Son dakika: 14 maddelik anlaşma metnini yayımladılar! İşte dikkat çeken detaylar...
Son dakika haberi... İran ile Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalanması planlanan 14 maddelik mutabakat zaptına dair yeni detaylar paylaşıldı.
Son dakika haberi... İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'in aktardığı bilgilere göre; İran müzakere ekibine yakın bir kaynak, İran-ABD mutabakat zaptının 14 maddelik taslağına ilişkin yeni ayrıntıları açıkladı.
Taslağın ayrıntıları şöyle:
1- Lübnan dahil olmak üzere tüm cephelerde savaşın derhal ve kalıcı olarak sona erdirilmesi.
2- Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'ın iç işlerine karışmama taahhüdü ve İran İslam Cumhuriyeti'nin egemenliğine saygısı.
3- Deniz ablukasının 30 gün içinde tamamen kaldırılması
4- Amerika'nın İran çevresindeki güçlerini çekme taahhüdü
5- İran'la yapılacak düzenlemelerle Hürmüz Boğazı'nın 30 gün içinde yeniden açılması
6- Petrol, petrokimya ürünleri ve türevlerinin satışına yönelik yaptırımların askıya alınması ve İran'ın finansal kaynaklarına tam erişiminin sağlanması.
7- Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin İran için en az 300 milyar dolar değerinde yeniden yapılanma planları sunmaları gerekliliği.
Nükleer konulara dayalı nihai bir anlaşmaya varılması ve ABD'nin birincil, ikincil yaptırımlarının ve BM Güvenlik Konseyi ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu kararlarının tamamen kaldırılması için 8-60 gün sürecek müzakereler.
9- İran'ın NPT'de nükleer silah üretmeme taahhüdünü yinelemek
10- Müzakereler sırasında Amerika Birleşik Devletleri, bölgedeki askeri gücünü artırmayacağına ve yeni yaptırımlar uygulamayacağına dair taahhütte bulundu.
11- Nihai müzakerelerin 60 günlük süresi içinde İran'ın bloke ettiği 24 milyar dolarlık fon serbest bırakılmalıdır. Bu miktarın yarısı müzakereler başlamadan önce İran'a sağlanmalıdır.
12- Anlaşmanın uygulanmasını izlemek için bir mekanizma kurulması.
13- Nihai anlaşma, BM Güvenlik Konseyi kararıyla onaylanacaktır.
14- Nihai müzakereler, İran'ın dondurulmuş fonlarının yarısının serbest bırakılması, İran'a uygulanan petrol yaptırımlarının askıya alınması ve deniz ablukasının kaldırılması şartıyla başlayacaktır. Nihai anlaşma yalnızca zenginleştirilmiş maddelerin ve zenginleştirmenin akıbeti, yaptırımların kaldırılması ve İran'ın ekonomik yeniden yapılanma programı üzerine yapılacaktır. İran'ın füze programı ve direniş gruplarına destek konuları kesin olarak gündemden çıkarılmıştır.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün açıkladığı gibi, bu metnin İran'daki ilgili kurumlar tarafından incelenip son haline getirilmesi gerekiyor.
-
maduro 6 dakika önce Şikayet Etanlaçma buysa danışıklı dövüş tescillenir , irana 40 yıldır verilmeyen herşey verilmiş , nükleer le alakalı madde bile yok , ne tükürdüğü varsa yalamış sarı çiyan ..Beğen
-
Liliyar 7 dakika önce Şikayet Etİran kazanmışçasına bir anlaşma.Beğen
-
halil 17 dakika önce Şikayet EtBu metin kabul edilirse iran açık ara kazandı.. abd hezimeti kabul etti.. demek ki abd kamuoyundan sakladığı bir çıkmazda.. yoksa kabul etmezdi.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Hidayet 26 dakika önce Şikayet EtBütün dünya büyük devletlerle anlaşma nasıl yapılır, görsün.Beğen Toplam 5 beğeni
-
Ramazan özel 27 dakika önce Şikayet EtDanışıklı dövüşBeğen Toplam 4 beğeni