En eski köpek DNA'sı Türkiye'de bulundu

Bilim insanları, şimdiye kadar keşfedilen en eski köpek DNA’sını Türkiye'de buldu. İnsanlarla köpekler arasındaki ilişkinin yaklaşık 16 bin yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.03.2026 22:43 GÜNCELLEME 26.03.2026 22:43 DÜNYA
En eski köpek DNA'sı Türkiye'de bulundu
En eski köpek DNA'sı Türkiye'de bulundu

Bilim insanları, şimdiye kadar elde edilen en eski köpek DNA’sını Türkiye'de yer alan Pınarbaşı arkeolojik alanında bulunan bir kafatası parçasında tespit etti. Yaklaşık 15 bin 800 yıl öncesine tarihlenen dişi yavru köpeğin, görünüm olarak küçük bir kurdu andırdığı belirtildi.

Araştırmaya göre bu bulgu, daha önce 10 bin 900 yıl olarak bilinen en eski köpek DNA’sı kaydını önemli ölçüde geriye çekti.

KÖPEKLERİN KÖKENİ HALA GİZEMİNİ KORUYOR

Bilim insanları, köpeklerin büyük olasılıkla iki farklı gri kurt türünün karışımından evrimleştiğini düşünüyor. Ancak köpeklerin kurtlardan tam olarak ne zaman ayrıldığı, fosil kalıntılarının ayırt edilmesinin zorluğu nedeniyle uzun süredir netlik kazanamıyordu.

Francis Crick Institute’nden genetikçi Pontus Skoglund, köpeklerin kökeninin bilim dünyası için hala “ilgi çekici bir gizem” olduğunu belirtti.

KÖPEKLER AVRUPA'YA NASIL YAYILDI?

Nature dergisinde yayımlanan iki ayrı çalışmada, Avrupa genelinden elde edilen 216 köpek ve kurt kalıntısının genetik analizi yapıldı. Bu analizler, köpeklerin kıta genelinde nasıl yayıldığını ortaya koydu.

İngiltere’nin güneybatısında bulunan ve 14 bin 300 yıl öncesine tarihlenen DNA örnekleri, köpeklerin Avrupa’ya oldukça erken dönemde yayıldığını gösterdi.

İNSANLARLA İLK BAĞ NASIL OLUŞTU?

Araştırmacılar, Buzul Çağı’nda yaşayan insanların köpeklerle kurduğu ilişkinin tam olarak neye dayandığını kesin olarak belirleyemiyor. Ancak köpeklerin beslenmesinin maliyetli olması, bu hayvanların işlevsel bir rol üstlendiğine işaret ediyor.

Uzmanlara göre köpekler avcılıkta yardımcı olmuş ya da koruma amacıyla kullanılmış olabilir. Ayrıca çocukların yavru köpeklerle oynadığı ve insanlar ile köpekler arasında duygusal bir bağ oluştuğu da düşünülüyor.

Bu bağın bir diğer kanıtı ise Pınarbaşı’nda yavru köpeklerin insan mezarlarının üzerine gömülmüş olarak bulunması.

Uzmanlara göre bu keşif, insanlık tarihinin en eski ve en güçlü bağlarından birinin düşündüğümüzden çok daha derinlere uzandığını gösteriyor.

 

KAYNAK : NTV
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR