Suudi Arabistan'dan hava sahası açıklaması: Saldırı amaçlı kullanılmayacak!
Son dakika: Suudi Arabistan merkezli Al-Hadath kanalına göre, Riyad yönetimi hava sahasının saldırı amaçlı kullanılmasına izin vermeyecek.
SON DAKİKA HABERİ: Al-Hadath'ın ismi açıklanmayan Suudi Arabistanlı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan'ın, gerilimin azaltılmasını ve Pakistan'ın bölgedeki savaşın sona erdirilmesi için bir anlaşmaya varma çabalarını desteklediği belirtildi. Riyad yönetiminin, hava sahasını saldırı amaçlı askeri operasyonları desteklemek için kullanılmasına izin vermeyeceği aktarıldı. Haberde, "Şüpheli nedenlerle Suudi Arabistan'ın tutumunu yanlış temsil etmeye çalışan taraflar var." ifadesine yer verildi.
"SUUDİ ARABİSTAN GERİLİMİ AZALTMA ÇABALARINI SÜRDÜRÜYOR"
Suudi Arabistan Kamu Diplomasisinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Raid Krimly, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan, gerilimi azaltma ve müzakere çabalarını destekleme tutumunu sürdürmektedir." ifadesini kullandı.
Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin dünkü haberine işaret eden Krimly, Suudi Arabistanlı olduğu iddia edilen ve isimsiz kaynaklardan aktarılan haberlere karşı dikkat edilmesi çağrısında bulundu.
Gazetenin haberinde, ABD'nin, ticari gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişini sağlamaya yönelik başlattığı "Özgürlük Projesi"nin ardından Suudi Arabistan ve Kuveyt'in Amerikan ordusuna getirdiği "üslerini ve hava sahalarını kullanmasına yönelik" kısıtlamaları kaldırdığı iddia edilmişti.
ABD VE SUUDİ ARABİSTAN'IN HÜRMÜZ ANLAŞMAZLIĞI
ABD Başkanı Donald Trump, 4 Mayıs itibarıyla, Hürmüz Boğazı'nda mahsur kalan ve Orta Doğu'daki krizle ilgisi olmayan "tarafsız" ülkelere ait gemilerin boğazdan geçişine yardım etmeye başlayacaklarını açıklamış ve buna "Özgürlük Projesi" adını vermişti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Beyaz Saray'da verdiği basın brifinginde İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmasından ötürü Körfez bölgesinde 87 farklı ülkeden yaklaşık 23 bin sivilin kurtarılması için "Özgürlük Projesi" adlı operasyonu başlattıklarını savunmuştu.
Trump, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Özgürlük Projesi'nin kısa süreliğine durdurulmasına karar verdiklerini bildirmişti. Amerikan NBC News'ün isimlerini vermek istemeyen iki ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Trump'ın sosyal medya hesabından duyurduğu operasyon, Körfez ülkelerinde sürpriz etkisi yaratmıştı. Yetkililerin, Suudi Arabistan yönetiminin, ABD ordusunun Prens Sultan Hava Üssü'nden uçuş gerçekleştirmesine ve ülkenin hava sahasını kullanmasına izin vermeyeceğini Washington'a bildirdiği iddia edilmişti.
Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında yapılan görüşmeden de sonuç çıkmadığını ileri süren yetkililer, bunun üzerine Trump'ın operasyonu geçici askıya aldığını iddia etmişti. Öte yandan Beyaz Saray yetkilisi, bölgedeki müttefiklerin konu hakkında önceden haberdar edildiğini savunmuştu.
-
Misafir 1 ay önce Şikayet Etikiz kardeşlerin aralarındaki münakaşa bizim derdimiz değilBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ali demir 1 ay önce Şikayet EtHiç bir islam ülkesi gerek üslerını gerekse topraklarını hiç bir şekilde abd te kullandırtmamalı bu bir islam küffar savaşıdır abd derhal ortadoğudan kovulmalı abd nşn orda ne işi var 15 bşn km gel kan dök nu tam zalşmliktır nuna kario islam tek yurek olmalıBeğen Toplam 1 beğeni
-
olmaz 1 ay önce Şikayet Etsavaşa kullanmayacaksa niye orada tutuyorsun . ne işi var Amerika üssünün Arabistan'da.arabistan Amerika komşumu yanyanami yok. çıkar o uslerden şer ulkeleriBeğen Toplam 1 beğeni
-
meister 1 ay önce Şikayet Etsaldırı amaçlı kullanamazsın diyor lojistik olarak kullanır saldırı amaçlı BAE var orayı kullanıyor.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Hans 1 ay önce Şikayet EtMiyauuuuu bizde yedik...Beğen Toplam 2 beğeni