600'den fazla odası ile görkemli mimari Stockholm Sarayı

İsveç'in en görkemli yapıtlarından olan ve günümüzde hala amacına uygun olarak kullanılan en büyük saray Stockholm Sarayı. Bugün hala ziyaretçilerin akınına uğrayan bu saray özel günlerde kraliyet ailesi tarafından da kullanılıyor. 1430 odası bulunan Stockholm Sarayı'nın 600'den fazla odasında pencere bulunuyor. Yapısı da bir hayli eskilere dayanıyor bu mimarisi mükemmel sarayın. Gelin bu yapıtı yakından inceleyelim.

ABONE OL
GİRİŞ 27.03.2020 14:22 GÜNCELLEME 27.03.2020 14:22 Dünyayı Geziyorum
600'den fazla odası ile görkemli mimari Stockholm Sarayı
600'den fazla odası ile görkemli mimari Stockholm Sarayı

Stockholm Sarayı aynı zamanda Stockholm Kraliyet Sarayı olarak da bilinmektedir. İsveç’te hükümdarın ikamet yeri ve ana kraliyet sarayıdır. İsveç'in başkenti Stockholm’de bulunan saray, Gamlastan yani ‘eski şehir diye bilinen yerin üzerinde bulunmaktadır. İsveç Kraliyet Divanı’nın makamları da burada yer alır.  

 

 

Stockholm Sarayı tuğladan inşa edilmiş ve batı, güney ve doğu cephelerinin orta kısımları kum taşıyla kaplanmıştır. Çatısı ise bakır kaplama ve taş bir korkulukla çevrilidir. Sarayda dikkat çeken bir diğer özellik de 1430 odasının bulunmasıdır. Bu odaların sadece 660 tanesinin camı bulunur. Günümüzde ise hala amacına uygun olarak kullanılan saraylardan en büyüğüdür. Aynı zamanda da özgünlüğünü kaybetmemiştir.  

 

 

Stockholm Sarayı dört sınıftan oluşur. Bu sınırlar ise yön isimleri ile belirtilir Kuzey, Güney, Doğu ve Batı olarak ayrılır. Her bir sınıf ise bir topluluğu temsil eder. Güney cephesi ulusu, batı cephesi kralı, doğu cephesi kraliçeyi ve kuzey cephesi krallık müştereğini temsil eder. Sarayın cephesi batı-doğu yönünde 115 metre (kanatlar hariç), kuzey-güney yönünde ise 120 metredir. Bu dört saf iç avluyu çevreler. 

STOCKHOLM SARAYI 

Bu aslana çok eskilerde Malaren Gölünü korumak amacıyla 13. Yüzyılda bir kale yapıldı. Kale daha sonraları ‘Üç Taç’ isimli bir saraya dönüştü. 16. Yüzyıl sonlarında ise kaleyi Rönesans sitilinde bir saraya dönüştürmek için çalışmalar yapılmaya başlandı. Bu çalışmaları Kral 3. Johan başlattı. 1690 yılında Nicodemus Tessin tasarımıyla sarayın Barok stilinde tekrar inşa edilmesine karar verildi. 1692 yılında kuzey kısmında çalışmalar başladı. 1697 yılında ise bitti. Maalesef 1697 yılında çıkan bir yangın ile sarayın büyük kısmı küle döndü ve yıkıldı.  

Tessin yeniden sarayı inşa etmek üzere çalışmalara başladı ve bu çalışmalar 63 yıl sürdü. Batı avlunun etrafındaki yarım daire şeklindeki kanatlar 1734 yılında tamamlandı. Stockholm Sarayı kilisesi 1740’larda ve dış bölüm 1754 yılında bitirildi. Güneybatı, güneydoğu, kuzeydoğu, kanatları bitirildiğinde kraliyet ailesi artı buraya taşındı. Kuzeybatı kanadı ise 1760 yılında bitirildi. Aslan Yokuşu kısmı ise 1824-1830 yılları arasında yeniden inşa edildi. Saray, İsveç Silahlı Kuvvetleri mensuplarından oluşan kraliyet muhafızları Högvakten tarafından korunmaktadır. Muhafızların geçmişi 16. yüzyıl başlarına dayanmaktadır. 

Bu güzel kompleks bünyesinde kraliyet daireleri ve üç müze barındırmakta: Tre Kronor Müzesi, Hazine ve Gustav III Eski Eserler Müzesi. Muhteşem İtalyan Barok cephesiyle Stockholm Sarayı, Avrupa'nın en eşsiz kraliyet saraylarından biridir. Burada bulunan Antik Müze’de, Kraliçe Kristina’nın gümüş tahtını da görülebilir. Özellikle muhafızların nöbet değişim ritüeli görülmeye değerdir. 

Genel olarak ziyaretçilerin iç ihtişamını dış mimarisinden daha fazla beğendiği Stockholm Sarayı içerisinde eski İsveç hükümdarlarına ait eşyalar da sergileniyor. Bununla beraber kraliyet ailesine ait bütün eşyaların müzesini görebilirsiniz.  

STOCKHOLM SARAYI'NA GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Stockholm Sarayı’na giriş ücreti 160 SEK yani 194 TL’dir. Ücret kişi başı ödenmekte ve SEK para birimi olarak alınmaktadır. Girerken alacağınız bilet ile sarayın her köşesini keşfedebilirsiniz.  

STOCKHOLM SARAYI HANGİ GÜNLER AÇIK?

Haftanın her günü açık olan sarayı, sabah saat 10.00 akşam 17. 00 arasında açık bulmak mümkün.  Bu saatlerde görkemli sarayı gezerek bütün köşelerini gezebilirsiniz. Bir gün de bu sarayı gezmek için yeterli olacaktır. Bir rehber eşliğinde gezmenizi öneririz. Stockholm Sarayı’nın hiç bilinmeyen tarihi özelliklerini böylece öğrenebilirsiniz.  

STOCKHOLM'E NASIL GİDİLİR?

İsveç’e hemen hemen her gün Ankara ve İstanbul’dan direkt uçuşlar bulunuyor. Ancak diğer illerden aktarma yaparak buraya ulaşmanız mümkün.  

STOCKHOLM'E NE ZAMAN GİDİLİR?

Özellikle Stockholm Kuzey kutbuna yakın bir il olduğu için İsveç’e özellikle yaz aylarında gitmenizi öneriyoruz. Kış aylarında termometrelerin –40 dereceleri gördüğü bilinen bir gerçek. Yaz aylarında daha ılıman bir hava hâkim olduğu için 15 dereceye kadar hava ısınabiliyor. Çok sıcak olmasa da yine de ince bir mont ile burada gezebiliyorsunuz. Kış günlerinde ise uzun süren geceler soğuk ve gezi için ideal olmuyor. Ancak siz Stockholm Sarayı’nı gezip bir de Kuzey ışıklarını görmek istiyorsanız Kasım ve mart ayları arasında bir plan oluşturabilirsiniz.  

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR