Helsinki şehir merkezinde 1 günlük gezi- Helsinki'ye ne zaman gidilir?

Helsinki Avrupa'nın en güzel şehirlerinden sadece biri. Yaşam kalitesi yüksek şehirlerden biri de aynı zamanda. Yeşil, mavi pastel renkleri ise insana huzur veren güzellikte ve görülmeye değer. Tarihi yapıları ise mimarisi ile sizleri büyüleyecek kadar heybetli. Bu yüzden de herkesin hayatında bir kere gittiği bir şehri burası. Helsinki'ye ne zaman gidilir, nasıl gidilir bütün detaylar en renkli hali ile haberimizde.

ABONE OL
GİRİŞ 21.02.2020 11:02 GÜNCELLEME 21.02.2020 11:02 Dünyayı Geziyorum
Helsinki şehir merkezinde 1 günlük gezi- Helsinki'ye ne zaman gidilir?
Helsinki şehir merkezinde 1 günlük gezi- Helsinki'ye ne zaman gidilir?

Görülmeye değer tüm güzellikleri ile Helsinki Finlandiya'nın başkenti ve en büyük şehri. Mavi ve yeşil pastel renklerinde güzellikleri ile herkesi büyüleyen bu şehir biraz kuzeyde yer aldığından yaz aylarında ılık bir seyahat arayanlar için ideal. Bütün geziş noktaları ve keşfedilmemiş köşelerini görmek için Helsinki'ye ne zaman gidilir, nasıl gidilir? 

 

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

Helsinki Hakkında 

 

 

Helsinki yukarıda belirtildiği üzere Finlandiya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Günümüzde nüfusu 1 milyondan fazla olarak ölçülmüş. Finlandiya Körfezi'nin kıyısında yer alan şehirde gezilecek görülecek birbirinden güzel köşeler bulunmaktadır. Helsinki Finlandiya'nın siyasi, eğitimsel, finansal, kültürel ve araştırma merkezidir. Kuzey Avrupa'nın ise en büyük şehri olma özelliğini elinde bulundurmaktadır. 

İsveç kralı 1. Gustav tarafından bir ticaret şehir olması amacıyla kurulmuş zamanında Helsinki. 18. yüzyılda biraz iyileşmiş durumu günümüzde ise çok iyi durumda. Yaşam kalitesi en yüksek şehirlerden biri. 

Helsinki'ye Ne Zaman Gidilir?

Gulf stream akıntısı sebebi ile kış aylarında olması gerekenden daha ılık bir hava hak,imdir. Yine de kuzeyde bulunduğunu göz önüne alırsak bizim ülkemize göre biraz soğuk geçen kış günleri yaşamaktadırlar. Kış aylarında sıcaklıklar -5 derece dolaylarında seyreder. bir kaç gün sadece -20 dereceye kadar indiği olabiliyor. Aynı zamanda da kış günlerinin bir gerçeği olan gündüzlerin kısa sürmesi kış aylarında bu şehre gitmemek için neden olabilir. Öyle ki 6-7 saat gündüz süresi gezmek ve güzel şehri keşfetmek için yeterli olmayabilir. Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları Helsinki'ye gitmek için en ideal aylar olabilir. Bu aylarda ılıktan iyi bir hava hakim olabileceği gibi aynı zamanda gündüzler de kış aylarına göre daha uzun olacağı için daha iyi seyahat etme fırsatı bulabilirsiniz. Öyle ki bu saydığımız aylarda gündüzler 18-19 saate çıkar ve sıcaklıklar da 22 dereceye kadar yükselir. Bir kenti keşfetmek için daha iyi bir hava olamaz. Ne sıcak ne soğuk tam bahar tadında. 

Gulf Stream Akıntısı Nedir? 

Körfez akıntısıdır. Kuzey Atlantik boyunca yaşanan bu akıntı sebebi ile Avrupa'nın kuzeyinde bulunan ülkelerde sıcaklık bir nebze de olsa yükselir. Meksika Körfezinden başlayan akıntı Birleşik Krallık'ın kuzeyine kadar devam eder. Sıcak su akıntısı Finlandiya için de kış aylarının olması gerekenden daha ılık geçmesine olanak sağlar. İklim bu akıntı sayesinde yumuşar ve hava turistler için ılık olsa da yerli halk için çok iyi denilebilecek kıvama gelir. 

Helsinki'ye Nasıl Gidilir ?

Helsinki Finlandiya'da yani bir schengen ülkesinde yer alan bir şehirdir. Bu nedenle de Avrupa'da bulunan diğer schengen ülkeleri gibi vize ile gidilebilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları seyahatlerini yapmadan önce schengen vizesi almak durumundadır. 180 günlük zaman diliminde 90 günlük konaklama hakkını doldurmayan kişiler hali hazırda schengen vizesi sahibi ise bu ülkeye girişlerini rahatça yapabilirler. 

Eğer schengen vizeniz yok ise 'Schengen vizesi nasıl alınır?' haberimizi okuyabilirsiniz. Türkiye'den yaklaşık olarak üç buçuk saat uçuş yaparak Helsinki'ye iniş yapabilirsiniz. Yolculuğun daha uygun bir bütçeye yapılması için aktarma seçeneğiniz bulunuyor. 

Aktarmalı uçuş da Helsinki'ye gitmek için bir yol olabilir. 

Helsinki Şehir Merkezi Gezilecek Yerler

Helsinki şehir merkezinde birbirinden güzel caddeler yer alıyor. Bu caddeler sadece yaya trafiğine açık yerler. Uzun alışveriş caddeleri ve insan kalabalığı içinde sokak müziği yapan insanları da görmek mümkün. 

1-Mannerheim Caddesi

Esplanade sonundan itibaren, Merkez Tren İstasyonu'ndan ana postanenin olduğu yere kadar uzanan çok işlek bir caddedir burası.Bu caddedeki mağazalar ve restoranlar pahalı olsa da kalitesi çok iyidir. Postanenin yanında Fince tarihinin en önemli kişisi olan Maraşel Mannerheim'in atlı anıtı bulunmaktadır. Arkasında ise Kiasma müzesi vardır. Bu müze çağdaş sanatın şaşırtıcı müzesi olarak bilinir. Mannerheim Caddesi boyunca yürüdüğünüzde başlıca kültürel binalar görmeniz mümkün. Parlamento binası, çok sayıda dükkan ve şehrin en iyi restoranlarına rastlayabilirsiniz. 

2. dünya savaşında Finlandiya ordusuna önderlik etmiş general Mannerheim.

Şehrin en meşhur caddesi de burası aynı zamanda. Ana cadde anlamına geliyor. Yaya trafiği ve taşıt trafiği  görmek mümkün. Toplu taşımanın kalbi burası. Şehrin her yerine buradan gidebilirsiniz. Bisiklet kiralayabilir şehrin her yerini bisiklet ile keşfedebilirsiniz. 

Mannerheim Caddesi'nde toplu bisiklet kiralama yerleri de var. Günlük 5 Euro, aylık 10, yıllık ise 30 Euro ödeyerek bu bisikletleri kullanabilirsiniz. Aynı zamanda scooter da kullanılan ulaşım araçlarından. Ulaştığınız noktada bırakabilirsiniz. Firmalar toplama işlemini yapabiliyor. 

Avrupa'nın en temiz şehri olması özelliğine de bu bisiklet ve scooter araçlarına da borçlu Helsinki. 

Dünyanın en iyi yaşanabilir ülkelerinden biri olan ülkesi Finlandiya. Dünya mutluluk raporlarında ise ikinci sırada yer alıyor. Helsinki keşfinde insanların neden bu kadar mutlu olduğunu anlayabiliyorsunuz. Yayalara tanınan öncelik ve insanların arasındaki saygı bu mutluluğun kaynağının nereden geldiğini gösteriyor.

2-Aleksander Caddesi

Aleksander Caddesi

Mannerheim Caddesi'nin hemen yanında bulunan cadde Rus çarından adını almaktadır. Buradan da şehrin dört bir yanına gidebileceğiniz toplu taşıma araçları bulunuyor. Turistler buradaki mağazalar ve restoranları da ziyaret ediyor. Alışveriş için çok iyi bir nokta denilebilir. Burada sokak sanatçılarını bulabilir eşsiz güzellikteki müziklerini keyifle dinleyebilirsiniz. Yaşam kalitesi yüksek Helsinki size bunu her noktasında hissettiriyor. 

 

3-Helsinki Şehir Parkları 

Helsinki Şehir Parkları

Şehrin yeşil alanı da bir hayli fazla. Market Meydanı yanında Baltık denizi yanında bir park bulunuyor. Böyle yeşil alanlar Finlandiya halkı ve Helsinki sakinleri için önemli. Burada keyifli zaman geçiriyor ve ücretsiz internetten faydalanarak vakit geçiriyorlar. Helsinki halkı dışarıda olmayı ve doğa ile iç içe yaşamayı seviyorlar. 

 

4-Uspenski Katedrali

Helsinki düz bir şehir. Bir noktası var ki biraz yüksekte ve buradan çok iyi manzara görebilirsiniz. Bu manzaradan masmavi denizini, meşhur Balık Pazarı'nı, Senato Meydanı'nı, Beyaz Kilise'yi ve Cumhubaşkanlığı çalışma ofisini görmek mümkün. Aynı zamanda bu tepede Helsinki halkı için de çok önemli bir yapı bulunuyor. 

Uspenski Katedrali burada yer alıyor. Kızıl tuğlalı yapı Rus çarlığı altında iken yapılıyor ve Ortodoks katedrali o zaman buraya yapılıyor. Slav ve Bizans mimarisi karıştırılarak bu kiliseye uygulanıyor. Altın kaplama kubbeleri bulunuyor. Hz. Meryem'e adanan bir kilise aynı zamanda. Kırmızı hali ile tepede bulunuyor ve kesinlikle dikkat çekiyor. 

5-Senato Meydanı

Burası şehrin ilk kurulduğu yer. Burada büyük bir meydan bulunuyor. Senato Meydanı Rus çarlığı zamanında Helsinki buradan gelişmeye başlıyor. Finlandiya'nın başkenti olduğu günümüzde ise hala önemini de koruyor. Bu meydanda bir de Helsinki Üniversitesi rektörlük binası bulunuyor. Dünyada ki en iyi üniversitelerden biridir. Senato Binası da şehrin sembolü niteliğinde bir yapıdır.

Zamanında sadece bir balıkçı kasabası olan Helsinki zamanla günümüzdeki halini almayı başardı. Burada yer alan kilisede zamanında balıkçı kasabasında yer alan kişilerin ibadethanesi olan yerdir. Dışarıdan çok ihtişamlı görünse de içerisi çok sade yapıda bir kilisedir. Üzerinde de bir göz işareti bulunur. 

1800 yılların başında başkenti lan edilen Helsinki'de buradan başlanarak tarihi gösterişli yapılar yapılmaya başlanmış. 

Helsinki kesinlikle herkesin görmesi gereken bir başkent. İçerisinde tarihi ve doğal güzellikleri bulunduğu gibi birbirinden güzel aktiviteler de yer alıyor. Diğer kuzey ülkelerinde olduğu gibi burada da sauna kültürü çok gelişmiş. Dönme dolapta sauna keyfi yaşamak mümkün. Her evde sauna bulunduğu gibi her yerde saunanın farklı yapıları ile karşılaşabilirsiniz. Dışarıda oturma banklarında güneş panelleri ile telefonları ve elektrikli aletleri şarj edebilirsiniz. Ayrıca Helsinki'de dışarıda her yerde internet bedava olarak kullanılıyor. Bu ihternet kullanım hakkı herkes için aylık 1 GB olarak sınırlı. 

Bu da ilginizi çekebilir; Türkiye'den vizesiz gidilen Karadağ'da nereler gezilir? Ne yenir?

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR