Esed'in cezaevi müdürü ABD'de 60 yıl hapse çarptırıldı

ABD'de devrik rejim döneminde Adra Merkezi Cezaevi Müdürü olarak görev yapan Tuğgeneral Samir Osman Şeyh, tutuklulara işkence etmek ve ABD göçmenlik makamlarına geçmişi hakkında yalan söylemek suçlarından 60 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 18.09.2026 14:36 GÜNCELLEME 18.09.2026 14:36 DÜNYA
Esed'in cezaevi müdürü ABD'de 60 yıl hapse çarptırıldı
Esed'in cezaevi müdürü ABD'de 60 yıl hapse çarptırıldı

Suriye Arap Haber Ajansı SANA'nın haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı, Şeyh'in 2005-2008 yıllarında yönettiği Adra Cezaevi'nde mahkumlara işkence yapılması emrini verdiğini ve işkence eylemlerine katıldığını bildirdi. ABD'deki federal jürinin geçen mart ayında Şeyh'i işkence yapmak amacıyla komplo kurmak, üç ayrı işkence suçu, göçmenlik belgesinde dolandırıcılık ve vatandaşlığa kabul başvurusunda dolandırıcılığa teşebbüs suçlarından mahkum ettiği belirtildi.

MAHKUMLARA İŞKENCE YAPIYORMUŞ

Duruşmada tanıklık yapan 3 mağdur, hapishanedeki mahkumların "uçan halı" olarak bilinen bir işkence cihazına bağlandığı, tavandan asılı tutulduğu ve dövüldüğünü, bazı mahkumlarıın "13. Koğuş" olarak bilinen bölümüne gönderilerek burada işkenceye maruz bırakıldığını ifade etti.

Şeyh'in siyasi mahkumlara yönelik işkencelere bizzat katıldığı kaydedildi.

Ayrıca Şeyh'in 2020'de ABD'ye giriş yaparken geçmişi hakkında göçmenlik makamlarına yalan söylediği, daha sonra da daimi oturum ve ABD vatandaşlığı başvurularında geçmişini gizlediği belirtildi.

ABD Adalet Bakanlığı, Şeyh'in Suriye dışında yargılanarak mahkum edilen en üst düzey eski Esed rejimi yetkilisi olduğunu kaydetti.

Şeyh’in 2020’de ABD’ye girdiği ve Temmuz 2024’te gözaltına alınmasından bu yana federal gözaltında tutulduğu belirtildi.

KAYNAK : AA
Meryem Üstün Haber7.com - Editör
Haber 7 - Meryem Üstün

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Felsefe yüksek lisansını tamamladı. Ekim 2023'ten beri Haber7 bünyesinde internet editörü olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL