Sarı maden şahlandı... Ons altında sert sıçrama!
Avrupa borsaları, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD borsalarının desteğiyle günü yükselişle kapattı. Jeopolitik risklerle ons altın %2'nin üzerinde artarken, petrolün gerilediği aktarıldı.
Avrupa borsaları, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşün enflasyon baskısını azaltması ve ABD borsalarının faiz şokunu atlatarak sunduğu desteğin etkisiyle haftanın dördüncü işlem gününü yükselişle kapattı.
AVRUPA BORSALARI, PETROL FİYATLARI VE ABD BORSALARININ ETKİSİYLE YÜKSELDİ
Yatırımcıların küresel merkez bankalarının faiz kararları ile Orta Doğu'daki jeopolitik riskleri yakından takip ettiği günde, endeksler, yukarı yönlü bir toparlanma ivmesi yakaladı.

Kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,91 değer kazanarak 642,86 puana çıktı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,19 artarak 10.816,14 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,57 kazançla 8.186,93 puana ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,80 artışla 52.385,5 puana ulaştı.
Almanya'da DAX endeksi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik yeni gümrük tarifesi tehditlerine rağmen yatırımcıların temkinli duruşuyla yüzde 0,77 yükselerek 25.733,26 puandan kapandı.
İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz oranlarını sabit tutması piyasalarda rahatlama oluştururken, avro/dolar paritesi TSİ 19.20 itibarıyla yüzde 0,09 azalışla 1,148 seviyesinde işlem gördü.
ONS ALTIN FİYATI YÜKSELİŞTE
Küresel piyasalarda ons altın, artan jeopolitik risklerin güvenli liman talebini tetiklemesi, petrol fiyatlarındaki düşüş ve doların küresel piyasalardaki seyrinin etkisiyle yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.
Spot piyasada altının ons fiyatı yüzde 2,44 artışla 4 bin 370 dolardan işlem görürken, ABD vadeli altın kontratları yüzde 0,54 kazançla 4 bin 410 dolara yükseldi. Değerli metaldeki bu yükselişe paralel olarak gümüşün fiyatı da spot piyasada yüzde 4,5'i aşan primle 66 dolara çıktı.
Analistler, petrol fiyatlarının son bir haftanın en düşük seviyesine gerilemesinin altın üzerindeki enflasyonist baskıyı hafiflettiğini ifade ediyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizlerindeki düzeltme hareketi de altını desteklerken, yüksek faiz ortamının kısa vadede yukarı yönlü potansiyeli sınırlayabileceği belirtiliyor.
PETROL FİYATLARI GERİLEDİ
Brent petrolün varil fiyatı, haftanın dördüncü gününde yüzde 2,8 azalarak 102,86 dolara geriledi. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise yüzde 1,77 azalışla 100,62 dolardan alıcı buldu.
Fiyatlardaki düşüşte, İran ile yaşanan gerilim nedeniyle Kızıldeniz'de insansız hava araçlarıyla hasar gören stratejik petrol boru hattına dair olumlu haberler etkili oldu. Suudi Arabistan, boru hattı kapasitesinin yaklaşık yarısını birkaç gün içinde yeniden devreye almayı planlıyor.
MERKEZ BANKALARININ FAİZ KARARLARI GÜNDEMDE
Yatırımcılar, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz oranlarını 3 yıl aradan sonra ilk kez 25 baz puan artırarak yüzde 3,75-4,00 aralığına yükseltme kararının yansımalarını değerlendiriyor. Piyasalar şimdi Fed Başkanı Kevin Warsh'ın şahin tonlu açıklamalarının ardından yeni faiz artışlarının gelip gelmeyeceğine odaklandı.
Diğer taraftan, İngiltere Merkez Bankası (BoE) 3'e karşı 6 oyla faizleri yüzde 3,75 seviyesinde sabit tutma kararı alırken, Japonya Merkez Bankasının (BoJ) yarın yapacağı toplantıda faizleri 31 yılın en yüksek seviyesine çıkarması bekleniyor.
ALMAN MAKİNE SEKTÖRÜNDE DARALMA SÜRÜYOR
Ekonomik cephede ise Alman Makine ve Tesis İmalatçıları Birliği (VDMA), makine sektöründeki zayıflamanın sürdüğünü belirterek 2026 yılı üretim öngörüsünü aşağı yönlü revize etti. Daha önce durağanlık bekleyen birlik, üretimin yüzde 2 oranında azalacağını tahmin ediyor.
VDMA Başekonomisti Johannes Gernandt, yılın ilk 7 ayında üretimin reel olarak yüzde 4,1 gerilediğini ve kapasite kullanımının ciddi şekilde düştüğünü belirtti.
Gernandt, "Gelişmeler doğrultusunda 2026 yılı, makine üretiminde üst üste daralma yaşanan dördüncü yıl olacaktır. 2027 için planlanan toparlanma ise yüksek jeopolitik belirsizlikler, yüksek faizler ve Almanya'nın azalan rekabet gücü nedeniyle ciddi riskler barındırıyor." uyarısında bulundu.
-
Mazot 39 dakika önce Şikayet EtGöz açıp kapaginca bizde mazot yükseliyorBeğen
-
öz ve öz laz 41 dakika önce Şikayet EtANLAMIYORMUSUNUZ vatandaş parayı sarıya yatırdı çin rusya hindistan halkı fed gözünu DUNYA HALKLARINA dikmiş SAVAŞ FAİZ BORSA HALKI BOĞMA OYUNU SABIRLA BEKLENECEK ONLAR KAYBEDECEK BİZ VE DUNYA HALKI GALIP GELECEK İHTIYAÇLAR HARİÇBeğen
-
Memoli 51 dakika önce Şikayet EtAmerika İran'ı ve altınlarını ele gecirseydi şuanda altın 15 bin olmuştu.amerikanin kasasında altın olmadığı için altını baskılıyo.Beğen
-
Garipçe 1 saat önce Şikayet EtPetrolde nasıl bir indirim var ki 100 TL bin üzerindeBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 1 saat önce Şikayet EtMemur maaş aldı ya fiyatları hemen yükseltin. kuyumcuların oyunu.Beğen