Girne Kalesi ile tarih tünelinde yolculuk

Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyetin eline geçen Girne Kalesi'ni keşfetmek tarih tünelinde yolculuk yapmak gibi. Bu tünelde karşınıza Bizanslar, Lüzinyanlar, Venedikler çıktığı gibi tüm heybeti ile Osmanlı da çıkıyor olacak. Şehre hakim bir noktada bulunan bu kalede birçok medeniyetin izlerine rastlamak mümkün. Girne Kalesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sizi bekleyen güzide tarihi gezi noktalarından biri.

ABONE OL
GİRİŞ 22.09.2020 17:19 GÜNCELLEME 22.09.2020 17:19 Dünyayı Geziyorum
Girne Kalesi ile tarih tünelinde yolculuk
Girne Kalesi ile tarih tünelinde yolculuk

Girne Kalesi birbirinden farklı medeniyetler için aynı amaçla kullanılmış. Tarihte çok saldırıya uğramış ve birçok kez restore edilmiş. Her medeniyetten bir iz taşıyan bu tarihi kalede şimdi ile KKTC bayrağı ile beraber aziz Türk bayrağı da dalgalanıyor. Muazzam liman manzarası bulunan Girne Kalesi içinde yapacağınız keşifler sizi çok güzel bir gezintiye çıkartıyor. Zamanda yolculuğun mümkün olmadığı gerçeği ise burada yok oluyor diyebiliriz. Mimari yapısı, içerisinde yer alan süslemeleri ve bütün detayları ile Girne Kalesi ziyaretçilerini her daim açık bekliyor.  

Seyahat etmek için sadece bir uçak bileti almanız yeterli olan bu yere geç kalmadan keşfe gidin diyoruz.  

 

 

GİRNE KALESİ  

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Girne şehrinde bulunuyor bu tarihi yapı. 7. yüzyılda Arap akınlarına karşı yapılmış. Bizanslar inşa etmiş o yıllarda bu kaleyi. Daha sonra birçok değişime ve gelişime de uğramış. Lüzinyanlar döneminde kantara kalesi gibi önemli bir yer olmuş. Bazı değişiklikler yapılmış kalede. Çalışmalar ise 1373 yılında Cenevizler kuşatmasına kadar devam etmiş ara verdikten bir süre sonra Lüzinyanlar çalışmalara devam etmiş. Kalenin gelişim ve onarımı için çalışmalar yapmıştır.  

Kale yapılırken o dönemin saldırısına karşı savunma amaçlı inşa edildiği için 1489 yılından sonra Osmanlı toplarına karşı Venedikler kaleyi yeniden inşa etmişler. Savunmada bazı değişikliklere gitmişler. Kuzeybatı ve güneydoğu kulelerini eklemişler ancak Osmanlı'nın Lefkoşa zaferinden sonra 1570 yılında zorluk göstermeden Osmanlı'ya bu kale de teslim edilmiş Venedikler tarafından.  

GİRNE KALESİ BÖLÜMLERİ 

Birçok medeniyetin düzenlemesine uğradığı için her bölümde farklı bir mimari görmek mümkün burada. Girne Kalesi bölümleri giriş ve içi olarak ikiye ayrılıyor. 

Girne Kalesi'ne Giriş 

Girne Kalesi'ne giriş bir hendek üzerinden yapılıyor. 1400'lü yıllara kadar bu hendeğin için su dolu olarak kullanılmış. İç kapının tonozunda bulunan üç aslanlı Lüzinyan sembolü ise başka bir yapıdan buraya taşınmış.  

Girne Kalesi İçi 

Girne Kalesi'nin içinde ise apayrı bir tarihi izler bulunuyor. Bu izleri sürdüğümüzde keşfediyoruz ki 1100'lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen bir Bizans kilisesi bulunuyor. St. George Kilisesi günümüze kadar gelmeyi başarmış ve kale içinde bizi karşılıyor. Kale içinde Osmanlı'ya ait olan bir iz ise Kıbrıs fethinde şehit düşen Cezayirli Sadık Paşa'nın lahiti. Kalenin diğer bölümlerini Kuzeybatı, Güneybatı ve Güneydoğu Venedik kuleleri, Lüzinyan dönemi Bekçi odası, Lüzinyan dönemine ait büyük salon, çeşitli zindan ve ambar amaçlı kullanılmış olan odalar, Bizans dönemine ait kule, Venedik Savunma platformu, sarnıç, Venedik dönemine ait cephanelik ve top mazgalı ve Girne batığı'nın sergilendiği Batık Gemi Müzesi oluşturur. Kalede yakın dönemde, Eski Eserler Dairesi tarafından yapılan çalışmalarla çeşitli tarihsel tipleme ve mekân canlandırmaları ile adeta bir Açık Hava Müzesi atmosferi yaratılmaya çalışılmaktadır. 

Kıbrıs'ın incisi takma adını alan kale tüm görkemi ile gökyüzüne uzanıyor. Günümüzde isteyen ziyaretçiler kaleyi gezebilir ve içinde bahsedilen tüm alanları keşfedebilir. Adanın en gözde turistik noktalarından biri burası. Akdeniz'in mavi sularına açılan kapısı ise muazzam bir liman manzarası sunuyor. Osmanlı döneminde yapılan ilave restorasyon çalışmalarının çoğu İngiliz sömürgesine girdiği dönemde kaldırılmış ve yok edilmiş. Bir tarih yazmak yerine yazılan tarihi yok etmek gibi bir yanlışa düşülmüş. İngilizler bu kaleyi elinde tuttuğu dönemde hapishane ve polis okulu olarak kullanmaya başlamış.  
 

Kale içinde yukarıda bahsedildiği gibi kilise, Lüzinyan ve Venedik kulesi, Kırnı mezarları, kalenin su ihtiyacını karşılamak için de sarnıçlar bulunuyor. Aynı zamanda Lüzinyanlar dönemine ait zindanlar da yer alıyor.  
 

2 BİN KÜSUR YILLIK GEMİ MÜZESİ  
 

Kale içinde batık bir gemi müzesi bulunuyor. Ziyaretçileri hayran bırakan tarihi ve hikayesi ile bu gemi görülmeye değer.  
Araştırmalar, 1967’de balçığa gömülü olarak bulunan geminin, 80 yıl hizmet verdikten sonra milattan önce 300'lü yıllarda açık denizde yakalandığı fırtına sonucu eski Girne Limanı açıklarında battığını ortaya koyuyor.  Dünyanın en eski batık gemilerinden birinin sergilendiği müzede bu geminin çıkarılma öyküsünün fotoğrafları sergilenirken, diğer odada ise özel bir havalandırma sistemiyle korunan geminin kendisi bulunuyor.  Müzede ayrıca yaklaşık 2 bin 300 yıllık Girne Batığı'nın taşıdığı yük ve malzemelerin yanı sıra geminin maketi de sergileniyor.  

Bu da ilginizi çekebilir; Tarihi şehir Magusa'da binlerce yıllık geçmişe sahip Salamis Antik Kenti

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR