Suudi Arabistan'ın stratejik petrol hattı bombalandı: ABD'li ajanlar sahada

Suudi Arabistan'daki kritik bir petrol boru hattı sistemi, perşembe günü düzenlenen saldırıda hedef alındı. ABD'li yetkililer, saldırının Irak'tan gönderilen insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilmiş olabileceğini belirtti.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 11.09.2026 20:27 GÜNCELLEME 11.09.2026 21:02 DÜNYA
Suudi Arabistan'ın stratejik petrol hattı bombalandı: ABD'li ajanlar sahada
Suudi Arabistan'ın stratejik petrol hattı bombalandı: ABD'li ajanlar sahada

Suudi Arabistan'ın önemli petrol ihracat güzergahlarından birinde bulunan petrol boru hattı sistemi, perşembe günü saldırıya uğradı.

ABD'li iki yetkililere dayandırılan bilgilere göre saldırıda, boru hattının yanında bulunan pompa istasyonları hedef alındı. Yetkililer, olay sonrası ABD tarafından istihbarat çalışması yürütüldüğünü aktardı.

POMPA İSTASYONLARINDA YANGIN

Saldırının ardından bazı pompa istasyonlarında yangın çıktı. Cuma günü çekilen bir uydu görüntüsünde istasyonlardan birinde geniş çaplı yangın hasarı görüldü. Perşembe günü çekilen başka bir görüntüde ise farklı bir pompa istasyonundan yoğun siyah dumanların yükseldiği tespit edildi.

İlk değerlendirmelere göre boru hattının kendisinin zarar görüp görmediği henüz netlik kazanmadı. ABD'li yetkililerden biri, saldırıda boru hattı sisteminin Irak'tan gönderildiği değerlendirilen insansız hava araçlarıyla hedef alındığını söyledi.

Hasarın giderilmesinin ne kadar süreceği konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.

SALDIRININ SORUMLUSU BELLİ DEĞİL

Saldırının arkasında hangi grubun bulunduğu henüz kesinleşmedi.

İran'la bağlantılı Iraklı milis grupları geçmişte Suudi Arabistan'a yönelik insansız hava aracı saldırıları düzenlemişti. Foundation for Defense of Democracies (FDD) İran Programı Kıdemli Direktörü Behnam Ben Taleblu, CNN International'e, söz konusu grupların yeni saldırının arkasında olabileceğini değerlendirdi.

Taleblu, saldırıların İran'ın bölgedeki Amerikan güçlerine karşı Arap ülkelerinin tutumunu değiştirmeyi amaçlayan daha geniş stratejisinin parçası olabileceğini belirtti.

PETROL FİYATLARI 100 DOLARI AŞTI

Saldırı, İran savaşı devam ederken Suudi Arabistan'ın petrol kaynakları ve bu kaynakları dünya piyasalarına ihraç etme kapasitesinin karşı karşıya olduğu riskleri yeniden gündeme getirdi.

Saldırıdan birkaç gün önce, İran yanlısı bir milis grubunun Yemen'deki stratejik bir Kızıldeniz liman kentini ele geçirmesi de bölgedeki enerji taşımacılığına yönelik tehditleri artırmıştı.

Ortadoğu'daki gelişmelerin etkisiyle petrol fiyatlarında bu hafta sert dalgalanmalar yaşanırken, fiyatlar varil başına 100 doların üzerine çıktı.

Suudi Arabistan hükümeti ve ülkenin devlet petrol şirketi Saudi Aramco, saldırıyla ilgili açıklama taleplerine yanıt vermedi. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray da konuya ilişkin açıklamada bulunmadı. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ise olay hakkında yorum yapmadı.

KAYNAK : CNN International
Ramazan Dengiz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 31 TÜMÜ
  • Misafir 6 dakika önce Şikayet Et
    çocuk katili çocuk istismarcısı necis pis abd itrail işidir
    Cevapla
  • Elazığ 8 dakika önce Şikayet Et
    Haydutların conilerin yahudilerin işidir..mekke ittifakından sonra bunlar durmaz artık
    Cevapla
  • Can 9 dakika önce Şikayet Et
    ABD borcunun ödemenin tek yolu petrol .Venezuela Irak İran petrollerini tekelinde tutarsa borcunu öder
    Cevapla
  • Misafir 25 dakika önce Şikayet Et
    ne alaka irak tabiki israil yapti irakta hava savunma bile yok
    Cevapla
  • Gültepeli Bjk 52 dakika önce Şikayet Et
    israaiittt vursun topu başkasına atsınn
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle