Hz. İbrahim'in imtihanını tamamladığı Mina'da şeytan taşlama yeri

Mina hacıların dört gün süreyle kaldığı ve hac vazifesini tamamlamak için şeytan taşlama görevini yerine getirdiği yer. Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i Allah'a kurban edecekken gökten bir kurbanlığın indiği nokta. Bu yerde şeytan vesvese verdiğinde Hz. İbrahim küçük, orta, büyük şeytana yedişer taş atıyor. Günümüzde buraya konulan duvar temsili şeytan taşlama noktası olmuş.

ABONE OL
GİRİŞ 02.05.2020 10:15 GÜNCELLEME 02.05.2020 10:15 Dünyayı Geziyorum
Hz. İbrahim'in imtihanını tamamladığı Mina'da şeytan taşlama yeri
Hz. İbrahim'in imtihanını tamamladığı Mina'da şeytan taşlama yeri

Mina hacıların hac vazifelerinin dört gününü geçirdikleri yer. Burada Hz. Adem'in kabrinin olduğu rivayet edilmiş. Asıl önemli olay ise Hz. İbrahim küçük, orta ve büyük şeytana yedişer taş fırlatmış burada. Günümüzde Hz. İbrahim'in ona vesvese veren şeytanları taşlaması sembolleştirilmiş ve duvarlar konulmuş. Bütün hacılar burada dört gün boyunca kendilerine hayat boyu vesvese veren şeytanları taşlıyor. Burası bir iç hesaplaşma yeri de denilebilir. Mina'nın önemi çok büyük. Gelin buranın faziletini ve Hz. İbrahim'in oğlunu Allah'a kurban edecekken yaşadığı imtihanı izleyelim. 

 

 

Mina Mekke’de çok önemli yerlerden biri. Hacılar Mina Bölgesi’nde dört gün geçiriyorlar. Umreciler de mutlaka görmeye geliyorlar. Şeytan taşlama sembollerinin de bulunduğu yer burası. Müzderife vazifesini yapan Efendimiz buraya gelerek çadırını kuruyor. Veda hutbesinin üçüncü bölümünü de burada okumuş aynı zamanda.

 

 

Hz. Adem’in kabrinin burada bulunduğu da rivayet edildiği gibi Hz. Musa ve 70 peygamberin namaz kıldığı rivayet de edilen yer burası. Fazileti ve önemi çok büyük dinimiz için.

Nas suresinin de nazil olduğu yer aynı zamanda. Hac zamanı açık olan bir yer. Normal zamanlarda kapalı görülüyor. Dört gün burada ibadetle geçiriyor hacılar.

Büyük taş duvarlar şeytan sembollerinin bulunduğu yer. Hacılar buraya gelerek dört gün boyunca şeytan taşlama yapıyorlar. Birinci gün sadece büyük şeytan yerinde taşlama yaptıktan sonra otellere dönüyorlar. İkinci gün küçük şeytan, orta şeytan büyük şeytan taşlama yerlerini de tamamladıktan sonra yine otele dönüyorlar. Üçüncü gün yine aynı şey yapılıyor. Burada hac zamanı şeytan taşlanmasının sebebi Hz. İbrahim’in yaşadığı büyük imtihan.

Hz. İbrahim Hacer validemiz ile evleniyor. Bir evladı olduğunda onu Allah yoluna kurban edeceğini söylüyor. Bir evladı olduğu sırada üç gün artarda evladını kurban ettiğini görüyor. Rüyasından sonra sözünü hatırlayıp oğlunu odun toplamaya gideceğiz diyerek evden çıkartıyor. Ardından şeytan önce Hz. Hacer’i ziyaret edip ona Hz. İbrahim’in oğlunu boğazlayacağını söylüyor. Hacer annemiz Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i çok sevdiğini söylüyor. Şeytan ona Allah emrettiği için oğlunu kurban edeceğini söyleyince Hz. Hacer çok faziletli bir cevap veriyor.  ‘Allah emrettiyse benim yapabileceğim bir şey yok’ diyor. Bu cevap bir annenin oğlu tam kurban edilecekken ağzından dökülen sözler imtihanın zorluğunu ve imtihan karşısında kişilerin teslimiyetini gözler önüne seriyor. Şeytan Hz. Hacer’i vesveseleriyle kandıramadığında İsmail’e gidiyor ve ona da aynı sözleri sarf ediyor. Ne var ki İsmail de annesi gibi Allah’ın emri karşısında kurban edilmenin teslimiyetini çoktan kabullenmiş. En son olarak Hz. İbrahim’i vesveseleriyle kışkırtmaya, yoldan çıkartmaya çalışan şeytana Hz. İbrahim taş fırlatıyor. Biraz gittiğinde orta şeytan yine onu yoldan çıkartmaya çalışıyor ona da yedi taş fırlatıyor Hz. İbrahim. Biraz daha yürüdüğünde ise küçük şeytanı görüyor ve o da vesvese veriyor Hz. İbrahim’e ona da yedi taş fırlatıyor. Oğlunu Allah’ın emrinde kurban etmeye hazır bir baba olarak teslimiyetini gösteriyor.

Hz. İsmail babasına annesinin haberi olup olmadığını soruyor. Hz. İbrahim İsmail’in annesine haber vermemiş. İsmail annesiyle helalleşmek istiyor. Baba ve oğlu birbirine sarılıyor, helalleşiyor. İsmail kanlı gömleğini annesine götürmesini söylüyor babasına. Yüzüne bakmamasını istiyor. Babalık şefkatinin artacağını ve Allah’ın emrini yerine getiremeyeceğinden korkuyor. Hz. İbrahim bıçağı İsmail’in boğazına sürtüyor. Ancak bıçak kesmiyor. Kayaya vurduğunda ise kaya parçalanıyor. Hz. İbrahim bir baba olarak o gün orada imtihanını tamamlıyor. Gökten inen koç İsmail yerine kurban ediliyor.

Mina’da şeytan taşlama duvarlarının bulunması bu imtihanın ağırlığını hatırlamak ve aklımızda tutmak için var. Hacıların hac vazifesinde yapmaları gereken de onlara vesvese veren şeytanları, Allah’ın yolundan döndürmeye çalışan şeytanları taşlaması.

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

Kabe'nin dualarla işlenmiş altın kapısı

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR