Avrupa ülkelerinden, ABD'nin gümrük vergisi kararına sert tepki

Avrupa ülkeleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın 8 Avrupa ülkesine gümrük vergisi uygulayacağına yönelik kararına tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.01.2026 22:59 GÜNCELLEME 17.01.2026 23:23 DÜNYA
Avrupa ülkelerinden, ABD'nin gümrük vergisi kararına sert tepki
Avrupa ülkelerinden, ABD'nin gümrük vergisi kararına sert tepki

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Fransa'nın Avrupa dahil her yerde ulusların egemenliğine ve bağımsızlığına bağlı olduğunu savundu.

"DÜNYANIN HERHANGİ BİR YERİNDE HİÇBİR GÖZDAĞI VEYA TEHDİT BİZİ ETKİLEYEMEZ"

Bu kapsamda Ukrayna'ya destek verdiklerini, kalıcı ve sağlam bir barış için Gönüllüler Koalisyonu’nu kurduklarına işaret eden Macron, "Bu nedenle, Danimarka'nın Grönland'da karar verdiği tatbikata katılmaya karar verdik. Bunun arkasındayız. Çünkü Arktik'teki ve Avrupa'nın sınırlarında güvenlik söz konusu. Ukrayna, Grönland veya dünyanın herhangi bir yerinde hiçbir gözdağı veya tehdit bizi etkileyemez." değerlendirmesinde bulundu.

"GÜMRÜK TARİFESİ TEHDİTLERİ KABUL EDİLEMEZ VE BU BAĞLAMDA YERİ YOK"

Macron, ABD'nin 8 Avrupa ülkesine gümrük vergisi uygulayacağına yönelik kararı hakkında ise "(Gümrük) Tarifesi tehditleri kabul edilemez ve bu bağlamda yeri yok. Doğrulanmaları halinde Avrupalılar buna birlik ve koordineli olarak yanıt verecek. Avrupa'nın egemenliğine saygı gösterilmesini sağlamayı biliriz." ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bu düşünceyle Avrupalı ortaklarıyla görüşeceğini duyurdu.

"HOLLANDA, VERECEĞİMİZ TEPKİ KONUSUNDA AVRUPA KOMİSYONU VE ORTAKLARIMIZLA YAKIN TEMAS HALİNDEDİR"

Hollanda'da geçici hükümetin Dışişleri Bakanı David van Weel, Amerikan X şirketinin sosyal medya platformundan, "Grönland'daki askeri tatbikatlara yönelik çabalar, bilakis Arktik bölgedeki güvenliğe katkı sağlamak amacıyla yürütülmektedir." paylaşımında bulundu.

Van Weel, paylaşımında, "Başkan Trump'ın gümrük tarifeleriyle ilgili açıklamasını gördük. Hollanda, vereceğimiz tepki konusunda Avrupa Komisyonu ve ortaklarımızla yakın temas halindedir." ifadelerini kullandı.

"MÜTTEFİKLERE GÜMRÜK VERGİSİ UYGULAMAK TAMAMEN YANLIŞTIR"

İngiltere Başbakanı Keir Starmer da yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın kararına tepki göstererek, "Grönland konusunda duruşumuz değişmedi. (Grönland) Danimarka Krallığının parçasıdır ve geleceği Grönlandlılar ile Danimarkalıların elindedir." değerlendirmesinde bulundu.

Arktik güvenliğinin tüm NATO üyeleri için önemli olduğunun altını çizen Starmer, "Müttefikler, Arktik'te Rusya'dan gelen tehdide karşı birlikte daha fazlasını yapmalıdır. NATO müttefiklerinin kolektif güvenliğini sağlamak amacıyla müttefiklere gümrük vergisi uygulamak tamamen yanlıştır. Bu konuyu doğrudan ABD yönetimiyle görüşeceğiz." açıklamasını yaptı.

AVRUPA ÜLKELERİNE GÜMRÜK VERGİSİ

ABD Başkanı Donald Trump, Grönland ile ilgili tartışmalarda dünya barışının tehlikede olduğunu savunarak, ABD'nin Grönland'ı almasına karşı çıktıkları gerekçesiyle Danimarka, Norveç, İsveç, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Finlandiya'ya gümrük vergileri getireceğini açıklamıştı.

Grönland'a giden söz konusu 8 Avrupa ülkesi için 1 Şubat 2026'dan itibaren yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını, 1 Haziran 2026'dan sonra vergi oranının yüzde 25'e çıkarılacağını belirten Trump, Grönland'ın tamamen ve eksiksiz olarak satın alınmasına ilişkin bir anlaşmaya varılana kadar oranın böyle kalacağını bildirmişti.

 

KAYNAK : AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Kstmn37 1 saat önce Şikayet Et
    Dünya ABD nin etrafında dönüyor zannediyor. Rusya'yı Çin i dışladı şimdi ab yi tehdit ediyor. Peki bu ülkelerin peşine Güney Amerika ve Afrika dan bir çok ülke daha katılırsa ABD ye bunlarda vergi uygularsa ne olacak. ABD çöker
    Cevapla
  • Brüksel gzt 1 saat önce Şikayet Et
    Avrupa birliği gümrük konusunda Amerika’ya misilleme yapacağını belirtti muhtemelen Trump yine geri adım atar Avrupa ile baş edemez çünkü Amerika diasporası ve derin devleti Avrupalı göçmenlerden kurulu yakında ara seçimde var o yüzden bir ileri iki geri gider politikası o şimdi Gazze pazarlığı için bunları yapıyor deveden bir kilo et daha koparma peşinde
    Cevapla
  • parola 1 saat önce Şikayet Et
    Bu Trump denen Tam. Bir sizofren
    Cevapla
  • Ahmet Aksoy 1 saat önce Şikayet Et
    Dinsizin hakkından imansız gelir ayıla bayıla! çok destek verdiniz Coninin işgallerine şimdi sıra size geldi.
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Daha dün Vanzuela konusunda abd ye destek çıkıyordunuz işin ucu size dokununca nasılda kuyruğunuza ateş düştü dur bakalım bunlar iyi günleriniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR