Ülkede askeri isyan çıktı! Rusya'dan yardım talep ettiler! Türkiye'den açıklama geldi
Rusya’nın Nijer Büyükelçisi Viktor Voropayev, Nijer ordusunun başkent Niamey’deki askeri isyan girişiminin bastırılması için Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Afrika Kolordusu’ndan yardım istediğini belirtti.
SON DAKİKA HABERİ: Nijer'in başkenti Niamey'de askeri isyan ve şiddet olayları patlak verdi. Rusya’nın Nijer Büyükelçisi Viktor Voropayev, Nijer ordusunun Rusya'dan isyanı bastırmak için yardım istediğini duyurdu.

NİJER ORDUSU, RUSYA'DAN İSYANIN BASTIRILMASI İÇİN YARDIM İSTEDİ
TASS’a açıklamalarda bulunan Voropayev, Diori Hamani Uluslararası Havalimanı’nın bitişiğinde bulunan 101 No’lu Hava Üssü Komutanlığı'ndaki isyancı askerlerin etkisiz hale getirilmesi için Nijer ordusunun, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Afrika Kolordusu’ndan yardım istediğini kaydetti.
Voropayev, isyan girişiminde, Tillaberi ve Dosso bölgelerinden gelen genç subayların yer aldığını aktararak, bu askerlerin "dışarıdan yönlendiriliyor olabileceğini" öne sürdü.

TÜRKİYE, NİJER HALKINA DESTEĞİNİ İLAN ETTİ
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan da Nijer'de meydana gelen askeri isyan ve şiddet olaylarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, Nijer’de meydana gelen şiddet olaylarının yakından takip edildiği belirtilerek, "Nijer’in güvenliğinin ve istikrarının korunması için itidal çağrısında bulunuyor, sükunetin en kısa sürede yeniden sağlanmasını temenni ediyoruz." ifadesi kullanıldı.
Türkiye'nin Nijer’le dayanışma içinde olmaya ve Nijer halkını desteklemeye devam edeceği kaydedildi.

NİJER'DE ASKERİ İSYAN
Nijer Savunma Bakanı Salifou Mody, 28 Ağustos’u 29 Ağustos’a bağlayan gece bir grup askerin Niamey’deki 101 No’lu Hava Üssü’nde bazı silah arkadaşlarını kışlada tutmaya çalıştığını ve başkentteki stratejik noktalara ateş açtığını açıklamıştı.
Mody, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle olayların kontrol altına alındığını ve hedef alınan noktalarda kontrolün kademeli olarak yeniden sağlandığını belirtmişti.
Nijer makamları, isyan girişiminin güvenlik güçlerinin müdahalesiyle kontrol altına alındığını açıklasa da bazı kaynaklar, özellikle 101 No’lu Hava Üssü’nde tam kontrolün henüz sağlanamadığını ve isyancı askerlerle güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğünü öne sürüyor.