İç savaştan 30 yıl sonra toplu mezar bulundu

Sri Lanka'da bir mezarlığın genişletilmesi sırasında 572 kişiye ait insan kalıntıları tespit edildi. Tesadüfen bulunan toplu mezarın iç savaş döneminde kaybedilen kişilere ait olabileceği değerlendiriliyor.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 21.09.2026 10:29 GÜNCELLEME 21.09.2026 10:31 DÜNYA
İç savaştan 30 yıl sonra toplu mezar bulundu
İç savaştan 30 yıl sonra toplu mezar bulundu

Geçen yıl şubat ayında Jaffna bölgesindeki Chemmani'de krematoryum alanını genişletmek için kazı yapan işçiler insan kalıntılarına ulaştı. Yapılan ihbarın ardından başlatılan kazı çalışmalarının üçüncü aşaması ağustos ayında tamamlandı ve aralarında çocuk ile bebeklerin de bulunduğu 572 kişiye ait iskelet kalıntıları bulundu. Ölen kişilere ait bilezik, okul çantası ve biberon gibi eşyalar da gün yüzüne çıktı. Bu keşif, Sri Lanka'da şimdiye kadar ortaya çıkarılan en büyük toplu mezar alanı olarak değerlendiriliyor.

SRİ LANKA'DA İÇ SAVAŞ

Ülkeyi 1983 ile 2009 yılları arasında bölen iç savaş, Tamil kaplanı gerillaları ile Sinhalese egemenliğindeki hükümet arasında gerçekleşti. 26 yıl süren çatışmalar sonucunda yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybetti, çoğunluğu Tamil olmak üzere 23 bin kişi ise kayboldu.

1995 yılında Jaffna Yarımadası'nın kontrolünü ele geçiren ordu, bölgeyi yüksek güvenlikli bir bölge haline getirdi. O dönemde binlerce sivilin kaybolmasından güvenlik güçleri sorumlu tutuldu ancak hükümetler bu iddiaları reddetti.

Keşfedilen mezarda insan kalıntılarının yanı sıra biberon gibi kişisel eşyalar da bulundu. (Kaynak: BBC)

KAYIPLARIN YAKINLARI PROTESTOLAR DÜZENLEDİ

Chemmani'deki yeni bulgular, kayıp yakınlarının yeniden protesto gösterileri düzenlemesine ve uluslararası soruşturma talep edmesine yol açtı. İnsan hakları grupları, cesetlerin kıyafetsiz, sıkışık ve sığ çukurlara gömülmüş olmasının yargısız infaz şüphesini güçlendirdiğini belirtti. Sri Lanka İnsan Hakları Komisyonu, gömülerin olağan Hindu geleneklerine uymadığını ve hukuka aykırı infazların gerçekleşmiş olabileceğini bildirdi.

Devlet Başkanı Anura Kumara Dissanayake hükümeti soruşturmayla tam işbirliği yapıldığını ve kalıntılar üzerinde DNA testleri ile detaylı incelemelerin yürütüleceğini açıkladı. Ancak Tamil halkı ve hak örgütleri, geçmişteki benzer soruşturmaların sonuçsuz kalması nedeniyle hükümetin uluslararası mekanizmalara karşı çıkmasından duydukları hayaliv kırıklığını dile getiriyor.

KAYNAK : TRT HABER
Meryem Üstün Haber7.com - Editör
Haber 7 - Meryem Üstün

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Felsefe yüksek lisansını tamamladı. Ekim 2023'ten beri Haber7 bünyesinde internet editörü olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL