ABD'liler Trump'a "dur" dedi: Sınır ötesi operasyonlara asker göndermeye karşı çıktı

Trump'ın danışmanları İran'a ABD'nin saldırmasının kamuoyunda tepkiye yol açacağı konusunda endişelenirken, ABD'nin uluslararası askeri operasyonlara karşı olup olmadığına yönelik dikkat çeken bir anket hazırlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.02.2026 10:39 GÜNCELLEME 26.02.2026 12:29 DÜNYA
ABD'liler Trump'a "dur" dedi: Sınır ötesi operasyonlara asker göndermeye karşı çıktı
ABD'liler Trump'a "dur" dedi: Sınır ötesi operasyonlara asker göndermeye karşı çıktı

Associated Press (AP) ile NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezinin yaptığı anket kapsamında 19-23 Şubat tarihlerinde 1133 yetişkine ABD'nin İran politikasına yönelik sorular soruldu.

Ankette, ABD Başkanı Trump'ın, "düşmanlarıyla ilişkilerine ve ülke dışında askeri güç kullanmasına güven"in düşük olduğu tespit edildi.

Buna göre, Trump'ın ABD dışında askeri güç kullanımında doğru kararı alacağına ilişkin soruya katılımcıların yüzde 56'sı "oldukça az" güvendiklerini veya "hiç" güvenmediklerini belirtirken yalnızca yüzde 27'si epey güvendiklerini ifade etti.

Trump'ın "düşmanlarıyla ilişkilerinde doğru kararı alacağına" güvenmeyenlerin oranının yüzde 55, güvenenlerin oranının ise yüzde 28 olduğu ortaya konuldu.

ABD'LİLER İRAN'A SALDIRI KONUSUNDA ENDİŞELİ

Ankete göre, katılımcıların yüzde 48'i İran'ın nükleer programının ABD'ye "doğrudan tehdit olup olmadığı konusunda" son derece endişeli olduklarını ifade ederken yüzde 31'i "kısmen endişeli" ve yüzde 19'u "hiç endişeli olmadıkları" görüşünü paylaştı.

Ayrıca ABD'lilerin yüzde 61'i "İran'ın ABD'nin düşmanı" olduğu görüşünde. Bu oranın, AP-NORC'un Eylül 2023'te yüzde 53 olduğu görülüyor.

ABD VE İRAN ARASINDA MÜZAKERE SÜRECİ

İsrail ve ABD'nin Haziran 2025'te İran'a yönelik saldırılarıyla kesintiye uğrayan İran-ABD arasındaki nükleer müzakereler, başta Türkiye olmak üzere, bölge ülkelerinin girişimleri ve Umman'ın arabuluculuğunda yeniden canlandırılmıştı.

ABD'nin saldırı tehditleri ve devasa askeri yığınağı devam ederken taraflar, 6 Şubat'ta Umman'da dolaylı müzakereler için bir araya gelmiş ve temasların sürdürülmesi konusunda mutabakata varmıştı. Daha sonra ikinci tur görüşmeler 17 Şubat'ta Cenevre'de devam etmişti. Taraflar görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini bildirmiş ve daha sonra Cenevre'de 26 Şubat'ta yeniden bir araya gelinmesi konusunda anlaşmıştı.

İran, nükleer programını atom bombası üretimini engelleyecek sınırlamalar çerçevesinde sürdürme karşılığında yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor. ABD ise Tahran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini tamamen durdurmasını ve elindeki yüksek düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stokunun ülke dışına çıkarılmasını istiyor.

Müzakerelerde, zenginleştirme oranının hangi seviyede sınırlandırılacağı, yüzde 60 düzeyinde zenginleştirilmiş yaklaşık 440 kilogram uranyum stokunun durumu ve yaptırımların kaldırılma takvimi ve doğrulama mekanizmaları ele alınıyor.

KAYNAK : AA
Kübra Beyazoğlu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca tarih, kültür, sanat üzerine araştırmalar yaparak blog yazarlığı yaptı. Yerel basında birçok alanda görev alarak muhabirlik ve sunuculuk yaptı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde devam etmektedir.
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • HIDIR BUDUR 1 ay önce Şikayet Et
    Sokaklarında karton kutularda yatan evsizler garibanlar bile "biz bir dolara muhtaçken neden milyarlarca doları İsraile gönderiyoruz" demeye başladı. Keser dönecek sap dönecek. ABD'nin PARLAK GELECEĞİNİN mimarları şu an değer vermedikleri, ABD polisi tarafından öldürülen SİYAHİ ZENCİ kardeşlerimizle olacak .
    Cevapla
  • Gültepeli Bjk 1 ay önce Şikayet Et
    işgalcii katillerr
    Cevapla
  • tosun 1 ay önce Şikayet Et
    ulan turp sana öyle bir aparkart yiyecek nereden geldiği ni bilmeyecek sin o zaman aklın yerine gelecek delilikten akıllı liga terfi edecek sin
    Cevapla
  • niye 1 ay önce Şikayet Et
    trumpı epstein dosyalarının bir kısmını açıklayarak hizaya getirdiler. er ya da geç bize de gelecekler. başımızda milli lider olursa atlatabiliriz. olmazsa dev bir gazzeye çevirirler Allah korusun.
    Cevapla
  • SARIMSAK 1 ay önce Şikayet Et
    Avrupadan kovulan, Siyonizmin kokusu Amerika'da da ortaya çıktı. O yüzden bölgemize yatırıma, dalkavukluğa başladılar, dikkat!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR