Karabağ Zaferi'nin 6. yıl dönümü

Azerbaycan'da 2. Karabağ Savaşı'nda elde edilen zaferin 6. yıl dönümü, 8 Kasım Zafer Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 08.11.2026 15:30 GÜNCELLEME 08.11.2026 15:35 DÜNYA
Karabağ Zaferi'nin 6. yıl dönümü
Karabağ Zaferi'nin 6. yıl dönümü

8 Kasım 2020'de Karabağ, işgalden kurtarıldı. Bu gelişme, Azerbaycan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü açısından önemli bir stratejik gelişme oldu. Zaferden sonra göç etmek zorunda kalan 10 binden fazla kişi, ata yurduna geri döndü. Ayrıca, zengin yeraltı kaynaklarına sahip bölgenin işgalden kurtulması, Azerbaycan'ın enerji kaynaklarını kontrol edebilmesini de sağlamıştır.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Azerbaycan ordusunun yaklaşık 30 yıl boyunca Ermenistan'ın işgali altında bulunan Karabağ ve çevresindeki illeri işgalden kurtarmasının yıl dönümünde ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hankendi şehrindeki Zafer Anıtı'nı ziyaret ederek çelenk sundu. Bakü'deki Zafer Anıtı da devlet erkanınca ziyaret edildi.

Eğitim kurumlarında özel dersler, konferanslar ve sergiler gerçekleştirilirken başkent Bakü'de ve bazı illerde askeri bando gösterileri ve konser programları düzenlendi.

Karabağ Zaferi infografik

KAHRAMAN GAZİ YAŞANANLARI ANLATTI

"Vatan Muharebesi Kahramanı" ünvanlı Üsteğmen Cavid Behbudov, Karabağ Zaferi'nin 6. yıl dönümünde AA muhabirine savaş sırasında yaşadıklarını anlattı. Savaşın ilk günlerinden itibaren farklı cephelerde görev aldığını belirten Behbudov, Murovdağ'da başlayan görevlerinin Fuzuli, Cebrayıl ve Şuşa yönündeki operasyonlarla devam ettiğini söyledi.

Ermenistan'ın provokasyonlarının ardından Başkomutan İlham Aliyev'in emriyle karşı taarruza başladıklarını anlatan Behbudov, ilk görevlerinin Murovdağ'da düşmanın ön hattındaki savunma kademesini ele geçirmek olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 30 yıldır tahkim edilen savunma hatlarının aşılmasının kolay olmadığına dikkati çeken Behbudov, özel birliklerin uzun yıllar boyunca bu tür operasyonlara hazırlandığını, aldıkları eğitim ve katıldıkları tatbikatların kendilerine önemli avantaj sağladığını dile getirdi.

Fuzuli ve Cebrayıl yönündeki operasyonların ardından Şuşa'ya doğru ilerlediklerini anlatan Behbudov, bu süreçte işgal altındaki köylerin yanı sıra stratejik yükseklikleri ve önemli noktaları da kontrol altına aldıklarını vurguladı.

ŞUŞA ÇEVRESİNDEKİ ÇATIŞMALARDA AĞIR YARALANDI

Şuşa çevresinde, Kırmızı Pazar kasabası yakınlarında düşman topçusunun ateşi sonucu ağır yaralandığını belirten Behbudov, sağ bacağının diz altından ampute edildiğini söyledi.

Savaşta yaralanan askerlerin yeniden cepheye dönmek için gösterdiği çabayı unutamadığını dile getiren Behbudov, şunları kaydetti:

"Askerler, yaralanmalarına rağmen kendi kendilerine ilk müdahaleyi yapıyor, bazıları ise çatışma alanından çıkarılmak istemiyordu. 'Yaram o kadar ağır değil savaşmaya devam edebilirim.' diyorlardı. Yaralandıkları için cepheden ayrılmayı ve diğer arkadaşlarına yardım edememeyi adeta bir utanç olarak görüyorlardı."

Öncelikli amaçlarının 30 yıldır işgal altında bulunan toprakları kurtarmak olduğunu vurgulayan Behbudov, bu hedefi gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

"VATAN MUHAREBESİ KAHRAMANI" ÜNVANINI ALDI

Görevleri kapsamında ağırlıklı olarak düşman hatlarının gerisinde keşif faaliyetleri yürüttüğünü belirten Behbudov, bunun özel birliklerin üstlendiği en zor görevlerden biri olduğuna işaret etti.

Savaşta gösterdiği başarı dolayısıyla "Vatan Muharebesi Kahramanı" ünvanına layık görüldüğünü anlatan Behbudov, "Bütün silah arkadaşlarım kahramandır ancak Başkomutan tarafından savaşta gösterdiğim başarı ve farklılığım nedeniyle bu ünvana layık görüldüm. Bu ünvanı taşımak ne kadar zorsa bir o kadar da onurlu." diye konuştu.

KAYNAK : AA
Meryem Üstün Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Meryem Üstün

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Felsefe yüksek lisansını tamamladı. Ekim 2023'ten beri Haber7 bünyesinde internet editörü olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL