Son dakika... Reuters'a konuşan İranlı yetkili: Protestolarda can kaybı 2 bine yükseldi

İranlı bir yetkili Reuters'a verdiği demeçte protestolarda yaklaşık 2 bin kişi hayatını kaybettiğini iddia ederken İran Genelkurmay Başkanı Musevi ise olayların arkasında ABD ve İsrail destekli DEAŞ militanlarının olduğunu öne sürdü.

ABONE OL
GİRİŞ 13.01.2026 13:35 GÜNCELLEME 13.01.2026 15:27 DÜNYA
Son dakika... Reuters'a konuşan İranlı yetkili: Protestolarda can kaybı 2 bine yükseldi
Son dakika... Reuters'a konuşan İranlı yetkili: Protestolarda can kaybı 2 bine yükseldi

Son dakika... İranlı bir yetkilinin Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre, İran'daki protestolarda yaklaşık 2 bin kişi yaşamını yitirdi. 

İRAN: ABD VE İSRAİL, İRANA DEAŞ MİLİTANLARI GÖNDERDİ

 İran Genelkurmay Başkanı Abdurrahim Musevi, ABD ve İsrail’in, İran’a terör örgütü DEAŞ militanları gönderdiğini ve bunların da İran halkı ile emniyet güçlerine saldırılar düzenlediğini söyledi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'e göre Musevi, “ABD ve İsrail 12 günlük savaşta aldığı mağlubiyeti telafi etmek için İran’a DEAŞ militanları gönderdi. Bu paralı askerler, İran halkı ile emniyet güçlerine saldırılar düzenleyerek onları şehit etti." dedi.

"Eğer teröristlerin arasında masum ama cahil insanlar bulunmasaydı emniyet güçleri şiddet eylemlerinin bu denli büyümesine müsaade etmezdi." ifadelerini kullanan Musevi, şunları kaydetti:

“İran toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin ihlal edilmesine izin vermeyecektir. Düşman, İran emniyetinin hiçbir teröristin meydanlara çıkmasına müsaade etmeyeceğini bilmeli.”

İRAN'DAKİ GÖSTERİLER

İran'da 28 Aralık 2025'te ülkedeki yerel para biriminin döviz karşısındaki yüksek değer kaybı ve ekonomik sorunlar nedeniyle Tahran Büyük Çarşı'da esnafın başlattığı protestolar, ülkenin birçok kentine yayıldı.

Gösterilerde ölen ya da yaralananlara ilişkin resmi açıklama yapılmazken, İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), 13 Ocak'ta gösterilerin 16. gününe ilişkin yayımladığı raporda, 133'ü emniyet görevlisi ve biri savcı, 9'u 18 yaşın altında 664 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 bin 721 kişinin gözaltına alındığını belirtmişti.

Protestolarda şiddet olayları ve polis müdahalesinin artmasıyla 9 Ocak'ta ülke genelinde internet kesilmişti.

KAYNAK : Haber7
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 39 TÜMÜ
  • Misafir 11 dakika önce Şikayet Et
    6ay önce gelen yabancıları ayıklayın
    Cevapla
  • Bahattin 11 dakika önce Şikayet Et
    İşid kim tarafınsan kurulduğu kimlere hizmet ettiği nden belli oluyor
    Cevapla
  • Misafir 15 dakika önce Şikayet Et
    Yedibin deaşlıyı Afganistan uyuyan hücre olarak birkaç yıl önce gönderdi.Amerika da patronu yeri geldiğinde kullanıyor..
    Cevapla
  • Misafir 35 dakika önce Şikayet Et
    Emperyalistler iç ayaklanma ile İran'ı parçalamak istiyor, eğer başarılı olurlarsa herkes çok iyi bilsin ki sıra Türkiye'ye gelecek, Türkiye bu konuda rekabeti bir kenara bırakarak İran'a yardım etmeye mecburdur..
    Cevapla
  • misafir 14 dakika önce Şikayet Et
    Türkiye'yi bölemezler çünkü Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var yakın gelecekte Avrupa bizle ilişkilerini geliştirmek ister çünkü hem Rusya hem ABD ile araları kötü.
    Cevapla
  • veli 35 dakika önce Şikayet Et
    ABD blöf yapıyor içerden destek almazsa hiç bir şeye cesaret edemez orta doğudaki etkinliğini tamamen kaybedebilir kumar oynamaz iran dik durmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR