Tel Aviv'de Ankara paniği! İsrailli yorumcudan itiraf gibi soru: “Neden korkmalıyız?”

Mekke Savunma İttifakı İsrail basınında tartışıldı. İsrailli yorumcu Tamir Morag, İsrail’in Türkiye ile olası bir gerilimde Pakistan’ın tutumunu da hesaba katması gerektiğini savunarak "Türkiye'yi yakından takip etmeliyiz" dedi.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 07.10.2026 11:45 GÜNCELLEME 07.10.2026 12:02 DÜNYA
Tel Aviv'de Ankara paniği! İsrailli yorumcudan itiraf gibi soru: “Neden korkmalıyız?”
Tel Aviv'de Ankara paniği! İsrailli yorumcudan itiraf gibi soru: “Neden korkmalıyız?”

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasındaki iş birliği İsrail basınında geniş yankı buldu. Kanal 14'teki analizinde “Neden korkmalıyız?” sorusunu gündeme taşıyan İsrailli yorumcu Tamir Morag, olası bir krizde Pakistan'ın Türkiye'nin yanında yer alabileceğini savunarak Tel Aviv'e yeni ittifakı yakından izleme çağrısı yaptı.

TEL AVİV'İ KORKUTAN İTTİFAK: TÜRKİYE'Yİ YAKINDAN TAKİP ETMELİYİZ

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasındaki savunma iş birliği İsrail basınında gündem oldu. Kanal 14'te yayımlanan analizinde İsrailli siyasi yorumcu Tamir Morag, bu ortaklığın bölgesel dengelere etkisini değerlendirerek Türkiye'nin yer alacağı olası bir krizde Pakistan'ın tutumuna dikkat çekti.

"Neden korkmalıyız?" sorusunu gündeme taşıyan Morag, İsrail açısından asıl meselenin mevcut gelişmelerden çok, üç ülke arasındaki iş birliğinin gelecekte üstlenebileceği rol olduğunu savundu.

SUUDİ ARABİSTAN'IN SAVUNMASINDAN BÖLGESEL İTTİFAKA

Morag, Mekke İttifakı kapsamında Türkiye ve Pakistan'ın Suudi Arabistan'ın savunmasına askeri destek sağlamasının, Husilerle yaşanan çatışmaların ötesinde sonuçlar doğurabileceğini öne sürdü. Riyad için işletilen mekanizmanın gelecekte başka bir bölgesel krizde de devreye girip girmeyeceğinin İsrail açısından önemli olduğunu belirtti.

Üç ülke arasındaki ortaklığın siyasi açıklamalarla sınırlı kalmadığını vurgulayan Morag, iş birliğinin somut askeri adımlara dönüşmesinin yeni senaryoları gündeme getirdiğini ifade etti.

TÜRKİYE'NİN ASKERİ KAPASİTESİNE VURGU

Kanal 14'teki analizde, Türkiye'nin NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip olduğu ve savunma sanayisindeki kapasitesini artırdığı belirtildi. Türkiye'nin askeri gücünün yalnızca personel ve platform sayılarıyla değerlendirilemeyeceğine dikkat çekildi.

Analizde, Türkiye'nin savunma ve havacılık ihracatının 2025'te 10 milyar doları aştığı, Savunma Sanayii Başkanlığı verilerine göre savunma projelerinin sayısının da 1.400'ün üzerine çıktığı aktarıldı.

Morag, Türkiye ile İsrail arasında olası bir askeri gerilimin İsrail'deki siyasi ve güvenlik çevrelerinde tartışıldığını ileri sürdü. Böyle bir senaryoda İsrail'in yalnızca Türkiye'nin kapasitesini değil, Ankara'ya destek verebilecek ülkeleri de hesaba katması gerektiğini savundu.

PAKİSTAN'IN OLASI ROLÜ

Analizin Pakistan'a ayrılan bölümünde Morag, ülkenin nükleer silahlara sahip tek Müslüman ülke olduğuna dikkat çekti. Pakistan'ın Mayıs 2025'te Hindistan'la yaşadığı çatışmalarda birçok karşılaşmada üstünlük sağladığını da öne sürdü.

Morag'a göre İsrail açısından değerlendirilmesi gereken ihtimallerden biri, Türkiye'nin dahil olduğu bir bölgesel krizde Pakistan'ın da Ankara'nın yanında yer alması. İsrailli yorumcu, böyle bir gerilimde İslamabad'ın Türkiye'ye destek vereceğini savundu.

"GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP ETMELİYİZ"

Türkiye ile İsrail arasında askeri çatışmanın hâlâ uzak bir ihtimal olduğunu belirten Morag, Pakistan'la doğrudan çatışma olasılığını ise daha düşük gördüğünü ifade etti. Buna karşın üç ülke arasındaki yakınlaşmanın göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyerek İsrail'e gelişmeleri yakından izleme ve kendi bölgesel ittifakını oluşturma çağrısı yaptı.

Kanal 14'teki analizde, Mekke İttifakı'nın 7 Ağustos'ta imzalanan Ortak Savunma Anlaşması'yla resmiyet kazandığı, ekim ayında ise Suudi Arabistan'a yönelik tehditler karşısında kolektif savunma mekanizmasının işletilmesi için somut adımlar atıldığı aktarıldı. Anlaşmanın, taraflardan birine yönelik silahlı saldırının tüm taraflara yapılmış sayılmasını öngördüğü belirtildi.

Morag, Türkiye ve Pakistan'ın Suudi Arabistan'a askeri destek sağlamasını ittifakın sahaya yansıması olarak değerlendirerek İsrail açısından asıl sorunun bu ortaklığın uzun vadede nasıl bir güç oluşturacağı olduğunu savundu.

KAYNAK : aksam.com.tr
Fatih Yoncalık Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Fatih Yoncalık

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Fatih Yoncalık, yüksek lisansını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora programına devam eden Fatih Yoncalık, öğrenim hayatı boyunca muhtelif gazete ve dergilerde bilhassa dünya gündemi ve Orta Doğu üzerine çeşitli yayınlar yaptı. Meslek hayatına AKŞAM Gazetesi’nde başlayan Yoncalık, Eylül 2024’ten bu yana Haber7.com’da “Dış Haberler Editörü” olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • HIDIR BUDUR 54 dakika önce Şikayet Et
    KUR'AN ENFÂL SURESİ 65. AYET ; Sizden sabırlı YİRMİ kişi olursa İKİ YÜZ kişiyi yener. Eğer sizden YÜZ KİŞİ olursa inkar edenlerden BİN KİŞİYİ yener. Çünkü onlar anlamayan bir topluluktur. Âl-i İmrân Suresi-139 : “-- Gevşeklik göstermeyin, üzülmeyin; EĞER İNANMIŞSANIZ ŞÜPHESİZ EN ÜSTÜN OLAN SİZSİNİZ.
    Cevapla