlayan yasasını mercek altına aldı.

Dergi, söz konusu yasanın sadece tarihsel bir adım olmanın ötesinde, bölgedeki güç dengeleri ve uluslararası ilişkilerle bağlantılı bir gelişme olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

'ERDOĞAN KAZANDI'

Cezayir Parlamentosu, 24 Aralık 2025’te Fransız sömürgeciliğini 1830-1962 dönemi için “devlet suçu” ilan eden yasayı oybirliğiyle kabul etti.

Dergi, bu haberi Fransız sömürgeciliğini suç kabul eden yasa için oy kullandı ve 'Cumhurbaşkanı Erdoğan kazandı' ifadeleriyle duyurdu.

Yasa, Fransa’dan resmi özür, tazminat ve yağmalanan malların iadesi talep ederken, sömürgeciliği öven yazı, konuşma veya yayınlara ağır cezalar öngörüyor.

'CEZAYİR'İN KARARI YALNIZCA YÜZLEŞME DEĞİL'

Le Point'e göre bu karar, yalnızca geçmişle yüzleşme amacı taşımıyor; Fransa ile Türkiye arasında uzun süredir süren nüfuz mücadelesinde de önemli bir rol oynuyor. Habere göre, Türkiye özellikle son yıllarda Cezayir ile ekonomik ve kültürel bağlarını güçlendirerek, bölgede etkisini artırdı.

Dergi, Ankara’nın bu süreçte sembolik olarak sömürgeciliğin mağdurlarının sesi konumuna geldiğini ve Fransa’nın Mağrip ve Avrupa’daki etkisini dengelemeye çalıştığını vurguladı.

PARİS SIKIŞTI, DENGELER HIZLA DEĞİŞİYOR

Le Point, Cezayir’in talepleri ve Türkiye’nin aktif rolüyle Paris’in belirli bir sıkışıklık yaşadığını ve bölgesel dengelerin hızla değiştiğini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Cezayir Meclisinin, Fransa'nın 1830-1962 yıllarındaki sömürge döneminin suç sayılmasına ilişkin yasa tasarısını oy birliğiyle kabul ettiği belirtildi.

Oylamada yasa tasarısının "oy birliğiyle" kabul edildiği aktarılırken, oylamanın ardından milletvekillerinin Cezayir bayrağı sallayarak, "Huzur içinde yat şehit, mücadeleye devam" sloganları attığı kaydedildi.

Cezayir parlamentosunun 130 yıldan fazla süren Fransız sömürgeciliğini suç sayan bir yasa, böylece halka açık bir oturumda ilk kez onaylanmış oluyor.

Meclis Başkanı Bugali, oylama öncesinde yaptığı açıklamada yasayla birlikte, Fransız sömürge suçlarının sayılması, Fransa devletinin sömürgeci geçmişinden doğan sorumluluğunun belirlenmesi, tanıma ve özür talep mekanizmalarının oluşturulması ile sömürgeciliği övmeyi veya propagandasını yapmayı suç sayan cezai tedbirleri içerdiğini belirtmişti.

Metinde ayrıca, Fransız sömürgeciliğine atfedilen 30’dan fazla suç sıralanırken, bunlar arasında Sahra bölgesindeki nükleer denemeler ve patlamaların yol açtığı çevresel ve insani tahribat, sivillerin öldürülmesi, uluslararası yasaklı silahların kullanılması ve mayın döşenmesi yer alıyor.

Cezayir-Fransa ilişkileri, Paris'in Batı Sahra meselesinde Fas'ın önerisini kabul etmesiyle son aylarda gerilime sahne oluyor. Cezayir, bölge sakinleri için kendi kaderini tayin hakkı talep eden Polisario Cephesi'ni destekliyor.

Cezayir, Batı Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkını savunurken, Fas'ın özerklik planını reddeden Polisario Cephesi'ni destekliyor.

FRANSA'NIN AFRİKA'DAKİ KARA LEKESİ

Cezayir, Fransa'nın 1830'lara uzanan işgaline karşı 1 Kasım 1954'te bağımsızlık mücadelesine başladı. Yaklaşık 1,5 milyon kişinin hayatını kaybettiği çetin mücadele sonucu Cezayir 1962'de bağımsızlığına kavuştu.

İnsan hakları örgütleri ve tarihçiler, Fransa'nın 1830-1962 yıllarındaki sömürge döneminde Cezayirlilere yönelik katliamlar gerçekleştirildiğini ve yüz binlerce kişinin tehcir edildiğini belirtiyor.

Cezayir İnsan Hakları Savunma Birliği, sömürge döneminde yaklaşık 10 milyon kişinin öldürüldüğünü kaydediyor.

Fransa, Afrika'daki sömürgeci tarihinin en güncel ve en kanlı örneği olan Cezayir'deki suçlarını hala resmen tanımıyor.

Cezayir'de her yıl 18 Şubat, Fransa sömürgesine karşı verilen mücadelede hayatını kaybedenler anısına Ulusal Şehit Günü olarak anılıyor.

Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • misafir 36 dakika önce Şikayet Et
    Ecdatin emanetlerini tek tek inşaallah geri alacak, bu aziz milletim iradesi.
    Cevapla
  • Fatih 47 dakika önce Şikayet Et
    Reisin duruşu Macronun duruşuna bakın lider kimmiş öğrenin.
    Cevapla
  • Erkan 50 dakika önce Şikayet Et
    Küçük insanların büyük emelleri olmamalı macron hayallerde yaşayan adam birileri dalga geçse de alman Fransız İtalyan gibi ülkeler şuan bitik bir durumda gerçek ortada büyük olan TÜRKİYE inanmak istemeyenler tarihten Bi haber gün gelir bazı insanların büyüklüğünü anlarsınız ama iş işten çoktan geçer.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 51 dakika önce Şikayet Et
    Fransa...!!?? Suriye'de yıllarca IŞID ve PYD=PKK'nın hiç dokunmadığı "La Frange Çimento fabrikasının sahibi ülke..Bu fabrika üretimi çimentolarla PKK ve IŞID "Türk ordusuna karşı" tüneller dehlizler yapılmıştı. Fransa'nın, ÜZERİNEE BETON DÖKME ZAMANIII da gelecek ve "Fırıldak ALİ "tiplemesindeki MACRON o zaman şok olacak
    Cevapla
  • aksaray 1 saat önce Şikayet Et
    eğer 2002 genel seçimlerinde AKP iktidara gelmemiş olsaydı bu gün güzel türkiyem ya suriye gibi olacaktı yada afganistan gibi olacaktı ve libya gibi olacaktı yada avrupaya amarikaya ingilizlere uşaklığa devam edecektik.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR