İsrail'in hakaretine resti çekti! Gana hükümeti tepkiyi koydu: 10'a 10, 50'ye 50
İsrail hükümetinin Gana'ya gelen diplomatları sınır dışı etmesine ilişkin açıklama yapan Akademisyen Dr. Agawu, İsrail'e "karşılıklı hamle" uyguladıklarını belirterek kurgulanan senaryoyu nasıl bozduklarını anlattı.
ABONE OL
-
Haber7-ÖZEL
İsrail, geçtiğimiz Aralık ayında diplomatik vizelere sahip Ganalı yetkilileri haksız yere sınır dışı etmiş, Ganalı yetkililer vatandaşlarının onurunu korumak için ise İsrail’e misilleme yapmıştı.
Gana hükümeti de İsrail'e karşılık vererek kendi topraklarında bulunan 3 İsrailli yetkiliyi sınır dışı etmişti.
Gana hükümeti bu durumu ise "karşılıklılık ilkesi" bağlamında değerlendirmiş ve İsrail’den resmi bir özür almayı başarmıştı.
Gana Dışişleri Bakanlığı ise olayla ilgili, "Gana Hükümeti, kendi vatandaşlarının ve diğer ülkelerin vatandaşlarının onurunu korumaya devam edecektir" sözü vermişti.

GANA'YA YAPILAN ALÇAK MUAMELEYE KARŞILIKLI TEPKİ
Ganalı akademisyen Dr. Christie Agawu ise İsrail ve Gana arasında yaşanan diplomatik krize ilişkin dikkat çeken bir açıklamada bulundu.
Dr. Agawu Gana’nın resmi devlet yetkililerine yaşatılanların uluslararası bir skandal olduğunu belirterek, “Aralarında uluslararası bir siber güvenlik konferansına katılmak üzere resmi olarak davet edilen dört Ganalı milletvekilinin de bulunduğu yedi Gana vatandaşı... hiç bir resmi suçlama, açıklama veya saygı gösterilmeden 5 saatten fazla gözaltında tutuldu." aktardı.
Gana hükümetinin ise İsrail’in kurgulamış olduğu senaryoyu bozduğunu belirterek, “Gana burada senaryoyu bozdu. Üç İsrail vatandaşı Kotoka Uluslararası Havalimanı'na indiğinde Gana onları saatlerce alıkoymadı, sorgulamadı. Derhal sınır dışı edildiler” diyerek duygusal diplomasi yerine karşılıklı muamele gösterdiklerini belirtti.

GANA'DAN İSRAİL'E REST: 10'A 10, 50'YE 50
Dr. Agawu, "Eğer 10 Ganalıyı sınır dışı ederseniz biz de 10 İsrailliyi sınır dışı ederiz; 20 kişiyi ederseniz biz de 20 kişiyi, 50 kişiyi ederseniz biz de 50 kişiyi ederiz." dedi.

AFRİKA'NIN KAYNAK GÜCÜ HAMLESİ
İsrail’in olaydan çok sonra özür dilediğini belirten Dr. Agawu, Afrika’nın artık sopa göstermesinin vaktinin geldiğini belirterek, Afrika kıtasında bulunan kobalt, lityum, altın vb. değerli madenlerin ellerindeki stratejik kaynakların dönüm noktası niteliğini taşıdığını ifade etti.
Dr. Christie Agawu, "Diplomasi ancak inandırıcı sonuçlarla desteklendiğinde işe yarar... Afrika'nın elinde her zaman büyük sopalar vardı; bu kıta gelişmiş dünyaya güç veren kaynaklara sahip... Saygınlık ricalarla değil, sonuçlarla gelir." dedi.