Finlandiya'da Haski köpekleri, geyikler ve kar motosikleti safari deneyimi

Finlandiya'da araçların giremediği sık ormanların derinliklerine Haski köpekleri, geyikler ve kar motosikletleri ile ulaşım sağlanıyor. Bu ulaşım kar safarisi olarak biliniyor ve yerli halkın da turistlerin de en çok keyif aldığı aktivitelerden biri. işte bu deneyimleri yerinde izlemek ve bütün detaylara dair bilgileri almak için haberimizin içeriğine göz atabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 13.04.2020 10:45 GÜNCELLEME 13.04.2020 10:45 Dünyayı Geziyorum
Finlandiya'da Haski köpekleri, geyikler ve kar motosikleti safari deneyimi
Finlandiya'da Haski köpekleri, geyikler ve kar motosikleti safari deneyimi

Finlandiya kutup ülkelerinden biri. Bu yönü ile de kış mevsimi geldiğinde öyle güzel kar yağışı oluyor ki kar turizmi burada en güzel hali ile yaşanıyor. Geyikler, Haski köpekleri ve kar motosikleti ile karda safari yaparak Finlandiya ormanlarının kar kaplı bölgelerini gezebilirsiniz. 

 

 

Sessiz ve tamamen tertemiz bir havaya hâkim olan kimsenin elinin değmediği bu ormanlarda hiç bozulmamış karlarda yuvarlanarak bütün stresten uzaklaşabilirsiniz. Haski köpekleri en hızlı şekilde çekerek büyük bir coşkuyla çekerek sizi ormanın derinliklerine götürecektir. Geyikler ise daha yavaş bir gezinti ile ormanda gezinti yapmanızı sağlar. Kar motosikleti ise Haski köpekleri kadar hızlı ve çok uzaklara sizi götürecektir. Bir rehber eşliğinde tabi ki gezmeniz mümkün. Aksi halde bu ormanda hangi yöne gideceğinizi bilemez ve kaybolabilirsiniz.  

 

 

HASKİ KÖPEKLERİ İLE SAFARİ 

Haski köpekleri buranın yerlisi canlılardır. Alaska köpekleri olarak bilinirler ve karda yaşamaya çok uyumlu canlılardır. Yaratılışları gereği büyük bir istekle koşarak bütün ormanı gezebilirler. Aşağıda videoda yer alan Haski köpekleri ne kadar istekli olduklarını ve bir an önce karla kaplı ormanda gezintiye çıkmak istediklerini gösteriyorlar. Kar, soğuk bu hayvanların yaşam kaynağı. Bu yüzden bu ırkın ülkemizde olması onlar için büyük şansızlık. Ev yaşamına ve bizim coğrafyamızda yaşamaya hiç uygun değiller. Tamamen vahşi yaşama alışkın ve karda hayat bulabilen canlılar. Bu yüzden kutuplardan başka yerde yaşamaları mümkün değil.  

Büyük bir coşku ve istekle kızakları çeken Haski köpekleri eskiden araçlar bulunmadan önce de buradaki yerli halkın ulaşım kaynağıydı. Bu köpekler sayesinde kışın karla kaplı yollarda ulaşımlarını gerçekleştiren halk zamanla bu kültürü kaybetmemiş. Günümüzde büyük ölçüde turistik amaçla kullanılsa da hala bu köpekleri ulaşım aracı olarak bulunduran kişiler de yok değil.  

GEYİKLER 

Aynı Haski köpekleri gibi geyikler de eskiden ulaşım aracı olarak kullanılıyordu. Halkın büyük ulaşım aracı bu güzel geyiklerdi. Ancak zamanla elektrikli motorların icat edilmesiyle bu kültür de sadece turistlere yaşatılan bir deneyim olarak kaldı. Karla kaplı yollarda, upuzun ağaçların arasında kızakla gitmenin keyfini herkes mutlaka bir ke olsun yaşamalı. Bunun için Finlandiya'da geyiklerin çektiği kızaklar ile ufak bir gezinti yapabilirsiniz. Geyikler Haski köpekleri kadar hızlı değiller. Yavaş yavaş gidiyorlar ve tam bir gezinti havası hâkim oluyor.  

Geyikleri tarihte çok kulanmış buradaki halk. Etini yiyerek beslenmişler, postunu ısınmak için kullanmışlar ve mevsimden mevsime düşen boynuzlarını da süs eşyası olarak evlerine asmışlar. Ancak en önemlisi ulaşımda bu hayvanlardan çok yararlanmışlar. Eskiden daha fazla kar yağışı görüldüğü için evlerine hapsolan halk geyiklerin kendilerini kızaklarla çekmesi ile başka yerlere ulaşım sağlamışlar. Bu sayede kışın zorlu zamanlarını böyle atlatmışlar. Geyikler bu anlamda çok büyük bir katkı sağlamış

Aynı Haski köpekleri gibi burada çok değerliler. Günümüzde ise hala kullanan yerler var. Bazı noktalarda ise böyle turistik amaçla dünyanın her yerinden gelen kişilere kızakla yolculuk deneyimi yaşatılıyor. Bu sayede herkes bu deneyimi yaşamış oluyor ve kültürü de tanımış oluyor.  

Dünyayı Geziyorum ekibi de Finlandiya'da geyiklerin çektiği kızağa binerek çok güzel bir deneyimi yaşıyorlar. Bu deneyim de kameralara işte böyle yansıyor.  

KAR MOTOSİKLETLERİ 

Geyiklerin ve Haski köpeklerini yetersiz kaldığı noktada işte bu kar motosikletleri devreye giriyor. Haski köpekleri kadar hızlı ve geyikler kadar da kontrollü olarak gidiyor. Altında tekerlek yok kızak var bu araçların. Elektrikle çalışıyor ve büyük güvenlik önlemleri alınarak biniliyor. Turistler bu kar araçlarıyla da gezinti yapabiliyorlar. Altına geyik postu sererek üşümeleri engelleniyor kişilerin. Burası kışın -60 dereceye kadar soğuk oluyor. Bu yüzden sıcak tutacak ne varsa kullanılıyor ve su geçirmeyen özel kıyafetler de çok önemli oluyor.  

Kar motosikletleri ile de ulaşım sağlanabiliyor. Benzinli olanlar için benzinin bitmemesine, elektrikli olanlar için ise şarjının bitmemesine dikkat etmek gerekiyor. Bu hususlara dikkat edilmediği taktirde ormanın tam ortasında bir anda karla kaplı bu denizde kalabilirsiniz. Haski köpekleri ve geyikler bu noktada daha önemli oluyor. Çünkü onlar ne yoruluyor ne de dur durak biliyorlar. Saatlerce hiç durmadan koşabiliyor ve sizin durdurduğunuz yerde kalıyorlar. 

Kar motosikletleri ise günümüzde hem turistik amaçla kullanılıyor hem de yerli halkın daha çok kullandığı bir araç. Bu yüzden her yerde görebilirsiniz.  

Önerilen içerik; Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Suomenlinna Adası

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR