Askeri tatbikat faciasına 13 farklı dava açıldı

Kazakistan'da Hazar Denizi'nde 14 askerin can verdiği tatbikatta devlet malının olası zimmete geçirilmesi, görevi kötüye kullanma ve diğer ihlaller nedeniyle 13 ceza davası açıldı ve 5 üst düzey askeri yetkili gözaltına alındı.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 05.10.2026 17:15 GÜNCELLEME 05.10.2026 17:20 DÜNYA
Askeri tatbikat faciasına 13 farklı dava açıldı
Askeri tatbikat faciasına 13 farklı dava açıldı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Savunma Bakanlığındaki durumun kapsamlı şekilde incelenmesi amacıyla oluşturulan Komisyon üyeleriyle toplantı yaptı. Toplantıda, Komisyon Başkanı ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Aida Balayeva, Savunma Bakanlığındaki incelemenin sonuçlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Tokayev'e rapor verdi.

Tatbikat sırasında 14 Kazak askeri hayatını kaybettiTatbikat sırasında 14 Kazak askeri hayatını kaybetti

Tokayev 'Zamanı geldi' demişti! Harekete geçtiTokayev "Zamanı geldi" demişti! Harekete geçti

Kazak Savunma Bakanı görevden alındıKazak Savunma Bakanı görevden alındı

SİSTEM SORUNLARI ORTAYA ÇIKTI

Rapora göre, Mangistau bölgesinde meydana gelen trajik olay, Kazakistan Silahlı Kuvvetlerinde biriken sistemik sorunları ortaya çıkardı.

Özellikle askeri faaliyetlerin planlanması, tatbikatların yürütülmesi, askerlerin güvenliğinin sağlanması alanlarında ciddi eksiklikler bulundu ve önceki yönetimin gerekli denetimi sağlamadığı tespit edildi.

Denetim kapsamında askeri disiplin ve önleyici çalışmalar alanında da eksiklikler belirlendi. Askerler arasında yönetmeliklere aykırı ilişkiler ve askerlere yönelik şiddet vakaları tespit edildi.

Denetimin ilk aşamasının sonuçlarına göre, Savunma Bakanlığına bağlı kuruluş ve birliklerin faaliyetlerinde devlet malını zimmete geçirme ve diğer usulsüzlüklerin yanı sıra görevi kötüye kullanma iddialarıyla 13 ceza davası açıldı.

Olayla ilgili soruşturma sürerken, görevi ihmal ve seyrüsefer kurallarını ihlal ederek ağır sonuçlara yol açma şüphesiyle 5 üst düzey askeri yetkili gözaltına alındı.

Tokayev, Savunma Bakanlığında yönetim değişikliklerinin yapıldığını, askerlerin ölümünden sorumlu olan tüm yetkililerin kanun çerçevesinde hesap vereceğini kaydetti.

TATBİKATTA 14 ASKER HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Kazakistan’da 24 Eylül’de Hazar Denizi kıyısında düzenlenen "Hazar Korganı-2026" tatbikatı sırasında askeri personelin bottan karaya çıkarılması esnasında olumsuz hava şartları ve şiddetli deniz dalgaları nedeniyle denize sürüklenen 17 askerden 14’ü hayatını kaybetmiş, 3 asker kurtarılmıştı.

Ülkede büyük üzüntüye yol açan olay sonrası 25 Eylül’de "ulusal yas" ilan edilmiş, görevi ihmal ve ağır sonuçlara yol açan gemi sevk ve idaresi kurallarının ihlal edilmesi şüphesiyle de 5 üst düzey askeri görevli gözaltına alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Tokayev, olayın ardından Kazakistan Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı başkanlığında Savunma Bakanlığında kapsamlı denetim yapılmasına ilişkin komisyon kurmuştu.

Ülkede tatbikat faciası sonrası Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Bakan Yardımcısı ve Deniz Kuvvetleri Başkomutanı görevden alınmıştı.

KAYNAK : AA
Meryem Üstün Haber7.com - Editör
Haber 7 - Meryem Üstün

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Felsefe yüksek lisansını tamamladı. Ekim 2023'ten beri Haber7 bünyesinde internet editörü olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL