Cebeli Rahme Tepesi Hz. Adem ile Havva'nın dünyadaki buluşma noktası

Cebeli Rahme Tepesi Arafat'ta 70 metre yükseklikte bulunuyor. Taşların üzerinde bulunan sütun olduğu nokta ise Hz. Adem ile Havva'nın dünyada buluştuğu ilk tövbenin kabul edildiği yer olarak bilinmesinin yanı sıra Efendimiz'in veda hutbesinin ikinci kısmını da burada ümmetine okuduğu biliniyor. Gelin buluşma noktası denilen Allah'a en yakın yer olarak da adlandırılan bu tepeye yakından bakalım.

ABONE OL
GİRİŞ 28.04.2020 16:15 GÜNCELLEME 28.04.2020 16:15 Dünyayı Geziyorum
Cebeli Rahme Tepesi Hz. Adem ile Havva'nın dünyadaki buluşma noktası
Cebeli Rahme Tepesi Hz. Adem ile Havva'nın dünyadaki buluşma noktası

Cebeli Rahme Tepesi Arafat'ta yer alan buluşma noktası olarak bilinen ve Efendimiz'in veda hutbesinin ikinci kısmını okuduğu yer. Efendimiz burada faizin haram olduğunu duyurdu ve ümmetini de faizden uzak durmaları konusunda uyardı. Ayrıca kan davalarını da yasakladı. Kadınların da Allah'ın emaneti olduğunu vurgulayarak veda hutbesinin ikinci kısmını yaptı. İşte güzel Mekke'nin kutsal noktalarından biri olan o tepe Dünyayı Geziyorum ekibinin kamerasından böyle görünüyor. 

 

Müslümanlar için çok önemli yerlerden biri de Arafat oluyor. Burada yer alan Cebeli Rahme Tepesi ise yine çok önemli bir tepe. Cebeli Rahme Tepesi 70 metre yükseklikte. Arafat Hz. Âdem ile Havva’nın yer yüzünde buluştukları nokta. Aynı zamanda da burada Efendimiz veda hutbesinin ikinci bölümünü okudu. Hacılar Kurban Bayramının arifesinde burada bulunuyor ve hac vazifelerini tamamlıyorlar. Böyle kutsal ve faziletli bir nokta. Günün her saati dolu oluyor. Salgın sebebiyle şimdilerde bu görüntüler bulunmasa da salgının bittiği ve yetkililer izin verdiği taktirde yine eski haline kavuşacak. Çünkü Müslümanlar için kutsal bir nokta.

 

Cebeli Rahme Tepesi umrecilerin de uğradığı bir yer. Buraya çıkmak için sıcak demeden herkes 70 metre yüksekliğe yol alıyor. Merdivenlerden çıkılan tepe üzerinde bir sütun bulunuyor. Burası Efendimizin hutbesini okuduğu yer olmakla beraber Hz. Âdem ile Havva’nın buluştuğu nokta. Bu sütun buraya bunu simgelemesi için konulmuş.

Hz. Âdem ile Havva 40 sene dua ediyor affedilmek için ve Allah onları burada affediyor. Bu yüzden Cebeli Rahme Tepesi için ‘ilk tövbenin kabul olduğu yer’ bilgisi de veriliyor. Arafat sınırları Hz. Âdem tarafından çiziliyor ve ardından bu sınırlar kayboluyor. Daha sonra ise İbrahim Aleyhisselam yeniden sınırları belirliyor. Şu andaki sınırlarını ise Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) belirlemiştir. 13 kilometre kare alana kurulmuş düz bir ova olan Arafat tüm İslam alemi için önemli. Burası hac görevinin en önemli yeri. Duada Allah’a en yakın olunan nokta burası. Hacılar için ise Kurban Bayramı arifesinde burada bulunmak şart. Aksi halde hac görevi yerine getirilmemiş sayılıyor. Arafat hac vazifesi için önemli bir nokta olmasının yanı sıra Efendimiz ‘in veda hutbesinin ikinci kısmını da okuduğu yer. Bu açıdan da çok önemlidir.

Efendimiz burada faizi haram kılmış ve yasaklamıştır. Kan davasını yasaklamış aynı zamanda da kadınların emanet olduğunu onlara iyi bakılması gerektiğini vurgulamıştır. Sahabelerden biri bu hutbenin ardından ağlamaya başlamış. Allah Resulünün bu diyardan göç edeceğini anlamıştır. Ümmetine bu şekilde seslenen Efendimiz buradan ayrıldıktan 83 gün sonra bu diyardan göçmüştür.

Efendimizin ayak izleriyle dolu olan bu yer herkesin görmek için can attığı bir yer. Hediyelik eşya satan kişiler de bulunuyor tepede. Tepeye çıkmak zor ancak burada edilen tövbeler faziletli ve kıymetli bu yüzden Müslümanlar burada uzun vakit geçiriyorlar. Burada satıcılık yapan kadınlardan takı gibi hediyelik eşyalar satın alıyorlar. Tesbihler, takılar, sürmeler, kına ve daha nice hediyelik eşyalar Cebeli Rahme Tepesi’nde bulunuyor.

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

 

Kabe'nin dualarla işlenmiş altın kapısı

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR