İran, ABD-İsrail savaşında 27. gün! Son dakika gelişmeler
Son dakika... İsrail basını, İran Devrim Muhafızları Donanma Komutanı Tuğgeneral Ali Rıza Tangsiri'nin Bender Abbas'ta düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü öne sürdü. Tangsiri, Hürmüz Boğazı'nı kapatan isim olarak biliniyordu.
ABONE OL
Son dakika... Orta Doğu'da savaşın 27. gününe girilirken İsrail medyası, İran'ın güneyindeki stratejik liman kenti Bender Abbas'ta gerçekleştirilen bir saldırıya dair dikkat çeken bir iddia ortaya attı.
Haberlerde, İran Devrim Muhafızları Ordusu Donanma Komutanı Tuğgeneral Ali Rıza Tangsiri'nin bu saldırı sonucunda hayatını kaybettiği ileri sürüldü. Olayın tam olarak nasıl gerçekleştiğine dair detaylar henüz bağımsız kaynaklar veya Tahran yönetimi tarafından doğrulanmadı.
İşte, savaşta son dakika gelişmeler...
İran, İsrail'e misilleme saldırılarını sürdürüyor. İran ordusu, İsrail'i sabah saatlerinde bir kez daha hedef aldı.
İsrail medyası, İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Tangsiri'nin İsrail saldırısı sonucu öldürüldüğünü iddia etti.
İsrail medyasına yer alan haberlerde, İsrail ordusunun gece saatlerinde Bender Abbas şehrine gerçekleştirdiği saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Tangsiri'nin öldürüldüğünü aktardı. İsrailli bir yetkili, Tangsiri'nin Hürmüz Boğazı'nın kapanmasından sorumlu olduğunu öne sürdü.
İsrail ordusundan ve İran'dan henüz bir açıklama gelmedi.
Birleşik Arap Emirlikleri, başkent Abu Dabi'de üzerinde engellenen İran füzesinden düşen şarapnel parçalarının 2 kişinin ölümüne neden olduğunu açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'taki BM Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Guterres, “Aradan üç haftadan fazla bir süre geçmişken, bu savaş artık kontrolden çıkmış durumda. Çatışma, liderlerin bile hayal edilebilir sınırları içinde gördüğü eşikleri aşmış bulunuyor” dedi.
Dünyanın derin bir küresel ekonomik şokun eşiğinde olduğunu belirten Guterres, diyalog ve barışa yönelik bir dizi girişimin devam ettiğini söyledi. Guterres, “ABD ve İsrail'e mesajım şudur: Savaşı sona erdirmenin tam zamanıdır, zira insani ıstırap derinleşmekte, sivil kayıplar artmakta ve savaşın küresel ekonomik etkisi giderek daha yıkıcı bir hal almaktadır. İran'a mesajım ise komşularına yönelik saldırılarına son vermesidir. Güvenlik Konseyi bu saldırıları kınamış ve derhal sona erdirilmelerini talep etmiştir” ifadelerini kullandı.
Guterres, Lübnan'daki insani duruma da değinerek, “Hizbullah, İsrail'e yönelik saldırılarını durdurmalıdır. İsrail ise Lübnan'da, en ağır darbeyi sivillere vuran askeri operasyonlarına ve saldırılarına son vermelidir. Gazze modeli, Lübnan'da asla tekrarlanmamalıdır” diye konuştu.
Savaşın çözüm olmadığını dile getiren Guterres, “Bu felaketten bir çıkış yoluna ihtiyacımız var. Çıkış yolu diplomasidir. Uluslararası hukuka tam saygı, çıkış yoludur. Barış, çıkış yoludur” değerlendirmesinde bulundu.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, düzenlediği basın toplantısında, ABD-İran müzakerelerine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD ile İran arasında görüşmelerin sürdüğünü belirten Leavitt, ABD'nin bir yandan müzakerelere devam ederken diğer yandan askeri seçeneklerini hazır tutmaya devam ettiğini bildirdi. Leavitt, "Başkan Donald Trump’ın tercihi her zaman barıştır. Ancak İran, askeri açıdan mağlup oldukları gerçeğini kabul etmezse, Başkan Trump onların şimdiye kadar hiç olmadığı kadar sert şekilde vurulduklarından emin olacaktır” ifadelerini kullandı.
Trump'ın İran'a yönelik açıklamalarının ‘blöf’ olmadığını söyleyen Leavitt, “Trump, İran’a ‘cehennemi' yaşatmaya hazır” diye konuştu.
Sözcü Leavitt, ABD askerlerinin İran'a gönderilmesi konusunda yönetimin Kongre onayına ihtiyacı olup olmadığı sorusuna, “Bildiğiniz gibi Kongre’den resmi bir yetki alınması gerekmiyor, çünkü şu anda İran’da büyük çaplı operasyonlar yürütüyoruz” yanıtını verdi.
Askeri operasyonun 4-6 hafta arasında sürmesi beklenen bir planlama olduğunu aktaran Leavitt, bu takvimin çok önünde olduklarını ve İran ordusunu ciddi şekilde zayıflattıklarını öne sürdü.
Leavitt, Hürmüz Boğazı'nın yeniden gemi trafiğine açılmasına ilişkin ise ABD'nin adım attığını ve bazı hazırlıklar yaptığını vurgulayarak, bu konuda detaylara girmeyeceğini kaydetti.
ABD Başkanı Donald Trump, Ulusal Cumhuriyetçi Kongre Komitesinin yıllık bağış toplama etkinliğinde konuşma yaptı.
İranlıların müzakere ettiğini ve anlaşma yapmak istediğini savunan Trump, "Bunu söylemekten korkuyorlar. Çünkü, kendi halkları tarafından öldürüleceklerini düşünüyorlar. Ayrıca, bizim tarafımızdan öldürülmekten de korkuyorlar." dedi.
Trump, "savaş" yerine "askeri operasyon" kelimesini kullanacağını belirterek, "'Savaş' kelimesini sevmiyorlar. Çünkü bunu kullanmak için onay almanız gerekir. Bu yüzden 'askeri operasyon' diyeceğim. Aslında olan da bu. Buna, askeri yıkım denir." diye konuştu.
Yükselen enerji ve petrol fiyatlarına da değinen Trump, bunların operasyonun "kısa vadeli" etkileri olması nedeniyle kendisi için önemli olmadığını söyledi.
Trump, "Yapmamız gereken şey kanseri ortadan kaldırmaktı. Kanseri kesip çıkarmak zorundaydık. Kanser, nükleer silaha sahip İran'dı ve biz onu kesip çıkardık. Şimdi de işini bitireceğiz." dedi.
ABD'nin dünyanın en büyük ordusuna sahip olduğunu ve en iyi askeri teçhizatı ürettiğini söyleyen Trump, ABD güçlerinin İran'ın büyük çaplı bir füze saldırısını engellediğini öne sürdü.
Trump, "Bir saldırıya uğradık. İran, bizim için çok önemli bir hedefe 100 füze fırlattı. Bazı nedenlerden dolayı bunun ne olduğunu size söylemeyeceğim. Saatte 2 bin mil hızla giden 100 füze, muazzam bir güce ve öneme sahip bu hedefe doğru geliyordu ve bize doğru gelen 100 füzenin tamamı anında vuruldu, havada imha edildi, denize düştü." diye konuştu.
Kuveyt ordusu, hava savunma sistemlerinin füze ve insansız hava aracı saldırılarına karşı müdahale ettiğini bildirdi.
Kuveyt ordusunun sanal medya hesabından yapılan açıklamada, “Hava savunma sistemlerimiz füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarını önlemeye çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.
Saldırıların kaynağına veya niteliğine ilişkin bilgi paylaşılmayan açıklamada, halka yetkili makamlar tarafından yayımlanan emniyet ve güvenlik talimatlarına uyma çağrısı yapıldı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD’nin, “Şu anki siyasetimiz ülkeyi savunmaya devam etmektir ve ABD ile müzakere yok" dedi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran basınına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Müzakere iddialarına değinen Arakçi, “Mesajlar yoluyla bazı fikirler söz konusu oldu ve bunlar üst makamlara iletildi. Gerek görülmesi halinde pozisyon alınır ve bu üst düzey yetkililerce açıklanır. Şu anki siyasetimiz ülkeyi savunmaya devam etmektir ve ABD ile müzakere yok” ifadelerini kullandı.
Arakçi, ateşkes değil, savaşın sona ermesini istediklerini belirterek, “Bazı ülkelerin dışişleri bakanları ve liderleri telefonla ateşkes için öneride bulundular, tavrımızı bu görüşmelerde de ilettik” diye konuştu.
Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerle ilgili de açıklama yapan Arakçi, “Silahlı Kuvvetlerin Hürmüz Boğazı’na girmesi halinde gerilimin artacağı hususunda tüm ülkeleri uyardık. Hürmüz Boğazı bizim kara sularımızda bulunuyor ve bizim hakimiyetimizde. Ayrıca bize göre kapalı değil, sadece düşmana ve onlarla bağlantılı olanlara kapalı. Şu an gemiler boğazdan geçemiyor çünkü sigortaları, savaş koşullarını karşılamıyor. Bazı ülkeler bizimle irtibata geçip boğazdan geçiş talep ettiler ve biz de bazılarını kabul ettik. Şu an Çin, Rusya, Irak, Pakistan, Hindistan ve Bangladeş gemileri geçebiliyor. Bu savaş sonrası da devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.
Arakçi, ülke dışında mahsur kalan İranlı hacılara ulaşım konusunda yardımcı oldukları için Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Afganistan ve Suudi Arabistan’a teşekkür etti.
İsrail ordusu, aralarında İsfahan şehrinin de bulunduğu İran’daki farklı bölgelere yönelik başlatılan yeni saldırı dalgasının tamamlandığını açıkladı.
İsrail ordusundan İran’a karşı yapılan saldırılarla ilgili yeni bir açıklama geldi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), aralarında İsfahan şehrinin de bulunduğu İran’daki farklı bölgelere yönelik başlatılan yeni saldırı dalgasının tamamlandığını duyurdu. Saldırılarla ilgili detaylı bilginin daha sonra kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi. İsfahan kentinde meydana gelen patlamalardan bazıları amatör kameralara yansırken, Bender Abbas şehrindeki bir binanın da saldırı sonucu tamamen yıkıldığı görüldü. Son saldırılarda herhangi bir can kaybı yaşanıp yaşanmadığına dair resmi açıklama yapılmadı.
-
Karakan 5 dakika önce Şikayet EtEn yakınındaki adamı koordinat vermiştir ..Beğen
-
Osman cavus 41 dakika önce Şikayet EtBm niye israile abd ye dur demiyor da iranien diyorBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafirler18 45 dakika önce Şikayet EtBizde yedik sizin yalanlariniziBeğen
-
NUROĞLU 1 saat önce Şikayet EtIranda generaller bıtme bunu bılınBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 1 saat önce Şikayet EtBen bunun tam tersi olduğunu düşünüyorum Amerika savaştan mağlup olduğunu galip gelemediğini açıklamak için halkından utanıyor dünyadan utanıyor ama bunu İran utanıyormuş gibi gösteriyorBeğen Toplam 6 beğeni