Venezuela, UCM'den çekilme kararı aldı

Venezuela, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) "kesin ve geri dönülemez" şekilde çekilme kararını iletti.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 24.07.2026 23:53 GÜNCELLEME 24.07.2026 23:53 DÜNYA
Venezuela, UCM'den çekilme kararı aldı
Venezuela, UCM'den çekilme kararı aldı

Venezuela Dışişleri Bakanı Felix Plasencia, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez'in talimatıyla UCM ile ilgili önemli bir karar aldıklarını belirtti.

UCM'DEN KESİN VE GERİ DÖNÜLEMEZ ŞEKİLDE ÇEKİLDİLER

BM Genel Sekreteri Guterres'e Venezuela'nın UCM'nin kurucu sözleşmesi Roma Statüsü'nden ve Statü'nün 127. maddesi uyarınca UCM'den "kesin ve geri dönülemez" şekilde çekilme kararını ilettiğini vurgulayan Plasencia, UCM'nin faaliyetlerini eleştirdi.

Plasencia, şunları kaydetti:

"Venezuela, mahkemenin faaliyetlerinin, Küresel Güney'in zararına olacak şekilde çalışmalarını orantısız bir biçimde Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde yoğunlaştıran, kanıtlanmış bir coğrafi yanlılığa yanıt verdiğini düşünmektedir. Bu yapı, uluslararası adaletin, hakkaniyetle uygulanmaktan uzak, halklar arasındaki eşitsizlikleri derinleştirmek ve onların kendi kaderini tayin ile egemenlik haklarını tanımamak için araçsallaştırıldığını ortaya koymaktadır."

Plasencia, UCM'nin mekanizmalarını adalet ve koruduğunu iddia ettiği halklar yerine farklı çıkarların hizmetine sunduğunu savunarak, "Bu nedenle, Venezuela halkına yönelik zulmü sürdüren ve uluslararası adaletin gidermesi gereken eşitsizlikleri ağırlaştıran bu 'hukuki savaş' boyutunu reddediyoruz. Halkların egemenliğine ve kendi kaderini tayin hakkına saygılı, gerçekten adil bir adalet anlayışına olan bağlılığımızı yineliyoruz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldum. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarında kurduğum internet haber sitesiyle başladım. Kurduğum sitede 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdım. 2022 yılından bu yana Haber7 bünyesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere çok sayıda haber, grafik ve video hazırladım. Kariyerime Haber7'de gündem editörü olarak devam etmekteyim.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR