F-16'ları uçuran diplomatik kriz! Savaştan bu yana bir ilk! Cumhurbaşkanı yuhalandı

Romanya'da bir konutu vuran insansız hava aracı Rusya ile Batı arasındaki ipleri daha da gerdi. Rusya lideri Vladimir Putin, İHA'nın Ukrayna'ya ait olabileceğini söyledi. Romanya ise dronun Rusya'ya ait seri numarası taşıdığını açıkladı.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 30.05.2026 08:06 GÜNCELLEME 30.05.2026 08:37 DÜNYA
F-16'ları uçuran diplomatik kriz! Savaştan bu yana bir ilk! Cumhurbaşkanı yuhalandı
F-16'ları uçuran diplomatik kriz! Savaştan bu yana bir ilk! Cumhurbaşkanı yuhalandı

Romanya'nın güneydoğusundaki bir apartmana isabet eden insansız hava aracı Rusya ile NATO'yu bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da kameralar karşısına geçen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "İHA'nın Rusya'ya ait olduğunu söylemek için henüz çok erken" dedi.

Avrupa'dan gelen açıklamaların aksine bunun bir Ukrayna dronu olabileceğini söyleyen Putin, konu hakkında bilgisi olmadığını belirtti.

İnceleme tamamlanmadan kimsenin suçlanamayacağını belirten Rusya lideri, geçmişteki benzer olayları hatırlattı. "Daha önce Polonya ve Finlandiya’da da ilk tepki 'Ruslar geliyor' olmuştu. Ancak kısa süre sonra bu İHA’ların Ukrayna’ya ait olduğu anlaşıldı. Büyük ihtimalle yine aynı durumla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

ROMANYA CUMHURBAŞKANI YUHALANDI

Putin’in savunmasına karşılık Romanya cephesinde öfke hakim. Romanya Cumhurbaşkanı Nicuşor Dan olay yerini ziyaret etti. Dronun önlememesi nedeniyle öfkeli olan bölge halkı, Romanya liderine tepki gösterdi.

Romanya Savunma Bakanı da basın toplantısı düzenledi. "Enkaz parçalarında yer alan seri numarası, dronun şüphe götürmez bir şekilde Rus yapımı olduğunu kanıtlıyor" dedi.

SAVAŞTAN BU YANA BİR İLK

Romanya'nın Ukrayna sınırındaki Galați kentinde bir apartmanın çatısına çarpan İHA, iki sivilin yaralanmasına yol açmıştı. Bu olay, Ukrayna savaşında Avrupa'da bir konuta isabet eden ilk dron olarak kayıtlara geçti.

KONSOLOSLUK KAPATILACAK

Olay, iki ülke arasında diplomatik krize de yol açtı. Romanya Cumhurbaşkanı Dan, Rusya’nın güneydoğudaki Köstence kentindeki konsolosunun “persona non grata” ilan edildiğini ve konsolosluğun kapatılacağını açıkladı. Romanya Dışişleri Bakanlığı ise olayın ardından Rusya’nın Bükreş Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı.

SAVAŞ UÇAKLARI HAVALANMIŞTI

Romanya'nın Ukrayna sınırındaki Galați kentinde bir Rus İHA'sı 12 katlı apartmana düştü. Patlama ve yangına yol açan olayın ardından Romanya Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 savaş uçakları ile NATO unsurları havalandı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR