Suriye ordusundan SDG'ye ağır darbeler: Suriye'de harita değişti
Son dakika haberi: Suriye ordusu, terör örgütü PKK/SDG'nin Fırat'ın batısındaki topraklarındaki ilerleyişini sürdürüyor. Deyrizor ve Tabka ele geçirilirken, Suriye ordusu Rakka'yı da batıdan ablukaya almış durumda.
ABONE OL
Suriye ordusu, 10 Mart Mutabakatı'na uymayan terör örgütü SDG'ye yılbaşına kadar süre vermişti. Ancak örgüt, tüm alanlarda entegre olmayıp süreçte diretti. Bunun üzerine Şam yönetimi, Halep'teki SDG hedeflerine operasyon başlattı. Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahalleri örgütten temizlenerek Halep'teki SDG varlığına son verildi. İlerleyişini Fırat'ın batısında sürdüren Suriye ordusu, önce Deyr Hafir ardından Meskene, Tabka ve Deyrizor'u ele geçirdi. Suriye ordusu, Rakka'yı da batıdan ablukaya almış durumda.

İşte Suriye ordusunun ilerleyişindeki son dakikalar...
Rudaw, SDG elebaşı "Mazlum Kobani" kod adlı Ferhat Abdi Şahin'in, Devlet Başkanı Ahmed Şara ile görüşmek üzere Şam'a gideceğini duyurdu.
Şara, bugün ABD'nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Toım Barrack'la görüşecek.
Suriye hükümetinin Amerikalı arabulucular üzerinden SDG'ye 12 maddelik yeni bir çözüm planı sunduğu iddia edildi. Üçlü görüşmede bu planın ele alınabileceği ifade edildi.
Suriye ordusu, Fırat Nehri üzerindeki Tabka Barajı'nı (diğer adıyla Fırat Barajı) SDG'den kurtararak kontrolü sağladı. ORdu güçleri, tesisin yönetimini uzman ekibe devretti.
Fırat'ın doğusuna tahtadan sallarla geçiliyor. Suriye'de PKK/YPG/SDG'nin Rakka'ya geçişte iki köprüyü yıkması üzerine Suriye ordusu mensupları, Arap aşiretlerinin kullandığı sallarla hem askeri araçları hem de bölükleri Fırat'ın doğusuna geçirmeyi başardılar.
Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, güvenlik güçlerinin, Suriye askerleri tarafından ele geçirilen tüm bölgelerde güvenliği sağladığını açıkladı.
SDG, Suriye ordusu ve Arap aşiretleri karşısında büyük bir çöküşü yaşandı.
DEYRİZOR NASIL TEMİZLENDİ?
Deyrizor'daki aşiret kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, ili ortadan ikiye ayıran nehrin batı yakasından gelen aşiretler ile doğu tarafındaki aşiretlerin dün akşamdan bu yana YPG/SDG'ye karşı başlattığı silahlı hareket sürüyor. İlin güney ve orta kesimlerini kurtaran aşiret güçleri, Deyrizor'daki hakimiyet alanlarını Rakka ve Haseke yönünde kuzeye doğru genişletip il sınırlarına büyük ölçüde hakim olmayı başardı.
Deyrizor'da aşiretlerin kontrölüne geçen yerleşim yerlerinin isimleri şu şekilde:
Muheymide, Suveydan-ı Cezira, Murat, Gıranic, Et-Tayyane, El-Cerzi, Hatla, El-Huseyniyye, Duvar el-Halebiyye, El-Bağur, Elbu Bedran, El-Bahra, Es-Suse, Ebu Hardub, Eş-Şenan, Denec, Zeyban, Havayic, Şahil, Zer, Busayra, Subha, Dehla, Cedid Bekkara, Huşam, Mazlum, El-Hisan, Cefra Sahası, Huvayic Bumasa, Sava.
Suriye haritası yeşile boyanmaya devam ediyor. SDG'nin elinde tuttuğu Deyrizor'da ayaklanan Arap aşiret güçleri, kent merkezi dahil büyük petrol ve gaz sahalarını kısa sürede ele geçirdi. SDG'li teröristler ise, bölgeden kaçtı. Aşiretlerin Suriye ordusuna destek vermesiyle örgütün gelir kaynaklarına ağır darbe vuruldu. Deyrizor'daki aşiretler, Tabka Cezaevi'ndeki tutukluların tamamının SDG'li teröristler tarafından öldürülmesinin ardından dün saf değiştirmişti.
Suriye ordusunun kontrolüne geçen petrol ve gaz sahaları şöyle:
Ömer Petrol Sahası
Tenk Petrol Sahası
Koniko Doğal Gaz Sahaları
Cefra Petrol Sahası
Azba Petrol Sahası
Tayyane Petrol Sahaları
Ceydu (Jidu) Petrol Sahası
Malih Petrol Sahası
Azrak Petrol Sahası
Suriye ordusu, stratejik öneme sahip Rakka'nın Tabka ilçesini terör örgütü YPG/SDG'den alarak bölgenin kontrolünü ele geçirdi. Ordu tarafından kontrol sağlanan Tabka ilçesi, havadan görüntülendi.
Suriye ordusu karşısında tutunamayan terör örgütü PKK/YPG/SDG, genel seferberlik ilan etti. Örgütten yapılan açıklamada, "Tüm halkımızı seferberlik kararına destek vermeye, SDG) ve YPJ)ile omuz omuza durmaya çağırıyoruz." denildi.
İlerleyişini Fırat'ın batısında sürdüren Suriye ordusu, Tabka'yı da ele geçirerek Rakka merkeze yaklaştı. Örgüt, Suriye ordusu Rakka merkezine girmesin diye Fırat Nehri üzerindeki köprüleri yıkmaya başladı. Suriye resmi haber ajansı SANA da nehir üzerindeki iki köprünün terör örgütü YPG/SDG unsurlarınca yıkıldığını aktardı. Yıkılan köprülerden birinin yeni inşa edilen El Raşid Köprüsü olduğu kaydedildi.
Suriye'de Fırat Nehri'nin doğusundaki Deyrizor ilinde ayaklanan aşiretler ile Fırat'ın batısından bölgeye gelen aşiret güçleri, Ömer Petrol Sahası ve Kuniko Gaz Sahasının olduğu bölgeyi terör örgütü YPG/SDG'den kurtardı. Ömer petrol sahası, Suriye'nin en büyük petrol sahası olarak biliniyor.
Aşiretler, Fırat Nehri'nin doğusundaki örgüt karşısında ilerleme kaydederken, Deyrizor''a bağlı Şehil, Havaic, Ziban, Tayyane, Ebu Hammam, Hatla, Garanic, Bağoz, Susah ve Şafe köyü ile beldelerinde de kontrolü ele geçirdi.
ABD'nin daha önce üs olarak kullandığı bu sahalardan çekilmesinin ardından bölgede güvenlik boşluğu oluşmuştu.
-
Türkiye 15 dakika önce Şikayet EtNezaman terö re büyük darbe vurulmaya basliyor abd devreye giriyor?Beğen
-
Misafir 21 dakika önce Şikayet EtGerek yok mazlum değil o. Bırakın birkaç güne hepsi temizlenirBeğen Toplam 1 beğeni
-
MSELİM 22 dakika önce Şikayet Etartık mutatabakata dönme hakkını kaybetmiştir bir hain muamelesi görmesi lazımBeğen Toplam 2 beğeni
-
nevizade 29 dakika önce Şikayet EtAmerika karışmasın o harita 2 günde yeşile döner. Hepimiz biliyoruz ki saha da söyledikleri gibi bir nüfusları yoktur.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Hacı Muhittin 33 dakika önce Şikayet EtHala abdiye ve onlara guvenecekmisiniz.durmak yok yola devamBeğen Toplam 2 beğeni