Azerbaycan İsrail'i hizaya getirdi: Hatadan süratle geri döndüler

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar'ın gündeme getirdiği Ermeni soykırımını tanıma tasarısı, Bakü'nün Başbakan Netanyahu'ya yaptığı diplomatik baskı sonucunda Knesset'teki oylamadan çekildi.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 19.07.2026 14:54 GÜNCELLEME 19.07.2026 17:03 DÜNYA
Azerbaycan İsrail'i hizaya getirdi: Hatadan süratle geri döndüler
Azerbaycan İsrail'i hizaya getirdi: Hatadan süratle geri döndüler
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • İsrail'in hiçbir dayanağı bulunmayan Ermeni soykırımını tanıma kararı veto edildi.
  • Bu veto kararında Azerbaycan'ın etkili olduğu öne sürülüyor.
  • Azerbaycan, İsrail'in kararını kınayarak ilişkilerde olası bir soğuma sinyali verdi ve Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini belirtti.

İsrail hükümetinin geçen ay onayladığı dayanaksız Ermeni soykırımını tanıma kararı, Azerbaycan'ın Başbakan Binyamin Netanyahu üzerindeki baskısı nedeniyle İsrail parlamentosu Knesset'te oylamaya sunulmadı.

Konuya hakim bir İsrailli kaynağın Haaretz'e verdiği bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar tarafından ilerletilen oylama süreci, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in danışmanı Hikmet Hacıyev'in İsrail Başbakanlık Ofisi ile temasa geçmesinin ardından bizzat Netanyahu tarafından durduruldu.

Gazetenin edindiği bilgiye göre, İsrail hükümeti daha sonra Azerbaycanlı yetkililere konunun Knesset gündeminden çıkarıldığını ve yaz tatili öncesindeki oylama serisine dahil edilmeyeceğini bildirdi.

Haaretz'in iddialarına yanıt veren Dışişleri Bakanı Sa'ar'ın ofisi, oylamanın Netanyahu'nun müdahalesi sonucu iptal edildiğini yalanladı ancak tasarının neden Knesset'e getirilmediğine dair alternatif bir açıklama sunmadı:

"Soykırımı tanımaya yönelik bir hükümet kararı var ve bu oybirliğiyle onaylandı. Bu karar değiştirilmeyecektir ve bu önemli, tarihi bir gerçektir."

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte.

"GİRİŞİM DURDURULDU VE FİİLEN TARİHE GÖMÜLDÜ"

Azerbaycan merkezli Haqqin gazetesi, yaklaşık 10 gün önce yayımladığı bir makalede İsrail'in Azerbaycan'ın endişelerini dikkate aldığını öne sürdü.

Konuya aşina kaynaklara dayandırılan haberde, Azerbaycan'ın tutumunun İsrailli yetkililere iletildiği belirtilerek sürecin akıbeti şu ifadelerle aktarıldı:

"Girişim durduruldu ve fiilen tarihe gömüldü. Teklifin gelecekte yeniden canlandırılmasını önlemek için de gerekli adımlar atıldı."

Geçen ay Azerbaycan hükümeti, İsrail'in söz konusu kararını resmi olarak kınamış ve kararın gözden geçirilmesi çağrısında bulunmuştu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, bu adımın bölgedeki barış çabalarına zarar vereceğini vurguladı:

"Bu tanıma, 1915 olaylarını çevreleyen tarihi gerçeklerin çarpıtılması anlamına gelmektedir. Karmaşık bir tarihi mesele, sağlam bir hukuki veya akademik temel olmaksızın siyasi bir karara indirgenmiştir."

Bakanlık ayrıca, Azerbaycan'ın egemenliği ve uluslararası hukuku savunma konusundaki tutarlı pozisyonunu sürdüreceğini bildirdi.

"KUDÜS-Ü ŞERİF" VURGUSU VE SOĞUYAN İLİŞKİLER

Karar nihayetinde Knesset'te oylamaya sunulmasa da, Azerbaycan geçen hafta İsrail ile ilişkilerde olası bir soğumaya işaret edebilecek yeni bir sinyal verdi. Cumhurbaşkanı Aliyev, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa'yı Bakü'deki sarayında ağırladı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediği vurgulandı.

Açıklamanın İngilizce metninde Kudüs için geleneksel Arapça isimlendirme olan "Kudüs-ü Şerif" ifadesinin kullanılması dikkat çekti.

Ayrıca Azerbaycan'ın UNRWA mülteci ajansı da dahil olmak üzere Filistinlilere yardım etmeye devam ettiği ve Batı Şeria'da bir lise inşa etmeyi planladığı kaydedildi.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 76 TÜMÜ
  • Çağdaş 3 saat önce Şikayet Et
    Azerbaycan İsrail'e petrol taşıyor. Petrolü keseriz diye tehdit ettikleri için iptal etmişlerdir
    Cevapla
  • ÖMER DEMİR 3 saat önce Şikayet Et
    Kudüs Filistin Devletinin'dir Filistinde Son Osmanlı patişahı Abdülhamid han 'ındır dolayısıyla Türklerin'dir Azerbeycan israil'e güvenmesin israil kalleştir. NOKTA
    Cevapla
  • Vatandaş rıza 3 saat önce Şikayet Et
    İsrail azerbaycanı takarmı,onlara göre soykırıma uğrayan tek millet kendileridir
    Cevapla
  • Bir Vatandaş 3 saat önce Şikayet Et
    yorumlara bakıyorumda çok kişi bilip bilmeden Azerbaycan için ileri geri konuşmuş. yahu sizin düşündüğünüzü Türkiye devleti düşünmüyormu. ses çıkarmıyor belkide israili azerbaycan üzerinden sıkıştırıyordur. kimi tepki gösterir kimi iletişimi açık tutar. sizin aklınız varda devletimizin yokmu?
    Cevapla
  • Vatandaş 4 saat önce Şikayet Et
    Helal olsun kardeş Azerbaycan doğru bir karar almıştır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR