İran'dan son dakika savaş açıklaması: Trump'la tamamen aynı fikirdeyiz

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Tahran'ın nükleer silaha sahip olmayacağını garanti altına alan adil bir anlaşmaya taraftar olduklarını belirtti. Erakçi, "Başkan Trump'ın nükleer silah olmaması düşüncesinde aynı fikirdeyiz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.02.2026 20:06 GÜNCELLEME 01.02.2026 21:21 DÜNYA
İran'dan son dakika savaş açıklaması: Trump'la tamamen aynı fikirdeyiz
İran'dan son dakika savaş açıklaması: Trump'la tamamen aynı fikirdeyiz

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Tahran'ın nükleer silaha sahip olmayacağını garanti altına alan adil bir anlaşmaya taraftar olduklarını belirterek, "Başkan Trump nükleer silah olmaması gerektiğini söyledi ve biz de onunla tamamen aynı fikirdeyiz. Yalnızca nükleer alanda anlaşmak mümkün." dedi.

"TRUMP İLE AYNI FİKİRDEYİZ"

Erakçi, resmi Telegram hesabından CNN ile yaptığı röportajı yayımladı.

Bölge ülkeleriyle birlikte ABD ile müzakerelerin yeniden başlatılmasına yönelik bir yol bulmaya çalıştıklarını söyleyen Erakçi, şunları kaydetti:

"Başkan Trump nükleer silah olmaması gerektiğini söyledi ve biz de onunla tamamen aynı fikirdeyiz. Yalnızca nükleer alanda anlaşmak mümkün. Nükleer programımızın tamamen barışçıl olduğunun güvence altına alınması için nükleer programımız hakkında müzakere edebiliriz. Buna karşılık olarak yaptırımların kaldırılmasını bekliyoruz. Ancak bizim güvene ihtiyacımız var. Asgari düzeyde bir güven mutlaka gereklidir."

Erakçi, İran'ın barışçıl amaçlarla uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürmesi halinde tüm ayrıntıları konuşmaya hazır olduğunu söyledi.

Ülkesinin 2015'te ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya ile imzalanan ve ABD'nin 2018'de çekildiği nükleer anlaşmadan dolayı güven sorunu yaşadığını vurgulayan Erakçi, "ABD gerekçe sunmadan anlaşmadan çekildi. Geçtiğimiz yıl ise müzakere kararı verdiğimiz bir zamanda saldırıya uğradık. Bu nedenle ABD'ye olan güvenimizi kaybettik." dedi.

"SAVAŞ ÖNLENEBİLİR"

Erakçi, son dönemde artan İran-ABD askeri gerilimine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Savaş için hazırlıklı olmalarından dolayı herhangi bir endişeye duymadıklarını söyleyen Erakçi, "Bana göre savaş kaçınılmaz değil ve önlenebilir. Savaşı önlemenin en iyi yolu savaşa hazır olmaktır. Savaşa hazır olmamız savaşmak istediğimiz manasına gelmez, aksine savaştan kaçındığımız anlamına gelir. En büyük endişem, yanlış bilgilere dayalı askeri operasyonlar ve bu konulardaki hesap hatalarıdır." diye konuştu.

Erakçi ayrıca, "farklı unsurların" ABD'yi savaşa çekmeye çalıştığını ancak ABD Başkanı Trump'ın "doğru kararı verecek kadar akıllı" olduğunu dile getirdi.

İran ile ABD arasında yaşanacak olası bir savaştan tüm bölgenin olumsuz etkileneceğini vurgulayan Erakçi, "İsrail ile savaşta, çatışmanın genişlememesi için çaba gösterdik. Ancak ABD ile savaşırsak bölgedeki ABD üsleri göz önüne alındığında çatışmanın daha geniş alanlara yayılacağı da bir gerçektir." uyarısında bulundu.

ABD'Lİ ŞİRKETLERİN İRAN'DA FAALİYET GÖSTERMESİ

Erakçi, İran ile ABD arasında olası bir anlaşma gerçekleşmesi halinde bölge ekonomisinin de canlanacağın belirterek, şöyle konuştu:

"ABD şirketlerinin İran'da çeşitli alanlarda faaliyet göstermesi noktasında bizim açımızdan herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Bu konuda sorun çıkaran taraf ABD'dir çünkü kendi şirketlerine İran'da çalışmaları için izin vermemekteler."

KAYNAK : AA
Enes Kılıç Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Enes Kılıç

Editör Hakkında

YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Vatandaş 23 dakika önce Şikayet Et
    iran nukleeri yaptı zaten. Yoksa niye vazgeçsin
    Cevapla
  • Misafir 25 dakika önce Şikayet Et
    vıdı vıdı yapmayın. aynı fikirdeymiş. Korkuyorum desene kısaca...
    Cevapla
  • Ertaç Akgün 26 dakika önce Şikayet Et
    İran ABD ilişkileri 1940 li yıllardan gelir. Sovyetler, 1941 yılından itibaren İran'ın kuzeyini işgal etmeye başlamıştır. ABD , Sovyetlere baskı yaparak İran topraklarindan çekilmesini istemiştir. Bunun üzerine Sovyetler İran topraklarından çekilmiştir. Bu yıllarda İran ABD ilişkileri farklı yönde gelişti. Ama devrimden sonra İran Rusya ve Çin'in desteğiyle ABD ye kafa tuttu ...
    Cevapla
  • OSMANOGLU 34 dakika önce Şikayet Et
    Siz hala anlamadinizmi adamlar irandan harac istiyorlar.Petrol ve gaz
    Cevapla
  • ank 39 dakika önce Şikayet Et
    İran tutuştu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR