Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan imzayı attı! Mekke Anlaşması yürürlüğe girdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik ziyaret kapsamında Suudi Arabistan'a gitti. Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında ortak savunma anlaşması imzalandı. Mekke Anlaşması, üç ülke liderlerinin katılımıyla düzenlenen zirvede imzalandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti için Suudi Arabistan'a gitti.
Erdoğan'ı havalimanında Mekke Bölge Emir Yardımcısı Mişal bin Abdulaziz Al Saud, Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Emrullah İşler ile Cidde Başkonsolosu Mustafa Ünal karşıladı.
Erdoğan, ziyaret çerçevesinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'le bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'a gidiyor! Üçlü zirve gerçekleşecek
İSLAM NATO'SUNUN İLK ADIMLARI MI?
Güvenlik kaynakları; Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan'ın Riyad'da ortak bir savunma anlaşması imzalayacağını söylemişti.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu üç ülke arasında savunma anlaşmasına dair imzaların atıldığı duyuruldu. Anlaşmanın adının "Mekke Ortak Savunma Anlaşması" olduğu belirtildi.
Uzmanlar, bu anlaşmanın ilerleyen dönemde genişleme potansiyeli olduğunu aktarıyor.

"3 ÜLKEDEN BİRİNE SALDIRI, HEPSİNE SALDIRI KABUL EDİLECEK"
Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Pakistan Başbakanı Şerif'in Mekke'deki El-Safa Sarayı'nda bir araya geldiği ifade edildi.
Görüşme kapsamında "Mekke Ortak Savunma Zirvesi" gerçekleştirildiği, Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkilerin gözden geçirildiği, ayrıca ortak ilgi alanına giren çeşitli konuların ele alındığı aktarıldı.

Açıklamada, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan'ın ortak savunma anlaşması imzaladığı belirtildi. Açıklamada, "Üç devlet arasındaki köklü tarihi bağlardan, kardeşlik ve İslami dayanışma temelindeki kalıcı ilişkilerden hareketle, ortak stratejik çıkarları ve uzun yıllara dayanan savunma iş birliğini daha da ileri taşımak amacıyla Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve PakistanBaşbakanı Şahbaz Şerif, üç devletin ortak güvenliklerini daha da güçlendirme, bölgede ve ötesinde barış, güvenlik ve istikrarı teşvik etme konusundaki ortak kararlılıklarını yansıtan Mekke Ortak Savunma Anlaşmasını imzalamıştır. Bu anlaşma, güvenli ve müreffeh bir gelecek hedefi doğrultusunda atılmış bir adımdır." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, "Anlaşma, her türlü saldırı eylemine karşı ortak caydırıcılığı güçlendirmeyi amaçlamakta ve 3 devletten herhangi birine yönelik silahlı bir saldırının, hepsine yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceğini hükme bağlamaktadır. Ayrıca anlaşma, 3 ülke arasındaki savunma iş birliğinin tüm alanlarda geliştirilmesini öngörmektedir." denildi.

ANLAŞMANIN ÖNEMİ
Anlaşma askeri tehditler ve güvenlik sınamaları karşısında ortak iradeyi yansıtıyor ve bölgesel sahiplenmeyi esas alıyor. Bu anlaşma, üç devletin topraklarının güvenliğini sağlamayı ve tehditleri caydırmayı amaçlıyor. Anlaşma tamamen savunma niteliği taşıyor.
Anlaşmanın uzun zamandır görüşüldüğü ancak bölgedeki son gelişmelerin anlaşmanın nihai hale getirilmesi çabalarını hızlandırdığı belirtildi.
Türkiye ile üçlü ittifak açıklaması! Pakistanlı bakan resmen duyurdu
İsrail’i korkutan Müslüman ittifakı! 'Dışarıda kalırız' paniği
İLK ANLAŞMA PAKİSTAN İLE SUUDİ ARABİSTAN ARASINDA OLMUŞTU
Suudi Arabistan ile Pakistan geçen sene savunma anlaşması imzalamıştı. Anlaşmaya göre, taraflardan birinin topraklarına yönelik saldırı iki ülkeye birden yapılmış saldırı olarak kabul ediliyor.
Söz konusu adım, İsrail'in Katar'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısından yaklaşık 1 hafta sonra gelmesi nedeniyle İsrail'e yönelik bir mesaj olarak değerlendirilmişti.
Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan'dan askeri blok! Sözü bile yetti: Yankısı İsrail’den geldi
-
Abdulbaki Yesil 17 dakika önce Şikayet EtHayırlı olur inşallahBeğen
-
Bozoklu Mustafa 19 dakika önce Şikayet Etmedinedeki ecevit in araziside geri alınıp vasiyeti uzre kullanılsaBeğen
-
Gezgin 20 dakika önce Şikayet EtBizim su avrupa ulkelerine rahat gidip gelmemiz lazim bu nu kolaylastisin turkiye avrupali elinikolunu sallaya sallaya geliyor biz türkiye vatandasi gidemiyor avrupa ulkeleri neler neler istiyor ulkelerine girenden bize gelen avrupali elini kolunu sallaya sallaya geliyor devletin buna el atmasi lazimBeğen
-
ŞEVKET GÜRSES 20 dakika önce Şikayet EtERBAKAN hocanın hayellerinden birini daha ERDOĞAN gerçekleştirecek inşallah İSLAM BİRLİĞİ ordusuBeğen
-
Kastamonu 21 dakika önce Şikayet Etİnşallah en kısa zamanda Suriye de bu ittifaka dahil olur Böylece İsrailin arzı mevud hayali akamete uğrar. Hali hazırda en önemli müttefimlerinden Hindistan’ın keşmir politikasına karşı ihtiyatlı bir anlaşma olmuş.Beğen