İspanya'dan İran çıkışı: Bu savaş çok büyük hata! Portekiz'den Türkiye'ye destek

İspanya Başbakanı Sanchez, "Bu savaş çok büyük bir hata ve tamamen yasa dışı" diyerek İsrail ve ABD'ye tepki gösterdi. Sanchez ile ortak açıklama yapan Portekiz Başbakanı Montenegro ise "Türkiye'nin yanındayız" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 06.03.2026 19:27 GÜNCELLEME 06.03.2026 20:38 DÜNYA
İspanya'dan İran çıkışı: Bu savaş çok büyük hata! Portekiz'den Türkiye'ye destek
İspanya'dan İran çıkışı: Bu savaş çok büyük hata! Portekiz'den Türkiye'ye destek

İspanya'nın güneyindeki Huelva kentinde yapılan 36. İspanya-Portekiz Hükümetler Arası Zirve'nin ardından ev sahibi ülkenin Başbakanı Pedro Sanchez ve Portekiz Başbakanı Luis Montenegro ortak basın toplantısı düzenledi.

"BU SAVAŞ ÇOK BÜYÜK BİR HATA VE TAMAMEN YASA DIŞI"

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları sonrasında Orta Doğu'daki gelişmelerden "çok derin endişe duyduklarını" vurgulayan Sanchez, "Bu gerçek bir tehdit. Dünyanın barışı için tehdit olması tek başına yeterli olsa da sadece bununla kalmıyor, ailelerin refah ve huzuru, başta aile içi ekonomi olmak üzere tüm ülke ekonomisi için de bir tehdit." şeklinde konuştu.

"Bu savaş çok büyük bir hata ve tamamen yasa dışı" diyen Sanchez, şu değerlendirmede bulundu:

"ABD halkına hayranlığım, ABD başkanlığına da saygım var. Bizim pozisyonumuz çok açık. Uluslararası yasallığı savunuyoruz. Ve müttefik ülkeler arasında biri hata veya yanlış yapmışsa diğerinin bunu göstermesi iyidir. Ve bu savaş olağanüstü bir hatadır. Savaş da büyük bir hatadır ve sonuçları olacaktır. Şimdiden petrol ve gaz fiyatlarının yükselmesi, bölgedeki halkın acıları, ölenler ortadadır. Neden Ukrayna'dayız? Çünkü uluslararası hukuk ihlal edilmiştir. Bir ülkenin toprağı işgal edilmiştir. Neden Filistin'in yanındayız? Neden Gazze'deki soykırıma karşıyız? Çünkü uluslararası hukuk, aynı anlama gelen insan hakları çok açık bir şekilde ihlal edilmiştir."

"BU SAVAŞ SADECE ACI VE IZDIRAP GETİRECEK"

İspanya Başbakanı, "Burada mesele İran rejiminden yana olup olmamak değil temel konu uluslararası hukuka bağlı olup olmamaktır. Biz her zaman İran rejimine karşı olduk. Bu yüzden İspanya hükümetinin tutumu tutarlı ve uyumludur. Bu savaş sadece acı, ızdırap, ekonomik sıkıntı getirecektir." değerlendirmesini yaptı.

"İspanya uluslararası hukukun yanında" diyen Sanchez, "Sadece bu da değil. Bugün birçok basın organında yayımlanan anketlerde de görüldüğü gibi (Her 3 İspanyol'dan 2'si savaşa karşı çıkıyor) İspanya hükümeti, büyük bir çoğunluğun da yanında." ifadelerini kullandı.

Sanchez, "İran savaşına hayır dediğimiz gibi aynı kararlılıkla, bu çatışmanın mağduru olan bir Avrupa Birliği (AB) ülkesine (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) yardım eli uzatmakta ve dayanışma göstermekte kararlıyız." dedi.

Sanchez, Doğu Akdeniz'e gönderme kararı aldıkları, "Cristobal Colon" adlı İspanya'daki en gelişmiş teknolojilere sahip fırkateynin "koruma, kurtarma, savunma ve kolektif güvenlik" amaçlı görev yapacağını söyledi.

"MÜTTEFİK VE DOST ÜLKE TÜRKİYE'NİN DE YANINDAYIZ"  

Diğer yandan Portekiz'in muhafazakar, sağ görüşlü Başbakanı Montenegro, ABD Başkanı Donald Trump'ın İspanya'ya yönelik, ikili ticareti kesme tehdidiyle ilgili yöneltilen bir soruya "Tehditler çözüm yolu değildir. İran rejiminin ciddi insan hakları ihlalleri ve nükleer silahlanma politikalarına rağmen, bölgede saldırganlığın azaltılmasını savunuyoruz. Portekiz hükümeti, çatışmaları çözmenin yolu olarak diplomasi ve müzakereyi savunan ve aynı zamanda müttefikleri çatışma halindeyken her zaman onların yanında duran bir hükümettir." dedi.

Portekiz'in her zaman AB'nin, NATO'nun, Birleşmiş Milletler'in (BM) yanında olduğunu vurgulayan Montenegro, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne verdikleri destekte olduğu gibi "müttefik ve dost ülke olarak" altını çizdiği Türkiye'nin de yanında olduklarını kaydetti.

Zirve kapsamında İspanya ve Portekiz hükümetleri iklim değişikliğine karşı mücadele, sivil koruma, acil müdahaleler, sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesi, rekabet gücü ve tüketici hakları, işçi hakları ve sosyal politikalar başlıklarında ikili işbirliği anlaşmaları imzaladı.

ALMANYA'DAN DA TÜRKİYE'YE DESTEK

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, başkent Berlin’de Hollanda Dışişleri Bakanı Tom Berendsen ile bir araya geldi. Wadephul, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Berendsen ile görüşmelerinde Rusya-Ukrayna Savaşı, İran’daki son durum, Orta Doğu ülkelerinde mahsur kalan iki ülke vatandaşlarının tahliyesini ele aldıklarını belirtti. Wadephul, İran’daki son gelişmeleri ve Avrupa Birliği (AB) ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerin dün yaptıkları toplantıda İran'ın Körfez ülkelerine yönelik saldırılarını kınamasını değerlendirdi.

Wadephul, "İran'ın davranışı kesinlikle sorumsuzca ve biz bunu açıkça kınadık. İran, İran'a yönelik saldırılara katılmamış olan tarafsız ülkelere saldırmakta tamamen haksızdır. Bu Türkiye için de Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri için de geçerlidir. Bu sorumsuzca bir davranış ve kendi güçlerimizle önlenmesi gereken bir tırmanışa yol açabilir. Bu nedenle İran'a bu tür davranışlardan kaçınması için acil ve net bir çağrıda bulunuyoruz. Ancak genel durumda şu anda abartılı uyarı yapmayı gerekli görmüyorum. NATO her zaman tetikte ve hazır durumdadır. Bizim için bir tehlike durumu görmüyorum" ifadelerini kullandı.

Wadephul, Orta Doğu ülkelerinde mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmeye devam ettiklerini, ticari uçuşlarda bir artış olduğu için de şu aşamada Alman Hava Kuvvetleri’nin katkısına ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

KAYNAK : AA
Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Çolpan Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 59 TÜMÜ
  • Serdar 1 saat önce Şikayet Et
    Sanchez ateist yalnız
    Cevapla
  • Ali 1 saat önce Şikayet Et
    Helal olsun sana, umarım İslam'la müşerref olur,ahiretini de kutarırsın,insanlık ölmemiş dedirttin.sağolasın var olasın çakma müslüman liderler utansın.erkek adamsın
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Trumpun necis siması her şeyi ortaya koyuyor . Öyle bir bataklığa düşmüş ki içinden çıkamayacak
    Cevapla
  • Onur 2 saat önce Şikayet Et
    İspanya kral çoğu müslüman ülkelerden daha delikanlı lideri de gerçekten lider
    Cevapla
  • Mucahid 2 saat önce Şikayet Et
    Ümmetin umudu,ümmetin lideri Mücahid Sanchez. Dunya liderine selam olsun...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR