Miloseviç'in partisi kurucusuyla yollarını ayırdı

Sırbistan'ın eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç tarafından kurulan Sırbistan Sosyalist Partisi 8. kongresini yaptı. SPS Başkanı ve Sırbistan Başbakan Yardımcısı İvica Daçiç, partisinin geçmişinden temizlendiğini ve modern bir sol parti olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2010 17:20 GÜNCELLEME 13.12.2010 17:20 DÜNYA
Miloseviç'in partisi kurucusuyla yollarını ayırdı
Miloseviç'in partisi kurucusuyla yollarını ayırdı

Sırbistan'ın İçişleri Bakanı da olan Daçiç, partisinin 8. kongresinde yaptığı konuşmada, Sosyalist Parti ve diğer partilerin politikacılarının geçmişin ideolojik bölünmelerini aşabilmeleri zamanının geldiğini, Sırbistan'ın geleceği için bunun çok önemli olduğunu ifade etti.

Daçiç, düzenledikleri kongrenin amacının ciddi ve kapsamlı bir parti için reform başlatmak olduğunu vurgulayarak, ''SPS geçmişinden temizlendi ve modern bir sol partiye dönüştü. Önceki dönemlerde radikal kesimin ne yaptığını gördük'' dedi.

Sırbistan'ın, Avrupa Birliği'ne girmesi gerektiğine işaret eden Daçiç, konuşmasına şöyle devam etti: ''Sırbistan AB kapısındadır. AB, Sırbistan için bir gelişim fırsatı sundu. O kapının önünde uzun durmak gerekmiyor. SPS, eski Yugoslavya ve Kosova sorunlarını çözmek için hükümete tam bir katkı sağlamaktadır.''

Kongreye davetli olarak katılan Sırbistan Devlet Başkanı ve Demokrat Parti lideri Boris Tadiç de yaptığı konuşmada, önümüzdeki 10 yıl içinde Sırbistan'ın geleceğinin inşasında ''Demokratlar'' ve ''Sosyalistler''in birlikte hareket ederek, önemli rol oynayacağını belirtti.

Tadiç, ''Demokratlar ve Sosyalistler, önümüzdeki on yıl içinde ittifak ederek Sırbistan'ın geleceğini yaratacak'' dedi.

Kongrede, SPS Genel ve Denetleme Kurulu ve Yasal Komisyonu üyeleri, oy birliğiyle Daçiç'i yeniden partinin genel başkanı seçti.

SPS, Sırbistan Komünistler İttifakı (SKS) ve Sırbistan Emekçiler Sosyalist İttifakı'nın birleşmesiyle 1990 yılında Slobodan Miloşeviç'in öncülüğünde kuruldu. SPS'nin genel başkanlığına da seçilen Miloşeviç, bu görevi 2000 yılına kadar sürdürdü.

Miloşeviç, SPS adayı olarak, iki kez Sırbistan'ın Devlet Başkanı ve bir defa da Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Başkanı seçildi.

Eski Yugoslavya'nın parçalanmasında önemli rol oynayan Miloşeviç, eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemede yargılanırken, 11 Mayıs 2006 tarihinde ölmüştü.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR