Suudi Arabistan'da görülmesi gereken Osmanlı eserleri

Suudi Arabistan son yıllarda petrol zengini olması sebebiyle mimari yapılarını geliştiriyor. Ancak burada yüz yıllar geçse de tarihi değerini yitirmeyen ve mimarisi daha da gösterişli hale gelen bazı yapılar var. Bunlar Suudi Arabistan'da görülmesi gereken Osmanlı eserleri. Abdülhamit Han tarafından yaptırılan Medine İstasyonu ve Amberiye Mescidi, Fahreddin Paşa'nın yaptırdığı gözetleme kulesi bunlardan birkaçı.

ABONE OL
GİRİŞ 19.05.2020 16:38 GÜNCELLEME 19.05.2020 16:38 Dünyayı Geziyorum
Suudi Arabistan'da görülmesi gereken Osmanlı eserleri
Suudi Arabistan'da görülmesi gereken Osmanlı eserleri

Suudi Arabistan'da görülmesi gereken Osmanlı eserleri bulunuyor. Bu eserler Abdülhamit Han tarafından yaptırılan Hicaz Demiryolu'nun son durağı olan Medine İstasyonu. Zamanında hacılar zorluk çekmeden hızlı şekilde hacca gidebilsinler diye bu demir yolu yapılmış ve böylece burada ticari bir ağ da oluşturulmuş bu sayede. Bu istasyon günümüzde birçok hacı tarafından da ziyaret ediliyor. Suudi Arabistan'da bulunan diğer bir Osmanlı eseri ise yine Abdülmecit tarafından yaptırılan Amberiye Mescidi. Bu mescidin hikayesi de bambaşka ve çok etkileyici. Fahreddin Paşa tarafından yine bu topraklara yaptırılan bir de gözetleme kulesi günümüzde sağlam biçimde bulunuyor. Mutlaka görülmesi gereken ecdadımızın en güzel mirasları bu topraklarda varlığını sürdürüyor. 

 

SUUDİ ARABİSTAN'DA GÖRÜLMESİ GEREKEN OSMANLI ESERLERİ

Türkiye'den bu topraklara hac vazifesi ya da başka bir amaç ile giderseniz bu Osmanlı eserlerini de görmeden gelmeyin. Size geçmiş hakkında bilmediğiniz birçok bilgiyi verebilecek bu yapılar tarihimizi de yakından inceleme fırsatını verecektir. 

 

 

MEDİNE İSTASYONU

Hicaz Demiryolu Abdülhamit Han tarafından yaptırılan ve Avrupa'nın da büyük karşı çıkmalarına rağmen başarılı şekilde yapımı biten bir demir yoluydu. Çok kısa süre kullanıldı ve Türkiye'den vatandaşlar haca bu demir yolu ile ulaşmayı başardı. Hem daha güvenilir bir yolculuk hem de daha hızlı hac yolculuğu yapak Hicaz Demiryolu ile mümkündü. 1. Dünya savaşına kadar ticaret için de büyük etkisi oldu bu demiryolunun. Ekonomik açıdan büyük getiri sağlayan Hicaz Demiryolu günümüzde kullanılmıyor ve son istasyonu olan Medine İstasyonu da müze olarak kullanılıyor. Müzesinde Osmanlı eserleri bulunduğu gibi ilk çağa dair kalıntılara da rastlamak mümkün. Medine İstasyonu içerisindeki müzeyi gezerek bu istasyonun eşsiz mimarisini de inceleyebilirsiniz. Mimari tam bir Osmanlı izleri taşıyan başyapıt. 

AMBERİYE MESCİDİ 

Amberiye Mescidi de Medine İstasyonu gibi Abdülhamit Han tarafından bu topraklara inşaa ettirilen bir eser. Günümüze kadar gelmesi ise büyük gurur. Hala gidip bu mescidi görebilir ve burada namaz kılabilir, mimarisini yakından inceleyebilirsiniz. Mednie-i Münevvere'de yer alan bu mescit Medine İstasyonu'nun hemen yanındadır. Abdülhamit Han hac vazifesi için kendi yerine bir vekili buraya gönderir. Vekilinden Ravza-i Mutahhara'dan bir avuç toprak getirmesini ister. Vekil ise bütün hac vazifesini yerine getirdikten sonra bu yerden toprak almayı unutur. Tam tren binmeden bu mescidin bulunduğu yerden bir avuç toprak alarak götürür. Toprağı koklayan Abdülhamit han bu toprağın 'amber' koktuğunu 'misk' kokmadığını söyler. Vekil de gerçeği söyler Osmanlı padişahına. Abdülhamit han bu toprağı aldığı yere bir mescit inşaa edilmesini buyurur. Adı da hazırdır bu mescidin. Amberiye Mescidi. 

Günümüzde ise bu kutlu yer herkesin uğrak yeri. Tam istasyon yanında bulunduğu için istasyona gelen herkes bu tarihi şaheseri de ziyaret etmeden geçmiyor. 

FAHREDDİN PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILAN GÖZETLEME KULESİ 

Çöl kaplanı takma adı ile Arap topraklarının savunmasında büyük rol üstlenen Fahreddin Paşa yapılacak saldırılara karşı bu gözetleme kulesini inşaa ettirmiştir. Bu topraklar İslam dünyası için büyük önem taşımış ve Osmanlı da bu topraklara büyük önem vermiştir. Bu sebeple de Fahreddin Paşa gibi bir 'çöl kaplanı'na buranın müdafaasını yönetme vazifesi vermiştir. Bu vazifeyi dönemin şartları ile yerine getirmeye çalışan Fahreddin Paşa gözetleme kulesi yaptırarak düşmanın durumunu buradan öğrenmiştir. Günümüzde bu gözetleme kulesi herkesin görmesi gereken bir yer. Kutsal toprakların nasıl savunulduğunu ve tarihin bilinmeyenlerini burada öğrenebilirsiniz. Tüm yaşanmış hisleri ve güzel görünümü ile Fahreddin Paşa gözetleme kulesi sizi Suudi Arabistan'da bekliyor. 

Bu da ilginizi çekebilirCidde hakkında her şey

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR