Ambargodan SİHA talebine: Avusturya şansölyesi Ankara’da
2016 yılında Türkiye'ye silah ambargosu uygulayan Avusturya, yerli teknolojinin başarısı karşısında geri adım attı. Şansölye Stocker, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmede Türk SİHA'larından satın almayı talep edecek.
Avusturya Şansölyesi Christian Stocker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabet ederek bugün Türkiye'ye geliyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, görüşmenin en çarpıcı gündem maddesini Avusturya'nın silahlı insansız hava aracı (SİHA) talebi oluşturuyor.

İletişim Başkanı Burhanettin Duran, kritik zirveye ilişkin detayları paylaşarak durumu şu sözlerle özetledi:
"Görüşmede Türkiye ile Avusturya arasında iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır."
ALTI PARTİDEN AMBARGO DESTEĞİ
Şansölye Stocker'in masaya getireceği SİHA talebi, Viyana yönetiminin yakın geçmişteki olumsuz tutumunu yeniden akıllara getirdi. 2016 yılında Avusturya parlamentosunda, altı siyasi partinin de desteğiyle Türkiye'ye silah ihracatının durdurulması yönünde karar alınmıştı. Bu kararın ardından, Bayraktar SİHA'larında kullanılan ve Avusturya'da üretilen Rotax motorlarının Türkiye'ye ihracının engellenmesi için yoğun çağrılar yapılmıştı. Özellikle 2020'deki Karabağ Savaşı'nda Türk SİHA'larının sahada gösterdiği üstün başarı, Avusturya'da bu ambargo tartışmalarını yeniden alevlendirmişti.

YERLİ MOTORLAR BAŞARIYLA UÇTU
Ambargo ve kısıtlama hamleleri, Türk savunma sanayiini durdurmak yerine yerlileşme sürecini hızlandırdı. 2020 sonrasında ivme kazanan çalışmalar neticesinde, SİHA'larda kullanılacak yerli piston motorları başarıyla geliştirilerek seri üretime geçirildi. Bayraktar SİHA'ları, entegre edilen yerli motorlarla test uçuşlarını kusursuz bir şekilde tamamlayarak dışa bağımlılığa son verdi.
KANADA DA GERİ ADIM ATMIŞTI
Avusturya'nın bu keskin dönüşü, akıllara Kanada'nın benzer hamlesini getirdi. 2019 yılında Türk savunma sanayii şirketlerinin kullandığı kızılötesi kameraların satışını durdurarak ambargo uygulayan Kanada, bu yıl Türkiye'den SİHA satın almak için sıraya giren ülkeler arasına katıldı.
Geçmiş yıllarda Almanya, İsveç, Finlandiya, Norveç, Hollanda, Belçika, Fransa, Danimarka, İngiltere ve ABD gibi ülkeler de savunma ürünleriyle ilgili benzer kısıtlama kararlarına imza atmıştı. Ancak Türkiye'nin geliştirdiği yerli teknolojiler, ihraç ürünlerini gereksiz kılarak bağımlılıkların eskide kaldığını kanıtladı. Dün kısıtlama kararı alan ülkeler, bugün Türk savunma sanayii ürünlerini envanterlerine katmak için Ankara'nın kapısını çalarken, eski ambargo kararları da ardı ardına yürürlükten kalkıyor.
-
İnadına REİS 50 dakika önce Şikayet EtSahte gülüşler zorlarındandır.Beğen Toplam 2 beğeni
-
erol 52 dakika önce Şikayet Etsakın vermeyin. alırlarsa kopyalayıp yenisini yapmak için alırlarBeğen
-
İnadına REİS 53 dakika önce Şikayet EtBu başarının adı Recep Tayyip Erdoğan dır. Rus korkusu alınca ne oldi paşinyan ne oldi ha.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Yigit 54 dakika önce Şikayet Etsıra bizdeBeğen Toplam 2 beğeni